amerikan-kedisi-american-shorthair

Amerikan Kedisi Özellikleri için Bilmeniz Gereken 3 Bilgi!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerikan kedisi, toplumda bilinen ismiyle American Shorthair birçok kişi tarafından sahiplenilmeye devam etmektedir. Bahsedilen bu kedi aslında ‘göç eden ilk kedi ırkı’ olarak da bilinir.

Amerika tarihte bilindiği üzere Avrupa’dan yapılan seyahatler sonucunda daha sonra keşfedilmiştir. Yeni bir kıtanın varlığı ortaya çıkınca bu kıtaya kısa sürede birçok göç gerçekleştirildi.

Göç esnasında büyük bir çoğunluk Avrupa bölgesindeki insanlardan oluşuyordu. Özellikle İngiltere başlıca kolonileri oluşturmaktaydı. Elbette bahsedilen göç sadece insan bazlı değildi. Amerikan kedisi olarak bilinen American Shorthair de kendisini bir anda Amerika kıtasında buldu!

O dönem değerli eşyalarıyla birlikte göç eden insanların başlıca bir sorunu vardı: Fareler! Fareler sürekli kıyafetlerini ve diğer değerli eşyalarına saldırı düzenliyordu.

Farelerden korunmanın temel yolu olarak kedileri gören kişiler yanlarında binlerce kediyi de götürmekten kaçınmadı. British Shorthair, ana vatanı İngiltere’den koparak Amerika’ya böylece ulaşmış oldu.

Zaman içerisinde hayvan ve insanlarda yaşanan ortama ayak uydurmak ve hayatta kalmak amacıyla Amerikan kedisi gibi yeni bir ırk meydana geldi. Akrabası British Shorthair gibi değillerdi. Onlardan ayrılan temel özellikleriyle artık ‘American Shorthair’ olarak adlandırılıyorlardı.

Günümüzde Amerika ve Avrupa kıtasında en çok tercih edilen ilk 10 kedi ırkından olan Amerikan kedisi özellikleriyle dikkat çekmeye devam ediyor. Peki American Shorthair özellikleri neler? American Shorthair fiyatları ne kadar?

İlk Amerikan Kedi Cinsleri: Amerikan Kedisi Özellikleri Neler?

Amerikan kedisi özellikleri ile daha önce de bahsedildiği üzere British Shorthairler ile ayrılmaya başladı. Gittikleri kıtanın iklimine, yaşantısına ve diğer koşullarına adapte olabilmek için bu gerekliydi. Aslında böylece daha fazla yaşamayı da sağlamış oldular.

A- Amerikan Kedisi Fiziksel Özellikleri

amerikan-kedisi-american-shorthair
Amerikan Kedisi Fiziksel Özellikleri

İlk olarak American Shorthair fiziksel özellikleriyle dikkat çekmektedir. Zira bu kediler diğer akrabalarına göre oldukça yapılı ve güçlüdür.

Küçük kafaları bulunmaktadır. Fakat kafalarını destekleyen omuzları ve bacakları oldukça kalındır. İlk bakışta kaslı vücut yapısıyla aslında ne kadar dayanıklı oldukları göze çarpar.

Her ne kadar akrabalarına kıyasla yapılı olsalar da büyük kedi sınıfında değil, orta kedi sınıfı kategorisinde bulunurlar.

Tüy yapıları oldukça kısadır. Kedi sahiplenirken tüy dökülmesi konusunda hassas olanlar bu açıdan rahatlıkla Amerikan kedisi sahiplenebilir. Yalnız bu kediler göç ettikten sonra tüylerinde kalınlaşma meydana gelmiştir, bu durum British Shorthair ile ayrıldığı noktalardan birisidir.

Renkleri çoğunlukla gri ve koyu gri olarak bulunmaktadır. Tüylerinin renklerinde çok bir değişim olmamakla birlikte Amerikan kedisi beyaz olarak da görülebilir.

Kuyrukları ortalama bir kedi kadardır. Yetişkin bir Amerika kedisi, ortalama olarak 4-5 kilogram olabilmektedir. Yalnız kilo almaya meyilli bir yapıları bulunur. 6-7 kilograma ulaştıklarında obezite tedavisine başlamaları gerekebilir.

B- American Shorthair Karakteristik Özellikleri

amerikan-kedisi-american-shorthair
American Shorthair Karakteristik Özellikleri

İlk defa kedi cinsleri arasında bahsedilen bu ırkı sahiplenecek olan bireylerin elbette karakteristik özelliklerine bakması gerekir. Zira kedi ırkları arasında ciddi bir fark bulunmaktadır ve sahiplenecek kişilerin beklentisini karşılama noktasında değişimler meydana gelebilir.

Karakteristik özellikleriyle Amerikan kedisi akrabası olan kedi ırkına bir aşama daha fazla benzemektedir. Britishler gibi American Shorthair kedileri de sessiz bir yapıya sahiptir. Acıktıklarında bile kendilerinin miyavladığını görmezsiniz.

Bununla birlikte kendilerini sevdirmeyi başarabilseler de onlara zorla bir şey yaptırmanız mümkün değildir. Çünkü kendileri istemedikçe kucağınıza ya da sevdirmeye gelmezler.

Çok sosyal kediler olduğunu söylemek mümkün. Onlar için dış ve iç ortam yaşamak için fark etmez. Geniş alanlardan hoşlanırlar çünkü sürekli keşfetmeye ve gezmeye yeltenirler.

Oldukça zeki kedi cinsleri olduğunu söylemek de mümkündür. Amerika’ya geçerken seçilmelerinde de etkili olan özelliklerinden birisi budur.

Oyuncu kedilerdir onlarla oynamanızdan çok hoşlanırlar. Ki uzmanlar tarafından sahip oldukları kaslı vücut yapılarını kaybetmemeleri adına düzenli oyun oynanması gerekir. Lazer, top ya da farklı oyuncakları kullanarak hareket ettikleri zaman dilimini arttırmanız iyi olacaktır.

Oyun oynamaya olan düşkünlükleri aslında çocuklarla da iyi anlaşacaklarının bir sinyalidir. Saldırmaya meyilli kedi ırkından değildir. Çocuklarla aynı ortamda bu yüzden oldukça rahat bulunabilirler.

C- Amerikan Kedisi Bakımı Nasıl Yapılmalı?

amerikan-kedisi-american-shorthair

Amerikan kedisi siyah olduğunda döküldüğü tüylerini fark etmeniz daha kolay olur. Fakat diğer kedilere, özellikle Norveç orman kedisi ile kıyaslandığında, nazaran çok tüy dökmediklerini görebilirsiniz.

Kısa tüylü olsalar da tüylerinin bakımını aksatmamak gerekir. Yalnız uzun tüylü kediler gibi sık sık kedileri taramanız gerekmez. Ayda bir kere taranmaları yeterli olacaktır.

Aslında bu kedilerin bakımı sırasında en çok dikkat edilmesi gereken iki durum bulunur: İlki beslenme diğeri ise hareket etmeleridir.

Beslenmelerine dikkat edilmesindeki temel sebep obeziteye çok meyilli olmalarıdır. 4-5 kilogram onların ortalama ağırlığıdır fakat çok fazla beslendiklerinde organlarında yağlanma meydana gelebilir.

Obeziteye yakalanma risklerini azaltmak ve bununla birlikte vücutlarındaki kas oranını da korumak adına bol bol hareket ettirmenizde fayda var. Gün içinde en az 1 saatlik oyun oynama serüveni ona da iyi gelecektir.

Tüm kedilerde olduğu gibi American Shorthair sahiplenme sonrası bu kedilerin düzenli olarak aşılarının yapılması gerekir. İç-dış parazitlerin yanı sıra özel diğer aşılarının yapılması daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine sebep olur.

Amerikan Kedisi Sahiplenme Nasıl Yapılır? 2 Farklı American Shorthair Sahiplenme Yöntemi

amerikan-kedisi-american-shorthair

Irk kedi olmaları ve karakteristik özelliklerinin yanı sıra ortalama 8-10 yıl yaşam sürme potansiyelleri olduğundan sahiplenilmek istenen türlerden birisidir.

Daha önce kedi sahiplenmediyseniz bu konuda yeterli bilginiz olmayabilir. Fakat bahsedilen bu kedileri sahiplenmek için değerlendirebileceğiniz iki farklı yöntem bulunmaktadır.

İlk olarak, internette yer alan sahiplendirme sitelerine bakmalısınız. Sahiplendirme siteleri özellikle kedilerin iyiliği için ücretsiz şekilde sahiplendirmeler yapar. Yalnız sahibinin kediye iyi baktığına da emin olmak ister.

İkinci olarak veterinerlerden yardım alarak sahiplendirme yapabilirsiniz. Özellikle veterinerler tarafından sokakta bulunan, terk edilmiş ya da yaralanmış kedilerin sahiplendirilmesi yapılır. Elbette ırk bir kedi olduğu için veterinerde denk gelme şansınızın çok düşük olduğunu da söylemek gerekiyor.

Amerikan Kedisi Fiyat Ne Kadar? 2022 American Shorthair Fiyat Bilgisi

amerikan-kedisi-american-shorthair

American Shorthair satılık olarak geçmişte sık sık ilanlara konu oluyordu. Fakat son zamanlarda hayvanlar üzerinde yapılan gelişimler ile birlikte bazı durumlar ortaya çıktı.

Kedi başta olmak üzere köpeklerde de geçerli olmak üzere American Shorthair yavru fiyat listesi oluşturarak bu hayvanların çoğaltılıp satışları yasaklandı.

Petshoplar başta olmak üzere, veteriner ya da isimsiz kişiler tarafından kötü ortamlarda çiftleştirilerek çoğaltılan hayvanların bir mal gibi görülmesinin önüne geçildi.

Güncel olarak internetlerde belirli bir para karşılığında satış ilanlarına denk gelseniz de bunun yasal olmadığını bilmelisiniz. Fiyatları hala geçerli olsa da hayvanları satın almak yerine, sahiplenmenin verdiği huzurdan yararlanmanız sizin için daha iyi olacaktır.

Zira bu hayvanlar en az insanlar kadar hisse ve duyguya sahiptir. Zorla, istemedikleri bir ortamda denek gibi çoğaltılmayı ve bunun karşılığında bir mal gibi parayla satılmayı hak etmiyorlar!

YouTube video

Amerikan Shorthair Nasıl Anlaşılır?

Genelde gri renkli tüylere sahipler. Kafa yapıları küçük ancak omuz ve bacaklarının genişliği göze çarpar. Oldukça kaslı bir yapıya sahip olduklarını söylemek mümkündür. Tüyleri British Shorthairlere göre daha kalın yapıdadır. Ortalama ağırlıkları 4-5 kilo ile sınırlıdır. Fazla miyavlamazlar, oldukça özgür hareket ederler.

Amerika’da Kedi Var mı?

Amerika kedisi başta olmak üzere Amerika kıtasında ve ABD üzerinde çeşitli kedilerin varlığından bahsetmek mümkün. Türkiye’den farklı oldukları nokta ise sokaklarda kediye denk gelme olasılığınızın çok düşük olmasıdır. Genellikle belirlenen noktalardan sahiplendirme ve satışları söz konusudur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!