featured
  1. Haberler
  2. Hukuki ve Adli Konular
  3. Adliyelerde E-Duruşma Dönemi Başladı! İlk Denemeyi Bakan Gül Yaptı!

Adliyelerde E-Duruşma Dönemi Başladı! İlk Denemeyi Bakan Gül Yaptı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adalet Bakanlığına bağlı çalışan mühendisler tarafından tasarlanan ve çalışmaları bitirilen yeni e-duruşma sistemi yapılan test çalışması ile hayata geçti. Artık bu yeni sistem ile avukatlar bulundukları illerden, takip ettikleri dosyaların mahkemelerdeki duruşmalarına video konferans yöntemi ile katılma imkanına kavuşacaklar.

YouTube video

Gelişen teknoloji ile, Kovid-19 küresel pandemi noktasında da önemli ölçüde güvenlik sağlayan bu e-duruşma sistemi, hem avukatlara büyük kolaylık sağlayacak, hem de yargılamanın daha hızlı yapılmasına olanak sağlayacak.

Söz konusu e-duruşma sistemine dair projenin yazılımı ve hayata geçirilmesi ise tamamen bakanlık personelinin çalışmaları sonucu oluştu ve bu yeni sistem Ulusal Yargı Ağı Bilişim sistemi yani UYAP ile tamamen entegre bir şekilde çalışıyor.

E-Duruşma Sistemi Nasıl Kullanılacak?

E-Duruşma adı ile online şekilde avukatların duruşmaya katılım sağlayabilecekleri bu uygulamada, takip ettikleri ve taraf oldukları dosyalar yönünden avukatlar için farklı illerdeki duruşmalara katılma yönünden de büyük kolaylık sağlanmış olacak. Bu yeni sistemde avukatlar, UYAP Avukat Portalı üzerinden, bulundukları yerden istedikleri ildeki duruşmaya video konferans aracılığıyla katılabilecekler.

Avukatlar tarafından kullanıma açık olan UYAP Avukat Portalında bulunan duruşma sorgulama menüsü ile avukatlar, katılmak istedikleri duruşmaya e-duruşma ile bağlanabilmek için 24 saat öncesinden ilgili mahkemeye talep göndermeleri gerekecek. Bu talebin ise gerekçeli olarak yapılması aranacak. Bu talebin duruşma hâkimi tarafından kabulü ile video konferans üzerinden avukatın bulunduğu ilden katılacağı e-duruşma gerçekleşecek.  Bu sistem tamamen avukatların talebi ile uygulanacak, isteyen avukat duruşmaya fiilen katılabilirken isteyen avukat e-duruşma yöntemini tercih edebilecek.

Bu sistem üzerinde avukatlar, e-duruşmalara elektronik imza yöntemi ile kimliklerini doğruladıktan sonra katılacaklar.  E-duruşma, mahkeme hâkiminin avukat bilgilerini ve fotoğrafını UYAP üzerinden teyit etmesi ile başlayacak.

E-Duruşma Sisteminin Kapsamı Genişleyecek

Bu uygulamada parmak izi ya da yüz tarama gibi bazı güvenlik önlemlerinin ise daha ileriki aşamalarda sisteme eklenmesi düşünülüyor. Ayrıca e-duruşma sisteminin, sonraki günlerde uzman ve bilirkişilerin de aynı yöntem ile duruşmalara katılmalarına imkan verecek şekilde genişletilmesine dair çalışmalar da sürüyor.

Sistemin Denemesi Bakan Gül’ün Katılımı ile Yapıldı

E-duruşma sisteminin ilk deneme çalışması ise Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da takip ettikleri temsili e-duruşma ile yapıldı.

Ankara Batı Adalet Sarayında dün gerçekleşen temsili duruşmayı Adalet Bakanı Gül ve Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu takip ederken, Çorum Baro Başkanı Kenan Yaşar, Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin ile Edirne Baro Başkanı Alper Pınar, kendi illerinden e-duruşma sistemine dahil oldular.

YouTube video

Bu yeni sistem ile alakalı açıklama yapan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, korona virüs için alınan tedbirler kapsamında ara verilen yargısal faaliyetlerin 15 Haziran itibari ile başladığını hatırlatarak,

“Bugün e-duruşma sistemiyle Çorum, Afyon ve Edirne Baro Başkanlarımıza bağlandık. Test başarı ile sonuçlandı. Kendileri buradaymış gibi seslerini çok güzel duyduk. Artık birkaç dakikalık duruşma için 600 kilometre mesafeden gelme gibi zorunluluklar bitecek. Bu sistem ile hem hâkim ve savcılarımız, hem avukatlarımız ve daha da önemlisi vatandaşlarımızın memnun kalacakları, yargıya duyulan güvenin artacağı yeni bir uygulamanın startını verdik. Bu sistem artık yargılamanın bir parçası durumuna gelmiştir, biz bunu CELSE programı ile entegre etmek suretiyle ceza davalarında da kullanacak ve yaygınlaştıracağız. Sistemin pilot uygulamasını belirlenen adliyelerden başlayarak ve genişleterek uygulamaya devam edeceğiz”

dedi.

Bakan Gül açıklamalarının devamında

“Bu sistem alternatif şeklinde sunulan bir seçenektir. Talep etmeleri durumunda avukatlarımız bu imkandan yararlanabilecekler. Kanuni olarak bu sistemin uygulanması mümkünken teknik altyapı olmadığı için kullanılamıyordu. Bugün artık bu imkan doğdu. Artık avukat, UYAP portalında tüm duruşmalarını sıralayarak hangi duruşmaya bu sistemle katılmak istiyorsa buna dair talepte bulunacak. Mahkemenin, talebi kabul etmesiyle birlikte duruşma saati geldiğinde avukat meslektaşımız bulunduğu ilden duruşmaya katılabilecek. Yargılamanın hızlanması, daha makul sürede ve adil sonuçlanması adına çok önemli bir yenilik olacak”

ifadelerini kullandı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise,

“ Tarihin yazıldığı ve hayata geçirildiği bir ana tanıklık ediyoruz. Bu uygulama ile yargıda maliyette düşeceğinden vatandaşımız için de bulunmaz bir fırsattır. Bundan sonra vatandaşlarımız, yalnızca duruşma günü alma amacıyla saatlerce yol gitmek durumunda olan avukatın, masraf ve maliyetlerini üstlenmek zorunda kalmayacaklar. Yargı hizmetleri vatandaşımız açısından anlamlı biçimde ucuzlayacak ama kalitesi ise artacaktır”

şeklinde değerlendirmede bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!