featured

Ateizm Nedir? Ateizm Tarihi Nasıl Gelişmiştir? Ateist Ünlüler Kimlerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her gün binlerce kişinin inandığını belirttiği Ateizm nedir ? Ne değildir? Ateizm bir felsefi akım mıdır? Bir inanış mıdır? Yoksa bir yaşam şekli midir? Ateizm akımları neyi açıklar? İşte, detaylar…

Ateizm Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Son zamanlarda, birbirinden farklı pek çok dini inancın üyelerinin tercih etmeye başladığı görülen Ateizm düşüncesi, gerçeklerin ve doğuların görünmez varlıklar ya da doğaüstü güçler aracılığı ile açıklanmasını reddetmektedir. 

Bu felsefi düşünce türü, çok sayıda insan tarafından “din düşmanlığı” olarak da anlaşılabildiği gibi, “vatan hainliği” ile de ilişkili olduğu düşünülür. Fakat Ateist olan bir kişinin vatana ihanet etmesi için bir sebebe sahip olmadığı gibi, tanrı kavramının kesinliği konusunda şüphe duyulması da herhangi bir din düşmanlığı anlamına gelmemektedir. 

Diğer yandan bu konuda en çok yaşanan tartışmalar, tanrıya inanmayan yöneticilerin dindar insanlara yaptıkları zulümler hakkında verilen örnekler ile gerçekleşir. Fakat bu düşünceden olan bir kişinin evrensel olarak doğru kabul ettiği kitaplar ya da hayatından esinlenebileceği peygamberleri bulunmadığı için, tanrıya inanmayan herhangi bir kişinin işlediği suçlar ile bu düşüncenin ilişkili olduğundan söz etmek doğru değildir.

Bu yanlışlık ise Ateizm düşüncesini bir din olarak algılamaktan ve dolayısıyla insanları yanlış yönlendiren bir inanca sahip olduğunu düşünmekten kaynaklanır. Fakat bu düşünceye ait olan tek önemli detay, tüm metafiziksel olayların ya da varlıkların dogmatik olarak (soğulamadan ya da düşünmeden) doğru kabul edilmemesidir. Peki, ateistlik nedir fikirleri nelerdir ? Kimlere ateist denir?

1 – Kime Ateist Denir?

https://www.youtube.com/watch?v=CYFJsp5WVRc

Ateizm nedir kime denir konusunda ise çok çeşitli düşünceler ortaya atılmaktadır. Herhangi bir dinin gereklerini yerine getirip, o dinde söz edilen tanrının emir ve yasaklarına uyanlara dindar dendiği gibi, hiçbir dine bağlı olmayıp metafiziksel varlıkların gerçek olduklarına karşı inanç sahibi olmayan kişilere Ateist denmektedir.

Özellikle dindar insanlar tarafından dışlanmakta olan bu insanlar, var olduğu kesinleşmiş bir tanrıyı değil de var olduğu düşünülen bir tanrının kesin olarak var olduğunu reddetmektedirler.

Çünkü bu felsefi düşüncenin temelinde, doğru bilgiye ulaşma yöntemi deney ve gözlem olarak kabul edilmiştir. Bu yollar ile ispatlanması mümkün olmayan şeylerin var olduğunu düşünmek ise inanç gerektirir. İnanç ve bilgi arasındaki fark ise din ile Ateizm düşüncesi arasında bulunan farkı ortaya çıkarmaktadır.  

2 – Ateizm Özellikleri Nelerdir?

Ateizm felsefesi özellikleri bakımından aslında çok bilinen özellikleri taşımaktadır. Bu özellikler şu şekildedir: 

Ateistler karşılaştıkları hiçbir durumu inanç yardımı ile açıklamazlar, bilimsel gerçeklere inanırlar. Dinlere karışmaz, kendi düşünceleri konusunda misyonerlik yapmazlar. Tanrı kavramının olmadığı konusuna inanırlar ve savunurlar. Tanrı inançları yoktur. Bilimsel olarak ispatlanamayan ruhsal varlıkların gerçek olmadığını düşünürler. Felsefeye düşkündürler ve yaklaşımları bu yöndedir. 

3 – Ateizm Kurucusu Kimdir? Ateizm Tarihi Nasıldır?

Ateizm tarihi felsefi olarak incelendiğinde materyalizm düşüncesinin doğuşuna kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Antik Çağ Yunan filozoflarından Demokritos , Anaksimandros , Anaksogoras ve Epikuros ateist Yunan filozoflar arasında sayılmaktadır. Bu filozoflara göre evren ruhsal ve mistik varlıklardan bağımsız olarak oluşmuştur ve evrenin oluşumu maddeci yöntemler ile açıklanabilmektedir. 

Ortaçağda Ateizm konusuna bakıldığında ise o dönemin din ve kilise kavramlarının oldukça baskın olduğu konusuna dikkat edilmelidir. Rönesans, Reform ve Fransız Devrimi öncesinde popülarite kaybeden Ateizm, bu olayların ardından tekrar canlanmıştır. Bu 3 önemli olayın ardından Hristiyanlık ve dini tabular konuları araştırılmaya ve sonucunda eleştirilmeye başlanmıştır. 

Aydınlanma Çağı ile birlikte Baron d’Holbach ve Denis Diderot ‘un da etkisi ile Ateizm çok daha büyük sesler getirmeye başlamıştır. Tanrı, ruhlar ve doğuştan gelen fikir ve hislerin reddedilmeye başlandığı bu dönemde din baskıları da eleştirilmeye başlanmıştır. Diderot ‘un şüphecilik yaklaşımlarının büyük popülarite kazandığı bu dönem Ateizm için parlama dönemi sayılmaktadır. 

19. ve 20. yüzyıllarda Arthur Schopenhauer, Ludwig Feuerbach, Karl Marks ve Friedrich Engels gibi diyalektik maddeci düşünürler ile en yüksek dönemini yaşayan Ateizm, politikada da yerini bulmuştur. 

4 – Ateizm Çeşitleri Nelerdir?

YouTube video

Temelde farklı yaklaşımlara göre farklı türde ateizm çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar, Negatif Ateizm, Pozitif Ateizm, Pratik Ateizm ve Teorik Ateizm şeklindedir. Tanrının varlığını farklı yönlerde irdeleyen bu farklı yaklaşımlardaki ateistlere göre bir varlığın net bir şekilde kabul edilmesi için bilimsel bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir.

Ateizm tanrı olgusunu eleştirirken, karşı bir düşünce ile karşı karşıya geldiğinde de felsefe ve maddesel bilim dallarından faydalanmayı tercih eder. Tanrı fikrine karşı bir başka varlığın yönetici ve sahip olduğu gibi bir düşünceye sahip olmayan ateistlere göre ruhsal varlıkların kabul edilebilirliği de yine ispat ve bilime dayandırılmalıdır.

5 – Ateist Olan Ünlüler Kimlerdir?

Dünya üzerinde bu düşünceye sahip olmuş olan pek çok önemli bilim adamı, filozof ya da çeşitli dallarda başarı sahibi olan insanlar bulunmuştur. Örneğin Alfred Nobel, Bertrand Russel, Auguste Comte, Nietzsche, Sigmund Freud, Richard Dawkins ve Stephan Hawking bu önemli insanlardan sadece birkaçıdır.

YouTube video

Bunlar dışında Türkiye’de de birbirinden farklı alanlarda çalışmalara sahip, Ateist olan ünlüler yaşamıştır. Bir kısmı şu an hayatta olmayan bu ünlülerden bazıları şu şekildedir:

Aziz Nesin,Ali Nesin,İlyas Salman, Celal Şengör,Muazzez İlmiye Çığ,Adalet Ağaoğlu,Pelin Batu,Ayşe Hür,Can Yücel,Fikret Kızılok veSerra Yılmaz.  

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!