featured

Anıl Uzun COVID-19’dan Sonra FinTech’in Geleceğini Yorumluyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Gobaba Ventures kurucusu Anıl Uzun, COVID19’dan sonra FinTech’in durumu hakkında umutlu olduğunu, sektörün gelişmesi için elinden geleni yapacağını söylüyor. Hepimizin bildiği gibi, finans endüstrisi son on yıldır hızlı bir büyüme gerçekleştirdi. Sektördeki teknolojik gelişmeler ve inovasyon araçlarının yardımıyla, FinTech’in çok büyüdü ve gelişti. Londra merkezli bir girişimci ve yatırımcı olan Anıl Uzun, FinTech’teki girişimleri destekleme konusunda oldukça başarılı ve bu konuda çevresine örnek olacak kadar da öne çıkmış durumda. “ Finansal teknolojiler bankalarda doğru ancak bir süre önce konvansiyonel banka endüstrisini terk ederek, bankacılığın da sınırları aşarak birçok ülkenin ekonomisini tek bir ekosistemde birbirine bağlayacak kadar gelişti” diyor Anıl Uzun.

 

Anıl Uzun, herkes gibi kendisinin de 2020’de küresel çapta bir salgına tanık olunacağını beklemediğini söylüyor. Yıl başladığında, ticaret, ödemeler ve diğer birçok internet tabanlı hizmette gelişen teknolojilere yatırım yapma vizyonunu açıklarken, bugün yaşanan hiçbir şey hakkında bir öngörüsü olmadığını söylüyor. Yılın başında açıkladığı vizyonunda üzerinde durduğu konuların dürüstlük, açıklık ve işbirlikçi bir zihniyetle ortaklık kuracağı girişimler üzerinde durduğunu açıklıyor.

 

Anıl Uzun, “Ölümcül ve bulaşıcı bir hastalık her şeyi değiştirdi” ve “Tüm sektörler ve endüstriler baskı altında kaldı, çoğu sektör ürün geliştirme çalışmalarını durdurdu.” diyor. FinTech tamamen teknolojiye bağlı bir sektör olduğu için ve FinTech’te kullanılmak üzere geliştirilmekte olan birçok uygulamanın maalesef rafa kaldırıldığını ya da askıya alındığını belirtiyor. Anıl Uzun, “Bankalar da stres altında” diye ekliyor. Teknolojik altyapı şu anda hiçbir işletmeyi destekleyemiyor diyor. Ancak akıllardaki soru COVID sona erdiğinde neler olacak, sektörler kaldığı yerden devam edecek mi?

 

Anıl Uzun, bu sorunun cevabını tam olarak veremeyeceğini ancak konuyla alakalı olarak bazı varsayımları olduğunu söylüyor. “COVID sonrası FinTech sektörü bazı değişikliklere tanık olacak, ancak sektör bu değişikliklere hızlıca ayak uyduracak esnekliğine sahip” diyor.

 

Anıl Uzun devam ediyor;

 

“COVID sonrası dünyada, sektörlerin müşterilerine özel geliştirilmiş yazılım çözümleri sağlaması gerekecek. Her sektörde olduğu gibi, FinTech yeni bir çağa doğru büyüyecek ve müşterilerin ihtiyacını karşılamaya devam ettiği sürece gelecekte de dijital dünyanın vazgeçilmez bir unsuru olmaya devam edecek.”

 

Anıl Uzun, Fintech şirketlerinin pandemide yaşanan durgunluğu yok saymadan, bu durgunluktan alınan derslerle birlikte ilerleme kaydetmelerinin, kendilerinin yararına olacağını söylüyor. Yeni bir normal yaşayacağımızı ve FinTech teknolojilerinin aslında bu yeni normalde eline bir fırsat geçtiğini, pandemi öncesi geliştirdikleri çözümleri yeni normale uydurarak sunabilecek olmanın bir fırsat olduğunu ve bu durumu iyi bir şekilde kavrayanların kazanacağına inandığını da ekledi.

 

Yeni normal başladığında, FinTech için sektörün öncelikli hedefi müşterinin kendisi olmayacak diyen Anıl Uzun, sektördeki ürünlerin değişime uğrayacağını öngördüğünü ekliyor. Bu değişimin nasıl olacağını da şu şekilde açıklıyor. Müşterileri kendileri ürün olmaktan çıkacak, teknolojik ürün ihtiyacı daha da artacak ve bu ihtiyacı Fintech şirketleri üzerinden karşılamaya gidecekler, geliştirilen ürünler arasında rekabet başlayacak ve müşteriler en iyi ürünü almaya başlayacaklar. Böylece yeni normalde firmalar müşterilere yeni ürünler, çözümler ve uygulamalar sunmaya devam edecek. “Yani Fintech firmasının geliştirdiği ürünün kalitesi ve popülerliği COVID sonrası hangi firmaların yıldızının parlayacağı, kimlerin hayatta kalacağı ve kimlerin sektörde tutunamayacağını belirleyecektir. Diye ekliyor.”  Anıl Uzun, pandemi sonrası yaşanacak yeni normalde FinTech ürünleri arasındaki en iyi alternatifin sektörün geleceğini belirleyecek unsur olacağını söyleyerek sözlerini bitiriyor.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!