Android Telefonlara Eklenmesi Planlanan 6 Sıra Dışı Özellik
Android Telefonlara Eklenmesi Planlanan 6 Sıra Dışı Özellik

Android Telefonlara Eklenmesi Planlanan 6 Sıra Dışı Özellik

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teknoloji 2022 yılında da yenilikleriyle çığır açmaya devam ediyor! Hemen hemen hepimizin ceplerinde taşıdığı akıllı telefonlar aslında birer teknoloji harikası! Bu nedenle teknolojinin ilerlediği her nokta aslında her birimizi yakından ilgilendiriyor. Devasa boyutlardaki kamerasız ve renksiz telefonlardan, küçücük ekranıyla büyük işler başaran akıllı saatlere uzanan bu teknoloji serüveni 2022 yılında da hız kesmeden gelişimine devam edecek gibi görünüyor. Bir Android cihaz kullanıcıysanız 2022 yılında sizi nelerin beklediğini biliyor musunuz?

Android Telefonlara Eklenmesi Planlanan 6 Sıra Dışı Özellik
Android Telefonlara Eklenmesi Planlanan 6 Sıra Dışı Özellik

Uluslararası başarılı bir şirket olan Qualcomm 2022’de pek çok telefonda karşılaşacağımız Snapdragon 8 Gen 1 işlemcisini tanıtarak yeni yılda bizi nelerin beklediğinin sinyallerini verdi. Elbette bu yeni işlemci, bu yıl piyasaya sürülen tüm akıllı cihazlarda bulunmayacak. Snapdragon 8 Gen 1, Qualcomm’un son geliştirdiği amiral gemisi işlemcisi olduğu düşünüldüğünde; Samsung, Oppo, Xioami, OnePlus ve Sony gibi pek çok marka üst seviye telefona eklenmesi bekleniyor.

Peki bu yeni işlemci yani Snapdragon 8 Gen 1 akıllı telefonlara ne gibi yenilikler getirecek? Bu işlemci sayesinde hayatımıza girecek 6 muhteşem özelliği sizler için listeledik. O zaman vakit kaybetmeden başlayalım:

1-    Daima açık kalan kamera sistemi

Daima açık kalan kamera sistemi
Daima açık kalan kamera sistemi

İlk duyduğunuzda kulağa enteresan geldiğinin farkındayız. Snapdragon 8 Gen 1’in en enteresan yeniliklerinden biri olan ve Qualcomm’un “daima açık kamera” şeklinde isimlendirdiği bu özellik, telefonunuzun kilidini açmadan pek çok kamera özelliğine ulaşabiliyor olmanızı sağlayacak.

Birçok Android telefona eklenecek bu yeni özelliğin belki de en büyük kolaylığı, telefonunuzu açarken ekrana dokunmanıza gerek kalmadan yüz tanıma özelliğinden yararlanabilecek olmanız olacak. Şu an piyasada bulunan Android telefonlarda, cihazı bekleme modundan çıkarabilmek için güç düğmesine basmanız, ekrana dokunmanız ya da telefonu elinize almanız gerekmekte. Fakat piyasaya sürülecek yeni Android telefonlarda bu tür eylemlere ihtiyaç duyulmayacak! Masanın üzerinde bulunan telefonunuzun kilidini açmak için yalnızca kameraya bir bakış atmanız yeterli olacak.

Her zaman aktif olması beklenen kamera özelliğinin kullanıcıyla kolaylığı bununla da bitmiyor. Güncellenen çip sayesinde telefonunuzun kilidini açmanıza gerek kalmadan artık pek çok alanda kullandığımız QR kodları taramanıza imkan sağlayacak. Yemek yemek için gittiğiniz restoranda menüyü görüntülerken veya herhangi bir uygulamayı indirirken işinize yarayan QR kodları taramanız artık çok daha kolaylaşacak!

2-    8K HDR video kaydedebilme özelliği

8K HDR video kaydedebilme özelliği
8K HDR video kaydedebilme özelliği

2022 yılında Android cihazların kameraları ile ilgili pek çok yenilik ve güncelleme bekleniyor. Yani, yeterli miktarda ışık bulunmayan ortamlarda daha kaliteli fotoğraflar çekebileceğiniz, rahatlıkla seri çekim yapabileceğiniz özellikle fotoğraf tutkunlarını bir hayli mutlu edecek bir yıl olacak gibi görünüyor. Kamera alanında bir dizi yeni özellik ve iyileştirme gerçekleştirecek bu yeni işlemcinin bu alanda belki de kullanıcıları en çok heyecanlandıran özelliği, kullanıcıya 8K HDR video çekimi imkanı sağlayabilmesi olacak.

2022’de piyasaya sürülecek Snapdragon 8 Gen 1 çipi bulunduran Android telefonlar, ilk kez 8K HDR video kaydı yapabilecek. Bir teknoloji devi olan Apple markasının iPhone Pro telefonları dahi son teknoloji olan 4K kalitesinde videolar kaydedebiliyor iken yeni yılda Android telefonlara eklenmesi beklenen Snapdragon 8 gen bir işlemcisinin Android telefonlarda daha yüksek çözünürlüklü videolar kaydetmeye imkan sağlayacak. Yeni işlemci Snapdragon 8 Gen 1’de Android telefonlarda çekilecek videoların kontrastını arttırmayı sağlayacak HDR10+ formatını tercih edeceğini  açıkladı. 

3-    Bokeh video kaydetme özelliği

Bokeh video kaydetme özelliği
Bokeh video kaydetme özelliği

Son dönemlerde çok sık kullanılan Bokeh kamera  özelliği,  kullanıcının çekmek istediği fotoğrafta  Yapay Zeka kullanarak arka planın bulanıklaştırılması  sağlammış Böylece kullanıcıya kaliteli fotoğraflar çekebilme imkanı sağlamıştır. Oldukça popüler olan bu özellik ile birlikte kullanıcı fotoğrafını çekmek istediği kişiyi rahatlıkla ön plana çıkarabilmektedir.  Bu sayede özellikle özçekimler son derece kullanışlı bir hale  gelmiştir. 

Kullanıcıların fotoğraflar da sıkça tercih ettiği bu özellik Snapdragon 8 Gen 1 işlemcisi sayesinde artık videolarda da kullanılabilecek.  Yani güncellenen bu yeni çipte  bulunan Bokeh motoru yardımıyla çektiğiniz videonun arka plan görünümünü bulanıklaştırabileceksiniz. Tabii ki bu özellik de diğerleri gibi kullanıcının tercihine bırakılmıştır.

4-    Performans iyileştirmesi

Performans iyileştirmesi
Performans iyileştirmesi

Listemizin bu maddesi diğerlerine göre daha tahmin edilebilir bir özellik olsa da Snapdragon 8 Gen 1 işlemcisine sahip olacak yeni android cihazların, önceki tüm sürümlere kıyasla çok daha fazla hızlı olması bekleniyor. Qualcomm güncellenen CPU’nun bir önceki sürümüne oranla performansının %20’lik, GPU’nun da %30’luk Ciddi bir iyileşme Gerçekleşeceğini iddia ediyor. Teknolojik cihazlarda en önemli konulardan biri olan performans, cihazın kullanımını ciddi bir şekilde etkiliyor. Oynanan oyunların takılmadan devam edebilmesi, internette gezinirken çok daha akıcı bir deneyim yüksek bir performans sayesinde gerçekleşiyor.

Oyunseverler için bir müjdemiz daha var! Qualcomm, Android cihazlara eklenecek Adreno Frame Motion Engine Özelliği sayesinde oyunlarda kare hızının artırılacağı ve böylece güç tüketiminin de sınırlandırılacağını duyurmuştur. Oyun severlerin sık sık problem yaşadığı hız konusunu çözmekle sınırlı kalmayıp, ayrıca oyunların batarya dostu olmasını sağlayarak daha az şarjla daha çok oyun oynayabilmemize imkan sağlayacak.

5-    Bluetooth ile kayıpsız ses özelliği

Bluetooth ile kayıpsız ses özelliği
Bluetooth ile kayıpsız ses özelliği

Snapdragon 8 Gen 1 çipine sahip olacak yeni nesil telefonlarda, CD kalitesine erişmiş kablosuz kayıpsız bir ses deneyimi için Qualcomm aptX Lossless Technology bulunduracak.

2022’de Android telefonlara eklenmesi beklenen bu özellik sayesinde müzik tutkunlarının  yüzünü güldürecek. Bluetooth kulaklıkla istedikleri müziği dinlerken aynı zamanda ses kalitesinde de kayıp yaşamamış olacaklar. 

Bu özelliği kullanabilmek için bazı şartlar bulunduğunu da söylemeden geçmeyelim. Kablosuz kulaklıklarda kayıpsız bir şekilde müzik deneyimi sunan bu yeni akıllı telefonlar sadece Snapdragon ses teknolojisi destekli kulaklıklarda aktif olacak. Günümüzde Snapdragon ses teknolojisi ile uyumlu çalışan Bluetooth kulaklıkların sayısı az olsa da piyasaya sürülen yeni Android telefonlarla birlikte özellikle önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu teknolojiyi destekleyen pek çok Bluetooth kulaklığın geliştirilmesi bekleniyor. 

Sahip olacağınız Snapdragon 8 Gen 1 işlemcisine sahip cihaz, biraz önce bahsettiğimiz Snapdragon ses teknolojisi uyumlu kulaklıklarla eşleştirildiğinde aynı zamanda oyun severlerin yaşadığı bir diğer problem olan gecikme konusunu ortadan kaldırabilecek.

Yüksek hızlı 5G bağlantısı özelliği
Yüksek hızlı 5G bağlantısı özelliği

6-    Yüksek hızlı 5G bağlantısı özelliği

Üretilecek yeni Android akıllı telefonlarda ulaşılması planlanan 5G hızı, 10Gbps olarak biliniyor. Gerçekleştirilmesi planlanan bu 5G bağlantı hızı, bu zamana kadarki 5G bağlantılar arasında en yüksek olanı! Peki ya bu ne işimize yarayacak? 

4K kalitesine sahip bir videoyu saniyeler içerisinde indirmemize ve hatta son zamanlarda sıkça gerçekleştirdiğimiz görüntülü toplantıları 8K çözünürlükte sürdürebilmemize imkan sağlayacak. 

Fakat ne yazık ki piyasaya sürülecek bu yeni işlemci bahsettiğimiz yüksek hızlara erişebilmek için 5G mmWve kullanıyor. Kullandığı bu teknoloji günümüzde sadece Çin, Japonya ve ABD’de bulunuyor. Bu teknolojinin ülkemize ve diğer ülkelere ulaşması için biraz zaman gerekiyor. 

Ancak elbette haberlerin tamamı olumsuz değil. Güncellenecek akıllı telefonlar, evlerimizde kullandığımız İnternet bağlantısını iyileştirebilmek amacıyla Wi-Fi 6E’yi  destekliyor olacak. Yalnızca, Wi-Fi 6E’den En verimli şekilde faydalanabilmek için bu teknoloji ile uyumlu bir router yani yönlendirici almanız gerekecek.

Bonus: Cep Telefonlarının Evrimi

https://youtu.be/lTyVlDN8J5k

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!