featured

Ajanda Kullanmanın 5 Faydası

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ajandalar eski zamanlarımızdan beri hayatlarımızda yer alır. Önceleri genel olarak iş hayatında kullanılan ajandalar şimdileri birçok kişinin vazgeçilmezi haline geldi. Peki bu ajandanın hayatınızda ne gibi yararları vardır?

1) Ne Zaman Ne Yapacağınızı Bilirsiniz

Faydaları arasında ilki; ajandanın ne zaman ne yapacağınızı bilmenize yardımcı olmasıdır. Genellikle aylık, haftalık ve günlük olarak planlanırlar. Bir gece önceden ertesi gününü planlayanlar olduğu gibi Pazar gününden tüm haftasını planlayanlarda vardır ve hatta tüm ayını planlayanlarda mevcuttur. Ancak hangi planlamayı yaparsanız yapın ne yapacağınızı not etmiş olursunuz. Gün içerisinde tabii ki de artı durumlar oluşabilir ve bunları da hemen ajandanıza not edebilirsiniz. Böylelikle zamanınıza bir nebze de olsa hakim olursunuz. Örneğin; bu hafta yetiştirmeniz gereken üç sunum var. Eğer belirli bir program yapmazsanız bir sunumu yaparken sürekli olarak diğer iki sunumu düşünebilirsiniz. Ama bir programınız olursa birinci sunumu bitireceğiniz ve diğer iki sunuma başlayacağınız günler normal şartlarda belli olur. Böylelikle sürekli aklınızı kurcalayan düşüncelerle boğuşmaz ve işinize odaklanırsınız. Bu da odaklanmanızı arttırır.

2) Unutkanlığınız ile Mücadeleniz Azalır

kısmını yapmayı unuturuz. Ancak böylelikle işlerinizi not ettiğiniz için bu unutkanlık mücadelenizden de bir nebze de olsa kurtulabilirsiniz.

3) Her Şeye Zamanınız Yeter

Ajanda kullanmak yapacağınız işlere ayıracağınız zamanları belirlemekte oldukça yardımcıdır. Bu da makul olan çoğu şeye zaman ayırmanızı sağlar. Bir örnek vermek gerekirse; bir arkadaşınız sizinle çay içmek istiyor ancak sizin hazırlamanız gereken üç adet makaleniz var. Bu üç adet makale o kadar gözünüzde büyüdü ki arkadaşınızla buluşmak istemediniz çünkü vaktiniz olmadığını düşündünüz. Halbuki gününüzü oturup planladığınızda aslında akşamüstü dört gibi işinizin bitebileceğini fark ettiniz. İşte, bu gibi durumlar için defter tutmak son derece gerekli olabilir.

4) Hayatınızı Kaydedersiniz

Ajanda tutmak bir nevi günlük tutmak gibidir. Hem hayatınızı planlarsınız hem de günlük gibi bir yandan da kaydetmiş olursunuz. Böylelikle bir şey hatırlamanız gerektiğinde o güne ait sayfasını açmanız yeterli olacaktır.

5) Motive Olursunuz

Ajandalarınız, eğer hepsini yerine getirdiyseniz, gerçekleştirdiğiniz hedeflerinizle doludur. Bunlar büyük ya da küçük hedefler olabilir ancak bunları başarmışsınızdır. Bu da dönüp baktıkça motive olmanızı sağlar. Örneğin; bu hafta sonu yetiştirmeniz gereken dört adet ödev var ve bu durum sizde telaşa sebep oluyor. Ancak dönüp baktığınızda bundan üç ay önce bir hafta sonu tam beş ödevi yetiştirmişsiniz. Bu da sizi şimdiki durum için oldukça motive eder. Ya da sınava hazırlanan biriyseniz bir haftada çözmüş olduğunuz bin soruyu görmek sizi bir sonraki hafta için motive eder. Özellikle öğrenciler için ajanda motivasyon açısından oldukça faydalı bir araç olabilir.

Bir şeylerin faydaları ve zararları bireyden bireye göre değişiklik gösterebilir. Sizde en kısa zamanda ajanda alıp veya bir defterinizi ajanda haline dönüştürüp ajanda sistemini deneyebilirsiniz. Böylelikle size faydası olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!