featured

Avrupa Şehirleri Gezi Rehberi: Dünyanın En Çok Abartılan 10 Şehri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şehirler belirli toplulukları, insanları, yerleri ve zamanı yansıtır. Şehirler ikonik olabilir, ancak abartılabilirler de. Bu listeyi gördükten sonra listede yer alan ve gerçekten en sevdiğiniz bu şehirleri ziyaret etmenin ne derecede akıllıca olup olmadığı sonucuna varabilirsiniz. Sonuçta bu şehirler eğer büyük beklentileriniz varsa bu beklentileri karşılayamayabilirler. Zira bu şehirler UNESCO dünya mirası listesi içerisinde bulunan birçok ögeye sahip. İşte, Sizler için seçtiğimiz Orta Avrupa ve Avrupa ‘da gezilecek yerler arasında yer alan ve mutlaka ” görülmesi gereken” olarak tanımlanan ocak 2020 şehirler listesi!

10. Paris

Avrupa şehirleri haritası önünüze geldiğinde listenin ilk sırasında aşkın şehirlerinden biri olan Fransa’ nın başkenti Paris yer alıyor. Paris, Eyfel Kulesi, kültürü ve mimarisi ve romantik kaçamakları ile anlamlı bir yer olduğu için ikonik olabilir. Bununla birlikte, Paris’in çok abartıldığı söyleniyor, bu yüzden bu olağanüstü ünlü Fransız metropolü hakkında biraz şaşırtıcı gerçekleri inceleyeceğiz.

Sevgi Şehri veya Işık Şehri olarak adlandırılan Paris, Avrupa şehirleri arasında yer alan tarihi, kültürel şöhreti ve önemi olan yerleri ile çeşitli ünlü eserlere sahiptir. Paris’in kendi Disneyland’ı bile var. Paris, çok güzel, romantik ve sevgi dolu bir yer olarak görülse de, Paris aslında ironik bir şekilde yalnız kalabileceğiniz bir yer olarak tanımlanabilir. Evet, mimari olarak ve sanat ve kültür anlamında takdir edilecek çok şey var, ancak Paris kibarlığın günlük yaşamda çok fazla görülmediği bir yer olarak biliniyor.

Paris aslında Avrupa’nın en fazla abartılan kentlerinden. Ziyaretçiler sık ​​sık halk tarafından aşırı derecede zarar görmekten ya da istenmeyen muameleden şikayet etmişlerdir. Paris, dünyadaki yabancı ziyaretçiler için önemli bir Avrupa şehri olsa da, mükemmel Fransızlar’ın yabancılara hizmet etmekten bıkmış görüntüleri, neredeyse tüm Paris halkı tarafından açıkça belli edilen bir tutumdur. Görünüşe göre küçümseyen davranışlar, Paris’te ziyaretçilerin yalnızca hayal kırıklığına uğramayacakları ve aynı zamanda depresif hissedebilecekleri noktaya kadar gelmiştir. Paris Sendromu ziyaretçiler üzerinde ciddi semptomlar yarattı.

9. Roma

Listemizin 9. sırasında 2 günde gezilecek avrupa şehirleri arasındaki İtalya ‘nın başkenti Roma yer alıyor. Türkiye ‘ye yakınlığı ve euro nun da kullanılabilmesi ile oldukça avantajlı bir gezi mekanı olan Roma, ülkemizden çok sayıda turiste misafirperverce kucağını açıyor. Kolezyum, İspanyol Merdivenleri, Panteon ve Trevi Çeşmesi. İtalya’nın ikonik şehri Roma ile liste devam ediyor ve daha modern bir tarih meraklıları için burada görülecek çok şey var. Vatikan dini, sivil ve politik öneme sahip zengin bir mimari yapısı ile büyük çatışma ve drama sahnesi olmasının yanı sıra, Roma’nın kendisi de görülebilecek bir yer. Roma’daki antik yapıların kalıntıları ziyaretçiler için korunmuştur.

Turistlerin dolarlarına göz dikilmiş olmasına rağmen Roma’daki sorunlu ulaşım ve belediyenin altyapı eksikliklerini iyileştirme çalışmaları oldukça gecikmiştir. Para gelmeye devam ettiğinden ve şehir turistlerle dolup taştığından dolayı verimlilik eksikliği ve hatta grevler bile işleri hafifletmek için arzulanmakta.

Dikkate değer şekilde, çöpün toplu taşma noktasına bırakılması da dahil olmak üzere temizlik sorunları, Avrupa Birliği yaptırımlarına yönelik tehditlere yol açmıştır. Dahası, ziyaretçiler taksi şoförlerinin, döviz bürolarının ve rehberlerin rollerini üstlenen sıradan insanların itibarsız davranışlarından şikayetçi olmuşlardır.

Roma yılda milyonlarca ziyaretçiyi çekebilir, ancak şehir, Avrupa’nın en düşük tekrarlayan ziyaret oranlarına sahip. Bunun anlamı da Roma’ya bir defa gelenler ikinci bir defa gelmiyorlar.

8. Sidney

Avrupa’nın en eğlenceli şehirleri arasında ilk sırada Sidney yer alıyor. İkonik Sidney Opera Evi öylesine ünlüdür ki, burayı tanıtmak için sürekli olarak lanse edildiği söylenebilir. Sidney’in merak uyandıran görüntüleri de dünyanın dibindeki bu şehrin ünlü opera binasına odaklanmış olup, bu imajı ve şehrin genel karakterini hayal gücünüze bırakmakta.

Bununla birlikte, Sidney Opera Binası ‘nın kentin tasvirlerinin bu kadar odak noktası olduğu gerçeği bilinçli olabilir. Çünkü Sidney’de dikkat çeken şeyler çok az. Ayrıca, opera binasının kendisi o kadar çok abartılıyor ki, sunumun tamamı kritik bir incelemeye girmeye başlıyor.

Opera binasının tasarımı, 1956’da 233 yarışmacı arasında düzenlenen tasarım yarışmasını kazanan ve yapımına 1959’da başlanan ve dört yıl yerine 14 yıl süren inşaatı ile Danimarkalı mimar Jørn Utzon ‘ un eseridir. Sidney Opera Binası ‘nın fantastik görünümüne rağmen, akustik olarak problemli olması sebebiyle amaçlanan dünya yıldızı olmadı.

Opera binasının akustiğinin geniş kitlelerce eleştirilmesi, binanın bazı bölümlerinin çok büyük, diğerlerinin ise çok küçük olması nedeniyle geçici çözümler aranmak zorunda kalınmıştır. Opera salonundaki çukurun çok küçük olduğu, akustik zorluklara neden olduğu, konser salonunun aşırı geniş olması ve sesin kaybolmasına neden olduğu tespit edildi. İlginç bir şekilde, Avustralya müzik dergisi Limelight, opera binasına 20 önemli mekan arasında akustik olarak en kötü puanı verirken, konser salonuna 18. sırayı verdi.

7. Londra

En güzel Avrupa şehirleri nelerdir? sorusunun şüphesiz ki ilk cevaplarından biri Londra şehridir. Londra’da bulunan Kraliyet’e ait Buckingham Sarayı şehrin en ilgi çekici yerlerinden. Saat hayranları için bir anıt olan Big Ben’in İkinci Dünya Savaşı’na uzanan bir tarihi var. İngiltere ve Birleşik Krallık’taki en büyük şehir olan İngiltere’nin başkenti, Thames Nehri’nin bir zamanlar kirli olmasından ve insanların bu sebeple ölmesinden mustaripti.

Hava kirliliği de farklı bir sağlıksızlığa yol açan aynı etkiye sahipti. Londra’nın ihtişamına rağmen, Londra’ya gelen ziyaretçiler kendilerini kalabalıktan ve insanlarla çevrili olmasına rağmen arkadaşlık eksikliği yüzünden hayal kırıklığına uğrayabilirler.

Şehirde zamanla ayrık modern yapılar ortaya çıktı. Londra’nın tarihi çok önemli olsa da ziyaretçiler, ikonik geleneksel binaların ve Londra’daki İngiliz kültürü ve mimarisinin, modern mimari tarafından nasıl ortadan kaldırıldığına şaşıracaklar. Londra’nın silueti kesinlikle sıradan gözüküyor.

6. New York

En güzel Avrupa şehirleri listesinin ilk basamağı olan New York, Amerika Birleşik Devletleri’nin siyasal başkenti olmayabilir, ancak bu büyük şehir kesinlikle Amerika’nın mali başkentidir. Popüler kültürde, edebiyatta, haberlerde, filmlerde ve günlük söylemde gösterilen ikonik unsurlarla New York, Amerikan halkının kafasında yaşam alanından daha büyük bir yer kaplar. Orada yaşayanlar bunun nasıl bir şey olduğunu biliyorlar, ancak ilk kez seyahat edenler aslında geldiklerinde hayal kırıklığına uğrayabilirler.

1785-1790 arasında, New York aslında Amerika’nın başkentiydi. Yakın tarihte, trajik 9/11 saldırıları, herhangi bir Kuzey Amerika şehrine yapılan en kötü olay oldu. Birçok şehir ziyaretçiler için cazip olsa da, sadece New York’ta yaşamak uğruna, rahatlıklarını feda etme noktasına kadar şaşırtıcı derecede önemli bir çaba sarf edilmiştir.

Büyük emlak maliyetleri nedeniyle, küçük, pahalı ve bazen standartların altında konaklama yapmak olağan bir hal aldı. Ziyaretçiler için, Empire State Binası, Wall Street ve Özgürlük Anıtı gibi yerler kesinlikle ilgi çekici simgelerdir, ancak gerçek şehir üç şey tarafından ortadan kaldırılmakta. Bunlar binalar, kalabalık ve trafik yüzünden sıkışık caddelerin fazlalığıdır.

5. Şangay

Doğu Avrupa Şehirleri arasında olan Şangay o kadar iyi bilinmektedir ki Çin Halk Cumhuriyeti’nin popülerliği konusunda adeta bir klişe haline gelmiştir. Yine de Şangay, muazzam ekonomik, tarihi ve kültürel öneme sahip önemli bir Çin şehriyken, Batı kültürünün ve geçmişte yaşanan doğu batı çatışmasının etkisinin önemli oranda görüldüğü bir şehir. Uygun olarak adlandırılan Shanghai Tower ve sayısız modern mimari harikaları da dahil olmak üzere modern kuleleri ile bilinen Şangay şimdilerde yeniden yapılandırılan ikonik Avrupa sömürge binalarının bir bloğu olan “The Bund” ile de tanımlanmaktadır. Evet, Şangay’da, “Gerçek Çin” i arayanlar kentin kompozisyonuna bakarak burayı “batılılaşmış” hissedebilir. Çin’de kesinlikle kahve ve hamburger alabileceğiniz yer burasıdır.

Çin’deki yabancı varlığı, ticaret ve sömürgecilik girişimleriyle ilgili birçok önemli noktaya sahip. Öyleyse, neden Şangay Çin ’i ziyaret etmek isteyenler için önemli bir yermiş gibi abartılıyor? İlginç olsa da, Shaanxi eyaletindeki Xi’an, Sichuan’daki uzak tepe ormanları ve inanılmaz baharatlı yemekler, Henan eyaletindeki antik tapınaklar ve tabi ki birçok erişim noktasının olduğu daha pek çok yer vardır. Bir de elbette geleneksel Çin kültürünü Batılılaşmış bir kültürden daha doğru yansıtan Çin Seddi.

4. Rio de Janeiro

Güney Avrupa şehirleri arasında olan Rio de Janerio oldukça fantastik bir şehir. Sayısız filmde ve sanatsal belgeselde betimlenen Brezilya’daki Rio de Janeiro, dik tepeleri, denizi ve binaları bir araya getiren olağanüstü doğal özellikleri ile zıt olan büyük Kurtarıcı İsa heykelinin altında bulunuyor. Şehrin yukarısında inşa edilmiş olan dünyaca ünlü heykel, Tijuca Ormanı Ulusal Parkı’ndaki 2300 metre yüksekliğindeki Corcovado Dağı ‘nda bulunuyor. 92 metrelik kol açıklığı olan heykel 98 metre yüksekliğindedir. Rio de Janeiro, araba yarışlarından gece hayatına ve şehir turizmine ev sahipliği yapan ünlü bir şehir olsa da, buradaki binaların birçoğu mimari anlamda gösterişsiz, duygusu olmayan binalar.

Rio, sık sık canlı ve egzotik bir yer arayan gezginler için bir kültür, aktivite ve ilgi merkezi olarak lanse edilirken, bu durum aynı zamanda bu şehri bir suç yatağı haline geliyor. Suç oranları o kadar şiddetli bir şekilde yükseldi ki şehir genel anlamda şiddetten etkileniyor. Bu da milyonlarca dolara mal oluyor. İnsanlar zamanla Rio’nun birçok bölgesinden uzak duracak kadar akıllandılar. 2017 yılında kaybedilen gelirin 200 milyon doları bulmuştur.

3. Barselona

İspanya, birçok insanın onaylamadığı (boğa güreşi dahil) olaylara ev sahipliği yapmasından ve 19. yüzyılda acımasız bir iç savaşın merkezi olarak bilinmesinden dolayı ünlüdür. İspanyol mimarisi, tarihi ve modern kültürün bütün karmaşıklığı ve entrikaları ile Barselona, ​​her yıl dünyayı gezen insanları çeken ünlü bir destinasyondur.

Ancak çoğu zaman buraya gelen turistler hayal kırıklığı yaşarlar. Peki, Barselona’daki sorun tam olarak nedir? Şehir kültürel bir simge olsa da, gerçek İspanyol kültürel deneyimi yaşamak isteyen turistler ne yazık ki olağanüstü miktarda turist tuzağının ortaya çıkmasıyla darbe yedi.

Aynı zamanda, İspanya’nın çok kalabalık olan bu bölgesinin daha da aşırı kalabalıklaşması, ek ziyaretçilerin geldikten sonra büyük zorluklarla karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Önemli İspanyol yazar Miguel de Cervantes, Barselona’yı, övgüye değer karakteri Don Kişot ‘un ağzından bir “nezaket çeşmesi, yabancılar barınağı, yoksullara hizmet eden, yiğitlerin ülkesi, intikam sahibinin evi” olarak nitelendirdi. Yine de, şehrin kalabalığı ve birçok insanın burayı kısa bir durak olarak görmesi ilginç bir şekilde birçok insanın daha az sorumluluk almalarına yol açacak.

2. Atina

Almanya Berlin e yakın Avrupa şehirleri arasında olan Atina, efsaneleri ile ünlü bir şehirdir. Efsanevi heykelleri, sayısız Yunan tanrı ve tanrıçasının kökenlerinin olduğu söylenen yerin yakınında bulunan Atina, tarihte, kültürde, tuğla ve harçta olduğundan daha zengin bir yer. Eski demokrasinin, felsefenin ve inançların Socrates, Zeus ve Venüs gibi tanrıların olduğu bir yerde inançlarını geliştirmek, Atina’yı popüler fantezi dünyasında saygın bir yer haline getirdi. Ancak buna rağmen hayal kırıklığına uğrayacak çok şey var. Akropolis şehri ve diğer etkileyici mimari aslında çok fazla açıklanmasa da bir araya getirilen kalabalık yıkık binalardan oluşuyor. Akropolis’in kendisi, insanların hayal ettiği kadar muhteşem değil ve arkeolojik, mimari ve tarihsel olarak bozulmamış olarak tanıtılır.

Akropolis’e ulaşmaya çalışın ve antik kalıntıların durduğu yerlerin çorak doğası ve aşırı kalabalıklaşma seviyeleri nedeniyle kızarak geri dönebilirsiniz. Buna bir de Atina’da yaşanan bazen boğucu hava kirliliğini de ekleyin. Akropolis’e vardıktan sonra, burası mimarinin abartısından önemli ölçüde uzaklaşır ve bir şantiye hissi yaratır. Eski insanlar anıtsal bölgeleri uygun bir şekilde inşa ederken, modern onarım işleri de on yıllarca sürdü ve halen devam etmekte. Bu yüzden buraya geldiğinizde her türlü inşaat malzemesi ve ekipmanını görmeniz olasıdır.

1. Amsterdam

Dünyaca ünlü Amsterdam. Bu şehir, okyanustan geri kazanılması gereken alanlar da dahil olmak üzere, düz arazide yer alan aktif bir metropol bölgesidir. Sel baskınlarına bağlı olarak, şehir inşaatının sürdürülebilir olması için küçük bir mühendislikten fazlasını gerekiyordu. Amsterdam coğrafi olarak düz ve etrafında dağ yok, ancak yasal olarak kanunlardan korkmadan insanların uyuşturucu kullanma anlamında oldukça yüksek standartlarda olan bir yer olarak görülüyordu. “Coffeeshops” denilen yerler, neredeyse evrensel olarak yasaklanmış olan uyuşturucuların kullanımının yetkililer tarafından hoş görüldüğü esrar salonları olarak işlev görür.

Ayrıca, “Kırmızı Işık Bölgesi” adı verilen bölgede fuhuş faaliyetlerinin yasal olması nedeniyle normal ziyaretçiden çok daha fazlasını çekmektedir. Bununla birlikte burada yaşayan halk tıpkı Paris’de olduğu gibi yabancılara tepeden bakar ve turistlerden rahatsızmış bir görüntü sergilerler.

Amsterdam’ın yemekleri marihuana odaklıdır ve “coffeeshop” lara gösterilen ilginin gerisinde kalıyor. Çünkü yemekler çoğunlukla monoton ve basit. Kıyı bölümünün mimarisi ise belediyenin yasalarına bağlı olduğu için yıllardan beri aynı şekilde korunmaya devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!