Ağızdaki beyaz yara nasıl geçer? Hemen herkes yaşamın bir döneminde, ağız yarası yaşamış ve ağız içinde çıkan beyaz yaralar nasıl geçer sorusuna yanıt arayabilecektir. Aft adı verilen ve tıpta aftöz ülser olarak karşımıza çıkan bu yaralar, ağrı ve hassasiyet sebebiyle yorucu olabilecektir. Bu beyaz yaralar dil, diş eti, yanak, damak gibi hassas bölgelerde ortaya çıktığı için çoğu zaman iştah kaybına da neden olabilecektir. Peki, ağızdaki beyaz yaralar neden çıkar? Ağız içi aft en hızlı nasıl geçer? Aft ilacı kullanmak sonuç verir mi? İşte, yanıtları…
Ağızdaki Beyaz Yara Nasıl Geçer? Ağızdaki Beyaz Yara Neden Olur?
Ağızdaki beyaz yara nasıl geçer? Ağızdaki beyaz yaralar bazı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle ilk olarak nedenin bilinmesi ve buna göre bir tedavi yönteminin belirlenmesi gereklidir. Ağız içi aft minör ve majör olmak üzere 2 farklı şekilde ortaya çıkabilecektir.
Küçük olanlar minör, büyük olanlar ise majör adını almaktadır. Özellikle majör olan türleri yaşam kalitesini çok büyük ölçüde düşürebilecektir. Bunun yanı sıra ağız kokusuna da neden olabilir. Ağız kokusu nasıl geçer konusunda bu yazıya göz atabilirsiniz.
Ağızdaki beyaz yara neden oluşur konusunda şu bilgilere yer verilebilecektir;
Düşük bağışıklık sistemi,Genetik yatkınlıklar,Hormonal bozukluklar,Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar,Çölyak ve Behçet hastalıkları,Gıdalara karşı alerjiler,Stres, kaygı ve depresyon,Bazı ilaçların yan etkileri,Yanak ve dil ısırma alışkanlığı,Asidik meyvelerin tüketilmesi şeklindedir.
1- Aft Nedir? Aft Neden Olur?
Ağızdaki beyaz yara nasıl geçer? Aft neden olur bahsettiğimize göre Aft nedir konusuna kısa bir şekilde yer verelim. Aft aslında beyaz görünen ancak kenar kısımları kızarıklıklarla kaplı bir yaradır. İltihaplı bir doku ile çevrili ola bu aftların geçmesi bazı durumlarda 1.5 ayı bulabilir.
2- Aft Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur? Geçmeyen Ağız Yarası Nedenleri
Ağızdaki beyaz yara nasıl geçer? Ağız içi aft yukarıda da belirttiğimiz nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Ancak bazen kişilerde ağız içi aftları aşırılık kazanmakta ve ayda bir ya da iki kez ortaya çıkabilmektedir.
Geçmeyen ağız yarası nedenleri çoğunlukla vitamin eksikliğine bağlıdır. Ağızdaki beyaz yara nasıl geçer? Sık ağız yarası ile karşılaşan kişilerde demir, folik asit, B12, C ve D vitamini eksikliği söz konusu olabilir. Çünkü bu vitamin ve elementlerin vücutta eksikliği, ağız içi aftların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilecektir.
3- Ağızdaki Beyaz Yaralara Ne İyi Gelir? Ağızdaki Beyaz Yara Nasıl Geçer?
Ağızdaki beyaz yara nasıl geçer? Gelelim, şimdi bu ağız içi yaralarından nasıl kurtulabileceğinize… Ağız içi aft söz konusu olduğunda ağrılar, karıncalanma ve sızlanma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu durum aşırı hassasiyete sebebiyet verdiği için, yemek yenirken hatta su dahi içilirken ağrı yaratabilir.
Ağız içi lezyonlar nasıl geçer konusunda, ilk olarak yeterli ve dengeli beslenilmesi gereklidir. Kişiler bu vitaminler ve demir eksikliğini ortadan kaldırmadığı takdirde, bu aftlar sürekli olarak ortaya çıkacaktır. Yeterli ve dengeli beslenilmesine rağmen bu vitamin eksiklikleri ortadan kaldırılamıyorsa ilaç kullanımı ve vitamin takviyesi gerekli olabilecektir.
4- Ağzımdaki Aft Geçmiyor | Ağız İçi Yaralarına Ne İyi Gelir?
Ağzımdaki aft geçmiyor ne yapmalıyım diyorsanız ağız içi yaralarına ne iyi gelir konusunda vereceğimiz tavsiyeleri dikkate alabilirsiniz. Ağızdaki beyaz yara nasıl geçer? Bu konuda yapılması gereken ilk şey ağzınızı tuzlu su ile gargara yapmak olacaktır.
Tuzlu su, ağız içerisindeki bakterilerin tamamını öldürebilecektir. Bu nedenle bakteriler nedeniyle gelişen aft tuzlu su ile gargara yapıldığında kısa sürede iyileşebilecektir. Ağızdaki beyaz yara nasıl geçer konusunda verilebilecek bir diğer öneri, karanfil yağı kullanılmasıdır. Aftın olduğu bölgeye karanfil yağı sürülürse ağrılı bölge uyuşacak ve ağrı hafifleyecektir.
5- Aft Nasıl Geçer? Ağızdaki Beyaz Yara Nasıl Geçer Doğal Çözümler
Aft nasıl geçer? Ağızdaki beyaz yara nasıl geçer konusunda pek çok doğal çözüm önerisinde bulunabilmesi mümkün olabilecektir. Bu yöntemleri kullanarak aftın iyileşmesini hızlandırabilmeniz ve ağrıyı hafifletebilmeniz söz konusudur;
Aloe vera,Meyan kökü,Hindistan cevizi yağı,Karbonat,Ada çayı,Sirke,Dut pekmezi,Ayva,Maydanoz,
6- Aft Ağız Yarası İçin Krem İyi Gelir mi? Aft Kremi Çeşitleri
Aft ağız yarası için doğal yöntemlerden sonuç alamıyorsanız aft ilacı kullanabilirsiniz. Ağızdaki beyaz yara nasıl geçer? Aft kremi kullanıldığında, ağız içindeki aft daha hızlı ve kolay bir şekilde iyileşme gösterebilecektir. Düzenli krem kullanımı ile ortalama 2-3 gün içerisinde aftın iyileşmesi mümkün olabilir. En etkili ağız içi aft kremi çeşitleri şunlardır;
Urgo,Kenacort,Aftamed,Aftojel,Protefix,Piraldyne
Kenacort krem nedir bilgi almak için tıklayınız.
7- Ağız İçi Beyaz Lezyonlar İçin Krem Ne Kadar Kullanılmalı?
Ağızdaki beyaz yara nasıl geçer? Ağız içi beyaz lezyonlar için kullanılacak krem, lezyonun tamamen bitimine dek kullanılmalıdır. Bazı kullanıcılar, krem kullanımında hata yapıp, kremi hassasiyetin azalması ile bırakabilmektedir.
Buda aftın iyileşmemesine ve yeniden tekrar etmesine neden olabilecektir. Krem kullanımı ile en geç 7 gün içerisinde aftın tamamen ortadan kaldırılabilmesi mümkündür. Aft kremleri genellikle uzun çubuk olan bir metaryel yardımıyla bölgeye sürülmektedir. Bu kremlerin günde iki ila üç kez sürülmesi yeterli olacaktır.