Ayurveda Nedir? Ayurvedik Nedir? Ayurvedik Beslenme ile Zayıflama Mümkün! Ayurvedik Beslenme Önerileri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kilo vermek için diyet uygulamak hemen herkesin aldığı kararlar arasındadır. Bazense sıkı bir diyeti belirli bir dönem uygulamak veya rahat bir diyeti daha fazla zaman ve daha rahat kurallara bağlı olarak uygulamak arasında bir seçim yapmak gerekebilir. Bu aşamada Ayurveda nedir ? Ayurvedik beslenme ne anlamına gelir Ayurveda diyet , Ebru Şinik tarafından önderlik edilen, ne zaman yemek yemeniz gerektiğini, ne yediğinizi, sağlığınızı korurken, hastalıkları önlemek ve hastalık sürecini yönetmek için, ne yediğinizle ilgili talimatlar veren bir beslenme yöntemidir. Ayurveda diyet beslenme şekli yediğiniz yemekleri ne kadar yediğiniz ile ilgili değildir; hangi yemeklerin dikkatli bir şekilde seçildiği ile ilgilidir.

Ayurvedik yaşam tarzını benimseyen kişiler, sağlıklarını yönetirken, kilo vermek için tam anlamıyla kanıtlanmış bir yöntem olduğu söylenememektedir. Hint sağlık sistemlerine dayanan ayurveda diyet, enerji türüne yani dosha’ya göre beslenmeyi ön görmektedir.

Ayurvedik Diyet Nedir Ne Değildir? Ayurvedik Beslenme Önerileri

Ayurvedik diyetin özellikleri ; yaşam tarzı öğelerini ve sağlıklı yaşam felsefesini barındıran bazı diyetlerle özdeşleşmektedir. Ayurveda diyetinde tüm yiyecekler yenmeli ancak herhangi bir yiyecek grubu herkes için kısıtlanmamaktadır.

Ayurveda diyet felsefesi ; ayurvedik yaşam tarzının aynı zamanda sağlığa iyi geldiğine inanmaktır. Diyetin kuralları tamamen, kişinin doshasına ve anayasal türüne göre sağlıklı beslenme, dikkatli yeme ve tüketme eylemini içermektedir.

Ayurvedik diyeti uygulayan kişiler, bunu bir yaşam tarzı olarak belirler ve bu tarz ömür boyu sürer. Ancak bu diyeti deneyimleyen kişiler, bir ömür boyu bu diyete devam edip etmeme konusunda ikilemde kalabilmektedir.

Ayurveda Diyeti Nasıl Yapılır?

Ayurveda diyetinde, farklı birçok uygulamayı da dahil etme olanağını bulabilirsiniz. Her bir yiyeceğin, farklı özelliklerinden yararlanarak, ayurveda diyetini uygulayabilirsiniz. Ayurveda diyetinde en önemli özellik; enerji türünüze yani dosha’ya göre ne yediğinizdir.

Ayurveda Doshaları Nelerdir? 

Vata (uzay ve hava)Pitta (ateş ve su)Kapha (toprak ve su)

Ayurveda doshaları ; uzay, hava, ateş, su ve toprak elementlerinden türeyen enerji türleridir.

Vata doshası kuru, soğuk, hafif ve pürüzlü olarak adlandırılır.

Pitta doshası zeki, tahrik edici ve neşelidir. Keskinlik, sıcaklık, sıvılaşma ve hareket, nitelikleri arasında yer alır.

Kapha doshası ise sakin, uyuşuk ve sevgi doludur.

Özellikleri arasında nemliliği, ağırlığı, yumuşaklığı ve statikliği bulunmaktadır. Ayurveda diyetinde baskın dosha belirlendikten sonra neler yemeniz gerektiğini bulabilirsiniz.

Vata Dosha Neler Yemelidir?

Vata dosha enerji türüne sahip olan kişiler, sindirim sistemi sağlığı için neyi yiyip neyi yemeyeceklerini belirlemelidir. Buna göre;

Vata doshanın yemesi gereken yemekler nelerdir? 

Pişmiş elma, vişne gibi tatlı meyvelerKuşkonmaz, pancar gibi pişmiş sebzelerPirinç ya da kinoa içerikli tahıllarKırmızı mercimekÖlçüsünde süt ürünleriSığır etiYumurta, balıkFıstık ve ceviz ( günde en fazla bir bardak)KişnişKarabiber, susam yağı, hardal tohumuChia ya da keten tohumuBira ya da beyaz şarap

Vata doshanın yememesi gerekenler nelerdir?

Kuru meyveHam elma, karpuzDondurulmuş, çiğ ya da kuru sebzePatatesArpaMısır, nohutBezelyeYoğurtKuzu etiKırmızı şarapÇikolataTavuk eti

Pitta Dosha’lar Neler Yemeli Neler Yememelidir?

Kuru üzümKarpuzMakarnaKuru mısır gevreğiBrokoli, karnabaharYumurta beyazıTuzsuz tereyağıKara fasulyeBademBira, kuru beyaz şarapHindistan ceviziTavuk eti

Pitta doshaların yememesi gereken yiyecekler nelerdir?

 Kayısı, avokado, kabak çekirdeğiIspanakEkşi meyvelerSoğan, çiğ pırasaMayalı ekmekIspanak, çavdarSoya sosuTuzlu tereyağıEkşi kremaSığır etiTavuk (kara eti)Acı biberEsmer pirinçKırmızı ve tatlı şarapDeniz ürünleri (karides dışında)Çikolata

Kapha Doshaları Yemek Yerken Neleri Dikkate Almalıdır?

Elma püresi, kuru erikKereviz, havuçTahıllı tatlılarYağlı sütSüzme peynirKaridesKuru kırmızı ve beyaz şarapLima fasulyesi

Kapha doshaların yememesi gerekenler nelerdir?

Pişmiş yulafPirinç, makarnaSalatalık, kabakGreyfurt, incirKrepBuğday, fasulyeYumuşak ve sert peynirSoya peyniriKetçapÇikolataSert alkolTatlısu balığı

Ayurveda Yemekleri Nasıl Yenmelidir?

Temel Ayurveda yemek uygulamaları kurallarında esneklik yapılabilen bir beslenme çeşididir. Burada önemli olan, kişilerin kendileri ve bedenleri için neyin daha iyi geldiğini bulmaları ve bu yolda seçimlerini yaparak, yaşam tarzlarını belirlemeleridir.Her öğün; tatlı, tuzlu, ekşi, acı, keskin ve büzücü yemeklerden oluşmalıdır. Ayurvedik diyette ilk olarak, tatlı tatlara sahip olan (tatlı meyveler gibi) yiyeceklerle başlanmalı, deniz ürünleri gibi tuzlu ve turunçgiller gibi ekşi yiyeceklerle devam edilmelidir.Soğan ve biber gibi keskin tatlı yiyecekleri, yeşil elma ya da çay gibi büzücü tada sahip yiyecekler tüketilmeli, kereviz, lahana ya da yeşil sebzelerle oluşan acı tatlar ile bitirilmelidir.Yemekler çok yavaş yenmeli ve bunun yanı sıra yemeğin tadı çıkarılmalıdır. Ancak yavaş yerken, yemeklerin soğumamasına dikkat edilmelidir. Açlık ve tokluk hissi kontrol altına alınmalı, aşırı yemek yemekten kaçınılmalıdır. Şeker kullanımında az sayıda çay kaşığı ölçüsü kullanılmalıdır.Bir önceki öğünün sindirilmiş olması, bir sonraki öğüne başlamanız için yeterlidir. Ayurvedik ürünler içeren öğün ya da atıştırmalık sonrası, üç saat içinde yemek yenmemeli ama altı saatten fazla da aç kalınmamalıdır.

Ayurvedik Diyetin Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Ayurvedik diyet , artıları ve eksileri olan bir beslenme çeşididir. Ayurvedik diyet ile işlenmemiş gıdalara önem verilirken, dikkatli yemek yeme alışkanlığı kazanılır. Sağlık açısından iyidir. Kilo kaybı için etkili bir yöntem olarak görülmektedir.

Ayurvedik diyet için doshanın yani enerji türünün belirlenmesi oldukça zordur. Çoğu karmaşık ve kısıtlayan kuralları bulunmaktadır.

ayurvedik beslenme pdf

ayurvedik beslenme ekşi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!