featured

Avuç İçi Yanması Sebepleri Nelerdir? Avuç İçinde Yanma Hissi Neden Olur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avuç içi yanması durumu, pek çok nedenden dolayı kaynaklanabilmektedir. Avuç içlerindeki yanma hissi, bazı hastalıkların habercisi olabildiği gibi aynı zamanda vitamin eksikliğinin de göstergesi olabilmektedir. Ayrıca hamilelik gibi dönemsel durumlar, avuç içinin yanması hissini ortaya çıkarabilmektedir. Kimi zaman cilt hastalıklarının da belirtisi olarak ortaya çıkan bu durum, gerekli tedavinin uygulanması ile giderilebilmektedir.

Avuç İçi Yanması Neden Olur?

Avuç içi yanması neden olur sorusunun yanıtı, bu rahatsızlığı yaşayan kişiler tarafından araştırılmaktadır. Bu hissin yanmasının nedeni, basit bir vitamin eksikliğinden kaynaklanabildiği gibi ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilmektedir. Ayrıca genetik yatkınlık nedeniyle de bu sorun yaşanabilmektedir. Eğer avuç içi yanması hissi sorunu, genetik nedene dayanıyorsa yapacak bir şey bulunmamaktadır. Ancak bir hastalıktan kaynaklanıyor ise hastalığın tedavi edilmesiyle rahatlama sağlanabilmektedir.

Avuç içi yanması sebebi oldukça geniş bir yelpazede karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple, bu rahatsızlığa sahip olan kişiler, uzun süren avuç için yanmasının ardından bir hekime danışmalıdır. Yapılacak olan tetkikler sonucunda, avuç içi yanmasının sebebi bulunduğunda ve tedaviye geçildiğinde şikâyetlerde azalma olacaktır. Meydana gelen rahatsızlık hissi, tedavi ile giderilecektir.

Avuç İçi Yanması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Avuç içinin yanması hissi nedeniyle bir hekimden yardım almayı planlayan kişiler genellikle hangi doktora başvuruda bulunabileceklerini bilememektedir. Bu rahatsızlıktan dolayı gidilmesi gereken tıp birimi daha çok nöroloji klinikleridir. Bu durumun nörolojik bir sebepten kaynaklanması söz konusuysa nöroloji doktoru gerekli tedaviye başlayacaktır.

Avuç içi yanması için hangi doktora gidilir cevabı olarak; dâhiliye kliniği de verilebilmektedir. Dâhiliye doktorları, gerekli tetkikleri yaptıktan sonra eğer sorun kendi alanı dışında ise gerekli olan tıp alanına yönlendirme yapacaktır.

Avuç İçi Yanması Nasıl Geçer? Elde Yanma Hissi Nasıl Geçer?

Avuç içi yanması neden olur nasıl geçer sorusu, bu durumdan rahatsızlık duyan kişilerin merak ettiği bir konudur. Öncelikle bu hissin giderilebilmesi için nedeninin tespit edilmesi ve ardından etkenin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Dolayısı ile avuç içi yanmasına ne iyi gelir sorusunun yanıtı; neden olan rahatsızlık veya hastalığın tedavi edilmesidir.

Genel olarak avuç içindeki yanma hissinin pek çok sebebi vardır. Bu, kimi zaman vitamin takviyesi ile önlenebilmekte, kimi zaman da ciddi tedavi gerektirmektedir. Avuç içi yanması nasıl geçer yanıtı olarak aşağıda, avuç içi yanmasına neden olan rahatsızlıklar verilmiştir. Bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi, yanma hissinin giderilmesini sağlayacaktır.

1-  Eritromelaji

Eritromelaji, ayak ve ellerin kızarmasına, morarmasına, ağrımasına ve yanmasına sebebiyet bir hastalıktır. Dolayısı ile avuç içi yanması ve kızarıklık şikâyeti olan kişilerin, bu şikâyetin uzun sürmesi durumunda uzman bir doktora giderek tedavi olması gerekmektedir. Avuç içi ve ayak yanması neden olur sorusunun çoğu kişideki cevabı; bu rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır.

2-  Tiroid Bezi Hastalıkları

Tiroid bezi hastalıkları, ellerde ayaklarda yanma hissinin yaşanmasına neden olabilmektedir. Bir kişinin tiroid bezinin olması gerekenden az veya çok çalışması, avuç içi yanması nedeni olabilmektedir. Ayrıca bu his, ayaklarda da sıklıkla hissedilmektedir. Tiroid hastalıkları oldukça çeşitlidir. Büyük bir sorunun yaşanmaması için en kısa sürede doktora danışılmalıdır.

3-  Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu, el bileğinde bulunan sinirin, geçmekte olduğu kanal içerisinde sıkışması nedeniyle yaşanmaktadır. Bu durum, kadınlara ve erkeklerde avuç içi yanması yaşamasına neden olmaktadır.

4-  Şeker Hastalığı

Şeker hastalığı nedeniyle pek çok kişi, ellerimde yanma hissi yaşıyorum şikâyetleriyle doktora başvurmaktadır. Kimi kişiler de şeker hastası olduğundan habersiz olarak bu şikâyette bulunmaktadır. Dolayısıyla avuç içinde yanma hissi, şeker hastalığının habercisi olabilmektedir.

5-  Palmar Eritem

Palmar eritem bir cilt hastalığıdır. Avuç içi yanması ve kızarıklık belirtileriyle kendisini belli eden bu cilt hastalığı, başka hatalıklardan kaynaklanabilmektedir. Örneğin; tiroid bezi sorunları, diyabet, atopik dermatit, gebelik veya vitamin eksikliği, palmar eritem yaşanmasına neden olabilmektedir.

6-  Periferik Nöropati

Periferik nöropati, periferik sinirlerin hasar alması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu durum, ellerde ve avuç içlerinde ısının artmasına neden olmaktadır. Ayrıca periferik nöropati durumlarında bu şikâyetlere, ellerde karıncalanma ve uyuşukluk da eşlik etmektedir.

7-  Menopoz

Menopoz pek çok kadının, pek çok rahatsızlığı yaşadığı bir dönemdir. Çünkü dönemde yoğun olarak hormonlarda değişiklikler meydana gelmektedir. Avuç içinde yanma hissi de menopoz dönemine girilmiş olmasının sonuçlarından biridir. Bu duruma aynı zamanda ateş basması da eşlik etmektedir.

8-  Vitamin Eksikliği

Vitamin eksikliği, hem ellerde hem de ayaklarda yanma hissi yaşanmasına neden olabilmektedir. Pek çok vitamin, vücutta eksik kaldığında bu durum yaşanabilmektedir. Gerekli olan takviyelerin alınmasından sonra avuç İçi yanması şikâyetleri azalacaktır. Tam olarak hangi vitaminin eksikliğinden, fazla şekilde el ayak yanması yaşandığı tespit edilmelidir ve bu yönde tüm takviyeler alınmalıdır.

9-  Stres

Çağımızın hastalığı haline gelen stres, avuç içi yanması kaşınması rahatsızlıklarının yaşanmasına neden olabilmektedir. Kişilerin yoğun bir stres altında olması ve psikolojik sorunlar yaşaması, bu hissin sebebi olabilmektedir. Özellikle de günümüzde çoğu kişi, pandemi nedeniyle avuç içi yanması korona şüphesi taşımaktadır. Ancak bunun korona ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Yaşanan yoğun stres, kişilerin elleri ile birlikte ayaklarında yanma hissini tetikleyebilmektedir.

10-             Hamilelikte Avuç İçi Yanması Neden Olur?

Hamilelik de avuç içinde yanma hissi yaşanmasına neden olabilmektedir. Çünkü bu dönem de tıpkı menopoz gibi kadın hormonlarının değişmeye başladığı bir dönemdir. Bu sebeple de avuç içlerinde yanma hissi sıklıkla gözlemlenmektedir. Kimi zaman hamilelikte, gebelik diyabeti rahatsızlığı yaşayan kadınlar, avuç içlerinde yanma hissi yaşamaktadır. Çoğu zaman da gebelik diyabeti, doğum sonrasında kendiliğinden geçmektedir. Dolayısıyla avuç içi yanması hissi de kendiliğinden zaman içinde yok olmaktadır.  

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!