featured

Banyonuzu Bakterilerden Uzun Tutun

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özellikle Covid-19 ile birlikte hayatımıza giren maske, mesafe ve temizlik kuralarını evimizde bir adım daha ileri taşımaya başladık. Aile bireylerinin ortak kullanım alanlarından birisi olan banyoların temizliğine de daha fazla dikkat etmek artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu.

Banyo temizliği artık haftalık hatta günübirlikte dahi yapılan bir rutin haline geldi. Bu da banyo yüzeylerini en iyi şekilde temizleyebilmek için doğru kimyasal ürünlerin tercih edilmesini gerektiriyor. Birçok kimyasal ürünün ithal edilmesi nedeniyle özellikle kaliteli kimyasal temizleyicilerin fiyatları alışveriş bütçelerini zaman zaman zorlayabilir.

Bu sorunu aşmak için ise zincir marketlerin günlük ve haftalık yaptığı promosyonları ve kampanyaları takip etmek ciddi bir avantaj sağlayabilir. Bunun için Happy center gibi marketler tarafından yayınlanan haftalık bültenleri, promosyonları ve avantajlı alışveriş fırsatlarını düzenli olarak takip edilmelidir. 

Kuru ve Temiz Bir Banyoya Sahip Olmak

Sağlıklı bir yaşam için banyonuzun hijyenik olması çok önemlidir. Özellikle kuru olmayan yüzeylerde nem olması nedeniyle zamanla bakteri oluşumu başlayabiliriz. Bu durum özellikle klozet, küvet, duşakabin ve lavabo gibi sık sık ıslanan ve suyla temas eden yüzeylerde meydana gelmektedir.

Bu nedenle bu yüzeyleri düzenli olarak temizlerken gün içinde de kağıt havlu yardımıyla kurulamanız gerekmektedir. Bu işlemleri yaptıktan sonra ellerinizi de bol sabunlu suyla yıkamayı da unutmamalısınız. 

Bunların yanı sıra banyolar genellikle evlerin iç bölümlerinde bulunurlar ve dışarıya doğru açılan camları yoktur. Bu nedenle banyoların havalandırma camlarının da düzenli olarak açılması ve içeriye oksijen girişinin sağlanması gerekmektedir.

Banyo camından gelen bol oksijenli temiz hava banyonuzun hem kuru klmasına katkı sağlayacak hem de karbondioksit gibi toksinlerin birikmesini de engelleyecektir. Bu sayede de karbon monoksit birikimi, mantar ve bakteri oluşumunun da önüne geçebilirsiniz.

Bu sayede banyonuzun havasını da ferah tutabilirsiniz. Ek olarak banyo kokularını da tercih ederek ortamın güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. Nasıl bir banyo kokusu seçeceğiniz konusunda kararsızsanız Bref tarafından yayınlanan banyo kokunuzu nasıl seçersiniz rehberini inceleyebilirsiniz.

Banyonuzu Kuru Ve Temiz Tutmanın Yolları

Özellikle sağlıklı bir yaşam için banyoda hijyen çok önemlidir. Bu nedenle banyo ve tuvaletlerin sürekli temizlenmesi gerekmektedir. Banyolarda nem oranının fazla olması nedeniyle birçok mikrop ortaya çıkmaktadır. Banyonuzu ve özellikle varsa jakuzi nizi temiz tutmamız mikrop ve bakteri üremesini engelleyecektir.

Ayrıca banyodaki yüzeyleri sık sık dezenfektanla silmeniz gerekmektedir. Kağıt bir havlu yardımıyla kullandığınız dezenfektanı durulayarak bakterilerin üremesine ve yayılmasını önleyebilirsiniz. Banyonuzda bulunan kapı kolları, musluklar ve anahtarlardan elinize bulaşan mikroplar önemli ve ciddi birçok hastalığa neden olmaktadır.

Bu nedenle ellerinizi sık sık yıkamaya özen göstermeli ve mümkünse banyonuzda kağıt havlu kullanmalısınız. Bu banyonuzun kuru ve temiz kalmasın sağlayabileceği gibi sizi birçok rahatsızlıktan da kurtaracaktır.

Küf ve Pasa Dikkat Edin

Tüm bunların yanında banyoda küf ve pas oluşumuna da dikkat edilmesi gerekmektedir. İnsan sağlığı üzerindeki küf ve pas etkilerine ilişkin yapılan birçok çalışmada bu konunun dikkat edilmesi gereken başlıkların başında geldiğini ortaya koymaktadır. Banyo temizlik ürünlerinin de bu kapsamda seçilmesi gerekmektedir.

Banyo kullanımına uygun olan kireç sökücü, pas temizleyici gibi ürünler küf ve pasın temizlenmesi için tercih edilebilirler. Ancak bu ürünlerin fiyatları kimi zaman alışveriş bütçesini zorlayabilir hatta aşabilir. Bu sorunun önüne geçmek içinse yine zincir marketlerin katalogları imdadınıza yetişebilir.

Dönem dönem temizlik ürünlerinden, gıda ürünlerine kadar birçok farklı üründe yükünüzü biraz da olsun hafifletecek birçok kampanyayı takip etmeyi unutmayın. Tüm bunların yanı sıra el yapımı bir üründe kullanabilirsiniz. Her evde bulunabilecek çok basit malzemelerle etkili bir dezenfektan yapabilirsiniz.

Öncelikle en yakın eczaneden 1 çay bardağı kadar hidrojen peroksit almanız gerekiyor. Bunu ise evde 1 çay bardağı suyla karıştırarak sprey şişesine koyarak temizlemek istediğiniz yüzeye uygulayabilirsiniz. Daha sonra ise yüzeyi bir bezle temizleyebilirsiniz. Bu ürünleri bulamıyorsanız yarım çay bardağı sirke ve 1 çay kaşığı karbonat kullanmak olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!