featured

Bacak Kasılması Neden Olur | Sürekli Kramp Girmesi Hangi Hastalığın Belirtisi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bacak kasılması neden olur? Yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bacak kasılmaları günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilecek semptomlardır. Yaygın kas spazmı olarak da bilinen bacak kasılmaları bazı eksikliklerin ya da rahatsızlıkların habercisi olabilecektir. Peki ayak bacak kasılması neden olur? Alt ya da üst bacak kasılması oluştuğunda ne yapılmalı? İşte detaylar…

Bacak Kasılması Neden Olur? Sağ ya da Sol Bacak Kasılması Neden Olur?

Bacak kasılması neden olur? Özellikle yaz aylarında ortaya çıkabilen bu durum kişilerin sol ya da sağ bacak kasılması neden olur konusunda ciddi kaygılar yaşamasına neden olabilecektir. Bacak kasılması hem tıpta hem de halk arasında kramp adıyla da bilinmektedir. Ağrılı bir spazm olarak bilinen bu durum, bükülme sıkma ve yürümede zorlanma gibi semptomlara da neden olmaktadır.

Genellikle kısa süren bu kramplar, bu süre içerisinde kişinin yaşam konforunu bir hayli düşürür. Bu nedenle gün içerisinde kendini sık sık tekrarlaması kişiler için epey tatsız olacaktır.

1- Baldır Kasılması Neden Olur? Bacak Kasılması Hangi Vitamin Eksikliği Nedeniyle Olur?

Baldır ya da bacak kasılması neden olur? Bacak kasılması yani krampın altında bazı hastalıkların yattığını söyleyebilmek mümkündür. Kaslarda istem dışı ağrı ve rahatsızlık hissi kramptır. Kaslar normal standartlarda hareket yeteneğini sürdürebilmesi için sürekli kasılıp gevşemektedir. Kas tam anlamıyla gevşemeden tekrar kasılmaya başladığında kramp oluşmaktadır. Kramp üst bacak, alt bacak, baldır ya da ayakta meydana gelebilir. Peki, bacak kasılması hangi vitamin eksikliği nedeniyle olur? Bacak kasılması neden olur konusunu vitamin eksikliğine ya da bazı hastalıklara bağlayabilmek mümkündür.

2- Gece Uyurken Bacak Kasılması Neden Olur? Kramp Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Kramp hangi vitamin eksikliğinden olur? Uzmanlara göre kramplar çoğunlukla yetersiz beslenme sebebiyle ortaya çıkabilmektedir. D,B5,B6 ve B1 vitamini eksiklikleri ciddi kasılmalara yol açabilir. Bunun yanı sıra şu eksiklikler bacak kasılması neden olur konusunun yanıtı olabilecektir;

Sıvı ve elektrolit kaybı,Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve sodyum yetersizliği,Aşırı ishal ve kusma varlığı,Alkol kullanımı,Şeker hastalığı,Dolaşım bozuklukları şeklindedir.

3- Sürekli Kramp Girmesi Hangi Hastalığın Belirtisi? Bacak Kasılması Kramp Neden Olur Ne İyi Gelir?

Sürekli kramp girmesi hangi hastalığın belirtisi? Kişilerde sürekli hatta geceleri uykudan uyandıran kramplar varsa bunun sebebi yukarıdaki belirtiler olabilecektir. Özellikle şeker hastalığı ve hipotiroidi hastalıklarının ilk belirtilerinden bir tanesi kramplardır. Ancak tüm bu sebeplerin dışında düz tabanlık, antidepresan ilaç kullanımı, Parkinson, bazı ilaçların kullanılması, gebelik ve kas hastalıkları da sürekli kramp oluşumuna neden olabilir.

Bacak kasılması neden olur konusu kadar bu semptomun nasıl giderileceği üzerinde de durulmalıdır. Krampların giderilebilmesi için ilk olarak beslenme bozukluklarının ortadan kaldırılması gerekecektir. Bacak kasılmasına ne iyi gelir? Bu konuda ilk olarak magnezyum ve kalsiyum alımına ağırlık verilmesi gereklidir. Gün içerisinde süt ve süt ürünleri 2-3 porsiyon kadar tüketilmelidir.

Magnezyum ihtiyacının karşılaşılması için meyve içeriği bulunmayan sade doğal maden suyu günde bir şişe tüketilebilecektir. Üzüm çekirdeklerinin kaynatılıp içmesinin de krampları giderdiğine inanılmaktadır. Son olarak vitamin ihtiyacı dışarıdan karşılanamıyorsa, vitamin ihtiyacının giderilebilmesi için takviye gıdalara başvurulabilecektir. Bacak kasılması neden olur ve beslenme konusunda ne yapılmalı konusunun yanıtları bunlar olabilecektir. En iyi vitaminler takviyesi için buradan bilgi alabilirsiniz. 

4- Bacak Kasılması Ağrısı İçin Ne Yapmalı? Bacak Kasılması Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bacak kasılması neden olur? Çoğunlukla dengesiz beslenme problemi düzeltildiğinde krampların önemli ölçüde azaldığı fark edilebilecektir. Bunun yanı sıra bacak kasılması ağrısına ne iyi gelir hakkında sıcak ya da soğuk uygulama yapılması da önerilebilir. Özellikle sıcak uygulama ile masaj birlikte uygulandığında kaslar gevşeyeceği için kasılmanın yarattığı ağrı ve rahatsızlık hissi giderilebilecektir.

Bacak krampı başladığında topukların yere basılarak iki elle duvarın ittirilmesi ve bacakların yarım adım geriye getirilmesi ağrıyı azaltabilir. Yine yatar pozisyonda bilek kısmında tutularak bacağın karna doğru çekilmesi de krampın ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilecektir.

Bacak kasılması neden olur? Tüm bunların dışında, hafif egzersiz, ısınma, kas germe ve yürüyüşte kasılan kasların yeniden gevşemesini sağlayabilecektir. Bacak kasılması neden olur? Bu konuda gerekli sporları yapmaya karar veren kişilerin mutlaka yeterli sıvı alımına da önem vermesi gereklidir. Aksi takdirde sıvı kaybına bağlı olarak krampların devam etmesi söz konusu olabilecektir.

5- Bacak Kasılmasına Hangi Doktor Bakar? Bacağa Giren Kramp İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bacak kasılması neden olur, detaylı bir şekilde bahsettik. Peki bacak kasılmasına hangi doktor bakar? Tüm yöntemleri denediğiniz halde bacak kramplarını ortadan kaldıramıyorsanız bu durumda muhakkak bir doktora başvurmalısınız.

YouTube video

Bacağa giren kramp için ilk olarak Nöroloji doktoruna gidilmesi önerilmektedir. Doktorlar ilk muayene sonrasında kişilerden bazı tetkikler isteyerek vitamin ve mineral eksikliklerini incelemektedir. Hastalığın ön tanısı konulduktan sonra gerekirse konsültasyon yapılarak, başka poliklinik doktorlarının sizi muayene edebilmesi mümkün olabilecektir. Huzursuz bacak sendromu nedir bilgi almak için tıklayınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!