featured

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ebeveynlerin en önemli sorunlarından biri bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl geçer sorunudur. Özellikle yenidoğan bebeklerde burun tıkanıklığı görülebilir ve bebek burnu tıkalı olduğunda nefes alamamasına sebep olabilir.

Bu yüzden her anne ve babanın yenidoğan olsun aylık bebek olsun, bebeklerin kuru ve tıkalı burun temizliği konusunda bilgi sahibi olması gereklidir.  Peki, bebeklerde burun tıkanıklığı neden olur ?

Bebeklerde burun tıkanıklığı ;

Yenidoğan bebeklerde, burunda kalan rahim sıvısından dolayı tıkanma olabilir.Burun içindeki dokuların şişmesi sonucu burun tıkanıklığı oluşabilir.Bebeğin burnundaki mukus yüzünden burun tıkanabilir.Kuru hava ya da bebeğin olduğu ortamdaki yetersiz nem oranı bebeğin burun tıkanıklığı yaşamasına neden olabilir.Soğuk algınlığı, grip gibi viral hastalıkların oluşmasındaToz, sigara dumanı, parfüm gibi bebek burnunu tahriş eden maddelerin bulunması

Bebeklerdeki burun tıkanıklıkları, birkaç gün içinde kendi kendine geçmektedir. Bebeğin burun içindeki mukusun temizlenmesi için tuzlu su burun damlaları kullanılabilir.

Bunun yanında bebek burnu için özel aspiratör ya da emme ampulü kullanılarak, bebeklerin burnu rahatlıkla temizlenebilir.

Burnu Tıkalı Bebeklerde Davranışlar Nasıl Olur ?

Bebeklerde burun tıkanıklığı, burun içindeki dokuların şişmesi dolayısıyla ya da mukustan dolayı oluşmaktadır. Burnu tıkalı bir bebek, ağızdan nefes alır ve bu durum beslenmelerinde biraz zorluk çıkarır. Gaz sancılarına benzer belirtiler görülmektedir.

Nadir de olsa, burnu tıkalı bir bebek, üst solunum yollarını rahatça kullanamayarak, solunum problemleriyle karşı karşıya kalabilir. Havanın aşırı kuru olması, hassas bebek burnunun kurumasına neden olur. Kuru bir burun ise, kan damarlarının çatlayarak kanamasına neden olur.

Bebeğin burnunun yara olması ve kanaması, burnunun kuruluğundan meydana gelmektedir. Kuru bir buruna sahip olan bebek ise, normal zamana göre çok daha kolay üşümeye başlar.

Bebek Burnunun Kurumasına Karşı Nasıl Bir Tedavi Uygulanmalıdır ?

Kurumuş ve tahriş olmuş bir bebek burnu için bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Evde rahatlıkla uygulanabilecek bu yöntemler, henüz doktorluk bir durum olmadığında uygulanabilecek yöntemlerdir.

Bebeğin burnunun nemlendirilmesi, kurumuş ve tahriş olmuş bir burun için ilk adımdır. Tuzlu su damlaları ile bebeğin burnu nemlendirilebilir. Bunun için çocuğun sırt üstü yatırılması gerekir. Omuzların altına konacak bir battaniye yardımıyla, çocuğun kafası biraz yükseltilir.

Burun deliklerinden içeri 2-3 tuzlu su damlası, damlalık ile damlatılır. Her damla arasında en az 1-2 dakika beklenmelidir.

Buhar aracı, bebeğin yatağının yakınına bir yere yerleştirilerek, havanın nemlendirilmesi sağlanabilir. Su buharı, bebeğin burnunu yumuşatarak gevşemesine olanak tanır. Buhar makinesinin her gün temizlenmesi ve doldurulması gerekir.

Bebek Burun Aspiratörü ve Burun Emme Ampulü ile Bebek Burnu Nasıl Temizlenir?

Bebeğin nefes alamaması burnunun tıkalı olmasında bazı durumlarda mukusun çıkarılmasında zorluk yaşanabilir. Böyle bir durumda bebek burun aspiratörü ya da burun emme ampulü kullanılabilir.

Burun aspiratörü; bebeğin burun deliklerine yerleştirilen bir aparattır. Mukusu çıkarmak için aspiratörün ağızlığından nefes alınmalıdır. Mukus alınan nefesle birlikte filtreye takılır. Bebeğin burun deliğine emme ampulü yerleştirilerek mukus vakumlanarak çekilir.

Burun Aspiratörü Nasıl Kullanılmalıdır?

Bebeklerde burun tıkanıklığı giderilirken burun aspiratörünün kullanılma şekli vardır. Yanlış yapılacak bir hareket, bebeğin zarar görmesine neden olabilir.

İlk olarak burun aspiratörü, sıcak su ile yıkanarak iyice kurulanmalıdır.Filtre bölmesine temiz bir filtre yerleştirilerek, aspiratöre bağlanmalıdır.Bebeğin başı sağa doğru eğilmelidir. Sağ burun deliğine 1-2 damla tuzlu su dikkatlice damlatılır. Aynı işlem sol burun deliği için de uygulanır.

Burun aspiratörün yumuşak uçlu kısmı bebeğin burun deliklerine yerleştirilerek, mukusun filtreye yavaşça ağızdan nefes alınarak çekilmesi sağlanır. Aynı işlem diğer burun deliği için de dikkatli şekilde uygulanır.

İşlemin bitmesinin ardından bir pamuklu çubuğun tuzlu suya batırılarak burun deliklerinin hafif dokunuşlarla silinmesi gerekir. Tüm işlemlerin ardından burun aspiratörü yine sıcak suyla yıkanıp iyice kurulanmalıdır.

Burun Emme Ampulü Nasıl Kullanılmalıdır?

Burun emme ampulü ile tıkalı bebek burnunu temizlemek için, ampulün içindeki hava dışarı çıkarılmalıdır. Hassas şekilde ucu burun deliğine yerleştirilir. Ancak çok fazla derine gidilmez. Havanın ampulün içine dolmasına izin verilmelidir. Bu şekilde burundaki mukus çekip alınır.

Her temizleme işleminin ardından emme ampulü temiz suyla yıkanarak temizlenmelidir. Aynı şekilde kullanıma geçildiği zaman yeniden yıkanıp iyice kurulanmalıdır.

Burun Tıkanıklığında Serum Fizyolojik Nasıl Uygulanır?

Serum fizyolojik uygulaması yapılmadan önce doktor önerisi olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü bazı çocukların bu tür maddelere alerjisi olabilir. Ya da burun yapısı nedeniyle serum fizyolojik maddesi nefes borusuna kaçma riski olabilir. Bu durumla karşılaşmamak için öncelikle doktor önerisi üzerine kullanılması gerektiği bilinmelidir.

Serum fizyolojik kullanımı sırasında öncelikle bebek yarı oturur şekilde pozisyon aldırılmalıdır.

Serum fizyon paketinden şırınga yardımı ile çekilen özel sıvı şırınganın iğnesi çıkarılarak enjeksiyonun ucu çocuğun bir burun deliğine doğru oturtulur.

Şırınganın içindeki sıvı 3 sefer de olacak şekilde burun deliğinden sıkılır.

Burun Tıkanıklığında Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalıdır?

Burnu tıkalı bebek , eğer ileri safhada ise bazı belirtileri de gösterecektir. Bu belirtilerin yoğunluğu karşısında hemen doktora başvurulmalıdır.

Ateş ve döküntüBebeğin telaşlı tavırlarıAcı çeker görüntüsüNefes almada zorlukHızlı nefes alıp vermeAlın, göz ve burun tarafının ya da yanak bölgesinin şişmesi10 günden fazla burun tıkanıklığı

Bebeğin bu belirtilerden bir ya da birden fazlasını göstermesi durumunda hemen doktora başvurulmalı ve tıbbi yardım alınmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!