featured

Aslan Cenneti Serengeti Ulusal Parkı ve Vahşi Yaşama Benzersiz Bir Seyahat

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vahşi yaşam alanlarının başında gelen ve belki de en bilineni Serengeti Ulusal Parkı, insan erişimine de açık olması itibariyle dünya üzerindeki en önemli safari merkezi olma özelliğine de sahiptir.

Belgesellerden herkesin tanıdığı ve insanı iliklerine kadar heyecanlandıran Serengeti, eşsiz bir doğa harikası olmasının yanında Afrika Kıtasının beş büyükleri olarak adlandırılan aslan, leopar, gergedan, fil ve bufalo türlerinin tamamını aynı alanda görebileceğiniz tek yerdir. Yine zebralar ve gnuların yıllık göç yolları üzerinde yer alan Ulusal park, ekvator bölgesi üzerinde bulunması nedeniyle yağışlı ve kurak mevsimlerin birlikte yaşanmasına da olanak tanır.

Ayrıca bu eşsiz ovada çita, su aygırı, sırtlan, akbaba, ceylan ve zürafa gibi hayvanların da doğal yaşamlarına eşlik etme şansını bulabilir ve ömür boyu aklınızdan çıkaramayacağınız anlara şahit olabilirsiniz.

Serengeti, Tanzanya Sınırları İçinde Benzersiz Bir Rota

Tüm yaşantınızı derinden etkileyecek bir yer ve bölge olması nedeniyle Serengeti Ulusal Parkı, daha önce gördüğünüz tüm yerleri unutturmaya aday bir bölgedir. Vahşi hayvanlar yanında rengarenk kıyafetleri ve farklı yaşam kültürleri ile Maasai kabilelerini de görme imkanı sunan bu safarinin, bir benzeri yapabileceğiniz dünya üzerinde başka bir yer daha bulunmaz. Tüm yolculuk boyunca damarlarınızdaki adrenalin miktarı ise hiç düşmez.

Tanzanya’nın kuzeyinden başlayarak Kenya’nın güneybatısına dek uzanan ve yaklaşık 14 bin 800 kilometrelik bir alanı kaplayan Serengeti Ulusal Parkı, bu anlamda da dünya üzerindeki en büyük parklar arasındaki yerini alır.

Sazlıklardan savanlara, su havzalarından ormanlık alanlara dek bir çok farklı alanı içinde bulunduran Serengeti, Maasai dilinde “uçsuz bucaksız yer” anlamına gelir. Maasi Mara bölgesinde yaşayan yerlilerin de belirttiği gibi, Serengeti çok sayıda farklı yaşantıya ev sahipliği yapan eşsiz ve engin düzlüklerden oluşur.  

Dünya Harikaları arasında adı sıklıkla anılan Serengeti Ulusal Parkı, çok miktarda kara hayvanının göç merkezidir. Beş yüzü aşkın kuş türü yanında yetmişden fazla tür iri memelinin de yaşam alanı olan bu savan, aynı zamanda dünya aslan popülasyonunun da önemli bir kısmını ağırlar.

1 – Serengeti Ulusal Parkı İklimsel Koşulları

Serengeti Ulusal Parkı alanında, deniz seviyesinden yaklaşık 920 metre ile 1850 metre arasında değişen yükseklikler bulunur. Genellikle oldukça ılık ve yine kuru iklimin egemen olduğu bölgede, Mart – Mayıs ile Ekim – Kasım ayları olmak üzere yılda iki kez yağmurlu sezonlar yaşanır.

2 – Serengeti Ulusal Parkı Ulaşım ve Konaklama İmkanları

Afrika Kıtasının önemli merkezleri arasında bulunan Darüsselam ya da Kilimanjaro hava alanlarından ulaşım imkanı olan Arusha kenti, Serengeti Ulusal parkı turlarının da başlangıç noktası durumunda bulunur.

Konaklama noktasında ki seçenekler ise son derece lüks imkanlar sunan Lounge’lar yanında daha doğal bir yaşam imkanı veren lüks çadırlar olarak sıralanır. Bu çadırlar safari ruhuna daha uygun olması yanında oldukça da konforlu konaklama imkanını konuklarına sağlar.

3 – Serengeti Ulusal Parkı Araçlar İçinde Safari

Serengeti parkında safari günleri oldukça erken olarak sabah 04.30’da başlar. Safari ise, araçlar içinde başlayıp yine araçlar içinde son bulur. Park içerisinde belirlenmiş mola yerleri dışında araçlardan inmek güvenlik nedeniyle yasak durumda bulunur.

Safari esnasında zebra ve gnu sürüleri yanında filleri görebilme, aslanların yaşantısını gözlemleme, bir leopar ile göz göze gelme, nadirde bulunsa bir gergedanı izleyebilme gibi olanakları yaşar ve vahşi hayatı iliklerinize kadar hissedersiniz.

Belgesellerde gördüğünüz ve yalnızca hayal edebileceğiniz bir günü yaşama imkanı sunan safari turları sonrası, yıldızlar ile dopdolu bir gökyüzü altında, daha önce hiç bir yerde duymadığınız vahşi hayvan sesleri içerisinde kalırsınız. İlk önceleri bu seslerden ürperseniz de zaman içerisinde bu seslere alışır ve huzur dolu bir uykunun keyfini doyasıya yaşarsınız.

4 – Serengeti Ulusal Parkı Göç Mevsimi

Hayvan sürülerinin büyük gruplar şeklinde gerekleşen göçlerini görebilmek ve Serengeti Ulusal Parkının kuru mevsimine denk gelebilmek için, seyahat ayları olarak Aralık ve Şubat arasını seçmeniz daha yararlı ve doğru bir seçim olur. Zaten Serengeti ziyareti için en çok tercih edilen aylarda Aralık, Ocak ve Şubat ayları olarak öne plana çıkar.

Vahşi yaşama canlı tanıklık imkanı veren bu gezi turları esnasında aslanların gerekleştirdiği bir avı görebilir ve ömrünüzde ki bir çok ilki yaşayabilirsiniz. Serengeti’de bir gün bile hayatınız boyunca asla unutamayacağınız eşsiz ve bir benzeri daha bulunmayan deneyim olacaktır.

Özetle;

Yüzlerin ve gözlerin rengi farklı farklı da olsa gözyaşlarının renginin aynı olduğu bir dünyada adı kara kıta olarak geçen Afrika’da gerçekleştireceğiniz böylesi bir seyahat, aynı zamanda yaşamın insan eli değmeden kendi içerisinde kurduğu eşsiz dengesini görebileceğiniz bir yolculuk olarak da akıllarınıza kazınacaktır. Ölmeden önce gezilecek yerler listesi yapmak isterseniz Serengeti Milli Parkı ve içerisindeki sizi olduğunuzdan çok daha fazla özgürleştirecek bu seyahati de dahil etmeyi unutmayın. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!