featured

Ataks Tavuk Özellikleri Nelerdir? Türkiye’de Neden Ataks Tavuk Yetiştiriciliği Tercih Ediliyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ataks tavuk özellikleri bakımından hem çok ekonomik hem de oldukça verimli bir bahçe tavuğudur. Günümüzde tavuk yetiştiriciliği yapan birçok üretici Ataks tavuk tercihinde bulunmaktadır. Tavuk Araştırma Kurumu tarafından da en çok yumurta veren tavuk cinsi listesinde yerini alan Ataks Tavuk yumurta verimi ile de göz doldurmaktadır. İşte, Ataks tavuk özellikleri ve detayları.

A – Ataks Tavuk Nedir? Ataks Tavuk Özellikleri Nelerdir?

YouTube video

Ataks tavuk cinsi , yumurta tavukçuluğu yapan üreticinin Lohman tavuk özellikleri ( lohman brown ) ile benzer şekilde verimli bulduğu bir türdür. Hem sonar hem de salma tavukçuluk için uygun yaşam kalitesine sahip olan bu tavuklar ülkemizde oldukça popüler.

Peki, Ataks tavuk özellikleri nelerdir?

Ataks tavuk ırkı , hem çok sakin hem de oldukça dayanıklı bir türdür.Gallus domesticus olarak bilinen Ataks tavuğu kötü iklim şartlarına karşı direnç göstermekte ve yıllarca yaşayabilmektedir.Kısa boyunlu bir yapıya sahip olan Ataks tavuğu yuvarlak ve kahverengi gözleri ile tanınır.Kulak lopları ile küçük boyuttaki sakalı kırmızı renktedir.Tinted tavuk özellikleri ile kıyaslandığında çok daha küçük bir kafaya sahiptir.Kahverengi yumurta veren bu yumurta tavuğu cinsi ortalama 64 gram boyutunda yumurtalar vermektedir.Tavuk Çiftliği Kredisi almak isteyen yatırımcıların tercih ettiği Ataks tavuk özellikleri ve verimi ile önplana çıkmaktadır.

B – Ataks Tavuk Yetiştiriciliği Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler!

Ataks tavuk çiftliği Türkiye’de en çok tercih edilen yatırım kalemlerinden biridir. Karma çiftlik yapmak isteyen kişilerin en çok tercih ettiği verimli tavuk cinslerinden olan Ataks tavuk yetiştiriciliği oldukça karlıdır. Peki, bir yatırımcı olarak Ataks tavuk yetiştiriciliği yapmadan önce bilmeniz gerekenler nelerdir? İşte, tüm detayları ile Ataks tavuk özellikleri.

1 – Ataks Tavuk Yumurta Verimi Nasıldır?

Ataks tavuk yumurta verimi tavuğun 20. haftası ile başlayıp 3 yıl boyunca yüksek kalitede devam etmektedir. Yılda ortalama 300 – 350 yumurta veren bir tavuk, tavuk çiftliği yatırımı yapacak kişi için oldukça verimli sayılmaktadır.

2 – Ataks Tavuk Gurk Olurmu ?

YouTube video

Yüksek yumurta üretimi için ortaya çıkarılan, Türkiye’nin ilk yerli hibrit tavuk ırkı Ataks tavuk gurk olurmu ? Ataks tavuk civciv çıkarmaya yatar mı? Evet, bu tavuk cinsi yumurta vermeye başladığı 20. haftadan itibaren uygun koşulları sağlandığında ve kendisini güvende hissettiğinde gurk olabilmektedir.

3 – Ataks Tavuk Ne Zaman Yumurtlar ?

YouTube video

Sağlıklı bir Ataks tavuk cinsi 20. haftadan itibaren yumurta vermeye başlar. Yine iyi bir beslenme ve yaşam alanı olan tavuklar 3 yıl boyunca kesintisiz denebilecek seviyede yumurta verir.

4 – Ataks Tavuk Günde Kaç Yumurta Yapar ?

Ataks tavuk özellikleri arasında verimli olması ön plana çıkmaktadır. Yılda 300 ile 350 yumurta verebilen bu tavuklar günde ortalama 1 adet yumurtlamaktadır.

5 – Ataks Tavuk Kaç Yıl Yumurtlar ?

Sağlıklı bir şekilde yumurtlamaya başlayan Ataks tavuğu özellikleri gereği 3 yıl boyunca yumurta verebilmektedir. Bu süre istisnalara tabidir. Bazı tavuklar daha erken yumurtadan kesilebilirken, bazıları ise 6 ay kadar daha uzun süre yumurta verebilir.

6 – Ataks Tavuk Yumurtası Rengi Nedir?

Standart bir ataks tavuk yumurtası rengi kahverengi şeklindedir. Fakat bazı kırma cinsleri krem rengine daha yakın yumurtalar verebilmektedir.

7 – Ataks Tavuk Yumurtası Özellikleri Nelerdir?

Ortalama olarak 64 gram civarında yumurta veren Ataks tavuk yumurtası özellikleri oldukça popülerdir. Türkiye’de en çok tercih edilen tavuk cinsleri arasında yerini alan bu tür, En Çok Yumurta Veren Tavuk Cinsi listelerinde de yerini almaktadır. Kahverengi, pembe ve krem renklerinin karışımından oluşan bir yumurta rengine sahip olan cinsin yumurtaları marketlerde Large Boy olarak satılmaktadır.

8 – Ataks Tavuk Nasıl Beslenir ? Beslenme Konusunda Ataks Tavuk Özellikleri

YouTube video

Yumurtlama dönemindeki bir Ataks tavuk cinsi günde ortalama 115 gram ile 120 gram arasında yem tüketimi yapmaktadır. Suyu çok seven bu tavuklar, yumurtlamaya başladıkları dönemde ortalama 1600-1800 gram ağırlığında gelmektedir.

9 – Ataks Tavuk Ne Yer ?

Organik yumurta üretimi yapacak ve Ataks tavuk çiftliği kuracak bir girişimcinin Ataks tavuk özellikleri arasındaki yem tercihini de bilmesi önemlidir. Yeşillik ve sebzeleri atıştırmalık olarak verebileceğiniz bu tavuk cinsi, Granül yem ve Pelet yem türlerini çok severek tüketmektedir. Bu noktada kahverengi ya da siyah ataks yarka üretimi yapmadan önce dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta yer almış oluyor.

10 – Ataks Tavuk Yumurtası Fiyatları Ne Kadardır?

Large boy olarak karşımıza çıkan Ataks tavuk yumurtası fiyatları marketten markete değişmektedir. Üretici olarak sizler anlaşma sağladığınız firma ile ortak bir fiyat belirleyebilirsiniz. Ayrıca tavuk ve süt ürünleri satışı yapılan pazarlarda köy yumurtası satışı yapan noktalara daha yüksek fiyatlara satma şansına sahip olabilirsiniz.

Bonus : Ataks Tavuk Fiyatı Nedir?

Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından ülkemizde üretimi için geliştirilen bu ırk, hem verimli hem de oldukça dayanıklı bir türdür. Bu noktada Ataks tavuk fiyatları satın aldığınız yere göre değişecektir.

Yumurta çiftliği kurmak istiyorsanız, civciv halindeyken almanızı önermekteyiz. Aksi taktirde yumurtlama döneminde kümesi ya da yaşam alanı değişen Ataks tavukları strese girebilmekte ve bu nedenle  yumurtadan kesilebilmektedir. Siz de yumurta verimi yüksek Ataks tavuk özellikleri ve verimini düşünüyorsanız, civciv döneminde almaya özen göstermelisiniz.    

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!