featured

ASELSAN’da İlk Yerli MR Cihazı Çalışması Sürüyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aselsan ilk yerli MR cihazı çalışmasında artık sona gelindi. Milli teknoloji ile üretilen ilk yerli MR cihazı Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından incelendi.

İlk yerli MR cihazı, Aselsan ve UMRAM iş birliği ile hazırlanan prototip için seri üretime henüz geçilmedi. Son dönemlerde milli teknoloji hamlesi atılan adımlar kapsamında 5 büyük cihaz üzerinde yapılan çalışmalarda sona gelinmeye başlandı. Bu beş büyük sağlık teknolojisi için yürütülen yerli üretim çalışmalarında Aselsan imzası ile çok büyük aşamalar kat edildi.

Aselsan imzası ile hazırlanan bu beş büyük projede MR cihazı yanında suni solunum cihazı, kalp-akciğer pompası, mobil X-Ray cihazı ve taşınabilir defibrilatör cihazları da geliştiriliyor. Bu cihazların üretimi ile Türkiye, milli teknoloji hamlesi eşliğinde büyük aşamalar kaydederek sağlık teknolojisinde de dışa bağımlılığı sonlandıracaktır. Savaş teknolojisindeki gelişmeler ile adından söz ettiren Türk teknolojisi artık sağlık alanındaki gelişmeler ile de gündemde yer alacak.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir UMRAM’da!

Cumhurbaşkanlığı Savunma Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir yaptığı açıklamada Aselsan ve Umram iş birliği ile hazırlanan ilk yerli MR cihazımız yanında savunma sanayi olarak başka projelerin de ARGE çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Bu çalışmalar içerisinde hasta bakımı, tanı kiti, veri ve görüntü işleme üzerine ARGE çalışmalarının yer aldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’ e bu incelemede ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün eşlik etti. Ziyaret edilen Bilkent Üniversitesi UMRAM ‘da (Ulusal Manyetik Rezonans Araştırma Merkezi) Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar prototip hakkında detaylı bilgilendirme yaptı. Akabinde ilk yerli MR cihazı incelemesine devam edildi.

UMRAM tarafından yapılan incelemede  çalışmanın aslında bilim ve teknolojiyi bir araya getirmek olduğu ifade edildi. Bunun da ancak üniversiteler ve araştırma kurumlarında mümkün olduğu, Bilkent Üniversitesi gibi birçok üniversitede ARGE çalışmalarına devam edildiği ifade edildi. Bilgi ve teknolojinin aslında gelecek demek olduğu ve bu geleceğin ancak gençler ile beraber inşa edileceği ve savunma sanayiinin de bu konuda daima gençleri destekleyeceği belirtildi.

SSB Başkanı Demir , ASELSAN ’ ın yazılım sistemleri, veri ve görüntü kaydı sistemleri ile ilgili çok ciddi çalışmalarının olduğunu belirtti. Diğer şirketlerle yapılan çalışmalarda artık sona gelindiğini ve çok yakında bu projelerinde başarılı şekilde üretime hazır hale getirileceğini duyurdu. Burada esas önemli olan hususun Milli teknoloji hamlesi ile hangi noktaya gelindiği ve ülke gündeminde nasıl bir başarı ile adından söz ettirdiğidir, savunma sanayii için yakalanan başarının artık sağlık teknolojisinde de yakalanacağının açıkça sinyallerini verdi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir açıklamalarının devamında şu ifadelere de yer verdi;

“Sağlık teknolojisinde kullanılan teknolojiler bütünü ile aynı zamanda savunma sanayiinde kullanılan teknoloji ile benzer. Yani biri diğerinin geliştiricisi niteliğinde çalışmalar. Savunma sanayiinde güvenlik güçlerimizin sorunlarının çözülmesinde, gerekse verilerin giriş ve kaydının yapılmasında kullanılan program türlerinde alt yapı benzerliklerinin bulunduğunu tespit ettik. Bu nedenle sağlık ve savunma sanayi teknolojisi artık beraber ilerleyebilecektir.

Sağlık ve savunma sanayinin birlikte ilerlemesinin yarar getireceğini anlatan Demir, açıklamasına şu şekilde devam etti;

“Aynı zamanda enerji, çeşitli hassas tesis ve sistem koruma çalışmaları, dağıtım sistemlerinin monitör edilerek otomatik kontrolünün sağlanması, iletişim sistemleri ve buna ilaveten oluşacak siber güvenlik alanı, iletişim alanı, çeşitli alanlarda oluşan teknolojilerin çoklu kullanımı ile ilgili de devletin de çeşitli birimleriyle temas halinde çalışmalarımız devam ediyor.”

Savunma Sanayii Çalışmalarının Milli Sağlık Teknolojisine Katkısı Tam Not Aldı!

Cumhurbaşkanlığı Savunma Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in UMRAM’ da yaptığı incelemede bazı açıklamaları oldu. Bu açıklamalar doğrultusunda sağlık teknolojisi konusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın çalışmalarının hızla artarak devam ettiğini belirtti. Hatta Covid-19 pandemi sürecinde bu hazırlıkların hız kazandığı ve solunum cihazı üretildiğini de ifade etti. Savunma sanayinin iki büyük ismi ile bir KOBİ şirketinin birleşerek solunum cihazını ürettiklerini ve buna benzer birçok başarılı çalışmanın da devamının geleceğinin müjdesini verdi.

Sağlık ve sanayii teknolojileri için dışa bağlılığı sonlandıracak hamlelerden olan MR cihazı projesi inceleme esnasında başkanlık tarafından tam not aldı. Prototip kullanım ve özellikleri bakımından oldukça donanımlı ve ülke genelinde çok daha başarılı sonuçlara varılacak çalışmalar ortaya koyacaktır.

Özellikle şehir hastanelerinin sayısının artması ile daha çok sağlık teknolojisi ihtiyacının oluşması ve artan hasta sayısı ile hızlı tedavi süreçleri için ASELSAN’a ait bu projeler büyük öneme sahip. Savaş teknolojilerinde kat edilen yolda yeni hedef sağlık teknolojilerinde yeni projeler ile daha seri şekilde sağlık sorunlarına çözüm bulmak ve üretimi hızlandırmak.

Aselsanda İlk Yerli MR Cihazı ile Diğer Önemli Projeler!

Aselsanda ilk yerli MR cihazı çalışmasında sona gelindi ve üretim için ilk prototip tam notunu aldı. Ancak Aselsan’ ın bu dönem MR cihazı yanında başka büyük ve önemli projeleri de oldu. Bu projelerin başlıcaları; suni solunum cihazı, mobil X-Ray cihazı, taşınabilir defibrilatör üzerinde ki çalışmalarını, kalp-akciğer pompası ve ultraviyole dezenfektan konularında ürün geliştirme üzerinde çalışmalarını hızla sürdürüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!