featured

Ankara İlçeleri ve Semtleri Nelerdir? Ankara İlçeleri Harita Detayları ile Ankara’da Gezilecek Yerler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başkent Ankara ilçeleri, farklı kültürleri ve tarihi yapıları ile ön plana çıkmaktadır. Ankara ilimizin merkez ilçelerinin neredeyse tamamı farklı kültürel özellikler taşımaktadır. Ankara ilçeleri haritası içerisinde yer alan verilerden de yola çıkarak bu ilçelerin genel özelliklerini paylaşmak istedik.

https://www.youtube.com/watch?v=K5Vs0Oh52Go

Ankara’nın ilçeleri ve semtleri hakkında bilmeniz gereken başlıca detayları bu yazımızda bulabilirsiniz. Öyle ki olası bir Ankara seyahatinde bu bölgeleri önceden tanımanız daha faydalı olacaktır.

Ankara’nın en iyi ilçeleri ve semtlerini de yine bu listemizde bulmanız mümkündür. İşte, Ankara ilçeleri harita içerisinde de yer alan ilçeler ve semtlerin genel özellikleri:

Ankara’nın Merkez İlçeleri

Ankara ilçeleri listesi içerisinde kentin merkez ilçeleri ve başlıca önemli semtleri yer almaktadır. Ankara, merkez ilçeleri bakımından oldukça şanslı bir ilimizdir. Başkentin merkez ilçelerinin tamamı farklı alanlarda gelişmiş ilçelerdir. Dolayısıyla bu durum Ankara’nın gelişmişlik seviyesini de önemli ölçüde arttırmaktadır.

YouTube video

Aynı şekilde Ankara şehirleri olarak da tanımlanan semter için de benzer yargılara varabiliriz. Özellikle de ilk kez Ankara seyahati planı yapacak olan kişilerin ilçeler ve semtler ile ilgili derlediğimiz bu bilgilere mutlaka bir göz atması gerekmektedir.

1 – Çankaya

Çankaya, Ankara ilimizin en gelişmiş ve en büyük ilçeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Çankaya, Ankara ilçeleri nüfusu bakımından da en gelişmiş nüfusa sahip bir ilçedir. Yüzölçümü en geniş merkez ilçe olan Çankaya, gelişmiş yapısı ile de dikkat çekmektedir.

Çankaya merkez ilçesinde günümüzde tam tamına 123 mahalle bulunmaktadır. Ankara’nın ilk yerleşim alanlarından olan Çankaya, tarihsel dokusu ile de dikkat çekmektedir. Öyle ki Çankaya ilçesi, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nın da yönetildiği yerdir. Ankara’nın simgelerinden olan Anıtkabir ve Hitit Güneşi de bu merkez ilçenin sınırları içerisinde yer almaktadır.

2 – Altındağ

Ankara’nın bir diğer merkez ilçesi olan Altındağ, toplamda 54 mahalleden oluşmaktadır. Altındağ merkez ilçesi de Çankaya gibi önemli ve nüfus yoğunluğu fazla bir merkez ilçedir. Ankara ilimizin en önemli merkez ilçelerinden olan Altındağ, çeşitli tarihi mekanlara da ev sahipliği yapmaktadır.

YouTube video

Eski Ankara’nın bazı özelliklerini taşıyan bu ilçede Hamamönü ve Ankara Kalesi gibi önemli kültürel miraslar bulunmaktadır. Hacı Bayram Veli Camii ve Eski TBMM de yine Altındağ ilçe sınırlarında yer alan önemli kültürel mekanlardır. Eğer Ankara’ya bir seyahat planı oluşturacaksınız Altındağ ilçesine de mutlaka uğramalısınız.

3 – Keçiören

Keçiören de Ankara denildiğinde akla ilk gelen merkez ilçeler arasında yer alıyor. Ankara ilçeleri nüfusu 2020 verilerine bakıldığında Keçiören yaklaşık 1 milyon nüfusa sahiptir. Çankaya ilçesinden sonra en yoğun nüfusa sahip olan bu ilçenin toplamda 27 mahallesi bulunmaktadır.

YouTube video

Keçiören, Kurtuluş Savaşı döneminde de yerleşim alanı olarak kullanılan köklü bir ilçedir. İlçede çeşitli tarihi kalıntılar da yer almakta ve Cumhuriyet Dönemi mimarisinin güzel örnekleri de bulunmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk de savaşın bir bölümünde Keçiören ilçesinde bir askeri karargahta bulunmuştur.

4 – Sincan

Sincan da nüfus ve yerleşim bakımından oldukça önemli bir konumda bulunan bir merkez ilçedir. Toplamda 27 mahalleye sahip olan ilçenin nüfusu da buna oranla bir hayli kalabalıktır. Sincan, Cumhuriyet Dönemi Ankara’sı için güzel bir yerleşim yeri olmuştur.

Atatürk’ün emri ile merkez ilçe haline gelen Sincan’da Romanya göçmenleri için konutlar inşa edilmiştir. Bu da Sincan’ı Ankara’nın en eski yerleşim alanlarından biri haline getirmiştir.

5 – Akyurt

Akyurt da Ankara’nın başlıca merkez ilçeleri arasında yer almaktadır. 26 tane mahalleye sahip olan bu ilçe merkeze görece uzak bir yerde bulunmaktadır. Akyurt da 14. Yüzyıla dayanan tarihi ile oldukça eski bir yerleşim alanı olarak bilinmektedir. İlçede yeşil alanların geliştirilmesi bakımından da pek çok önemli çalışmalar yapılmaktadır.

6 – Gölbaşı

YouTube video

Gölbaşı ilçesi, antik döneme dahi ev sahipliği yapmış oldukça köklü bir yerleşim alanıdır. İlçenin adı da bölgede yer alan göllerden gelmektedir. Ankara’nın özel koruma bölgelerinden olan Gölbaşı, doğası ile dikkat çeken bir ilçedir. İlçede, özellikle Mogan ve Eymir gölleri turistik açıdan dikkat çeken alanlardır.

7 – Mamak

Ankara ilçeleri arasında Mamak ilçesinin de önemli bir yeri bulunuyor. Mamak, Ankara ilimizin en büyük merkez ilçeleri arasında kabul ediliyor. 65 mahalleye ev sahipliği yapan ilçe, özellikle cezaevi ile ön plana çıkıyor. Tarihi özellikleri oldukça fazla olan bu ilçede kentsel dönüşümün izlerini hala görebilirsiniz. Önceleri gecekondu mahallesi olarak bilinen Mamak, günümüzde modern bir görünüm elde etmiştir.

8 – Yenimahalle

Yenimahalle de tıpkı Çankaya gibi Ankara ilimizin en gelişmiş merkez ilçeleri arasında yer almaktadır. 1957 yılından itibaren merkez ilçe olarak konumlandırılan Yenimahalle, artan nüfusa cevap vermek adına oluşturulan bir alandır.

YouTube video

Atatürk Orman Çiftliği de Yenimahalle sınırları içerisinde bulunup Ankara’nın önemli noktalarından biri olarak kabul edilmektedir.

9 – Pursaklar

Pursaklar, “tebessüm şehri” mottosu ile Ankara’nın en dikkat çeken merkez ilçeleri arasında yer alıyor. Toplamda 21 mahalleden oluşan bu ilçe, nüfus yoğunluğu bakımından da önem taşıyor. Havaalanına yakn olması ile bilinen bu ilçenin tarihsel geçmişi de oldukça eskiye dayanıyor.

10 – Etimesgut

Etimesgut, Ankara ilçeleri yazımızda nüfusu ile ön plana çıkan önemli bir yerleşim yeridir. Tarihsel geçmişi antik döneme uzanan Etimegut ilçesinde “Frigya Aslanı” isimli antik bir buluntuya rastlanmıştır. İlçenin Cumhuriyet döneminde gelişim göstermesinde Atatürk’ün de önemli çalışmaları olmuştur.

Ankara İlçeleri ve Önemli Semtleri

Ankara semtleri, turistik ve yerleşim açısından Ankara’nın gelişen yapısına ayak uydurmaktadır. Özellikle de Çankaya ilçesine bağlı bulunan merkez semtlerde pek çok eğlence ve eğitim noktası bulunmaktadır. Çankaya, hem nüfus hem de gelişmişlik bakımından Ankara ilimizin en önemli ilçesidir. Bu yüzden merkez semtlerin geneli de Çankaya ilçesine bağlıdır.

YouTube video

İşte, Ankara ilimizin ön plana çıkan başlıca semtleri:

UlusKızılayYılBahçelievlerMaltepeTandoğanDikmenÇayyoluÜmitköyEsatGöksuEryamanEtlikAyrancıBatıkentBalgatSamapazarıAydınlıkevlerLalahan

Ankara ilçeleri arasında bu önemli semtlere ev sahipliği yapan ilçeleri ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle de kez bir Ankara seyahatine çıkacaksanız merkeze yakın Çankaya ilçesinde konaklamanızı öneriyoruz. Ankara ilçeleri, size hem modern bir kent gezintisi sunacak hem de Türkiye’nin tarihsel sürecinde güzel bir geziye çıkartacaktır.

Türkiye’nin kültür merkezi olan şehirlerden biri olan Ankara foto galeri ve video haberler ile de dikkat çekmektedir. Ankara’ya yolunuz düşer ve gezmek isterseniz, Ankara Kalesi müzesi, Etnografya müzesi ve Cumhuriyet Müzesi gibi Türkiye tarihi için büyük bir öneme sahip olan müzeleri de gezmeyi unutmayınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!