featured

Berlin: Almanya’nın Göz Bebeği ve Orta Avrupa’nın Köklü Kenti!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’nın en büyük şehri ve başkenti olan Berlin, çoğu aşk filmlerine de konu olmuştur. Peki, bu rüya şehir hakkında ne biliyorsunuz? İşte, her detayı ile Berlin şehri sizlerle!

Berlin: Rüya Şehir!

Kendine özgü mimari yapısı ve bohem tarzıyla Orta Avrupa’nın en gözde şehirlerinden biri olan Berlin, aynı zamanda Almanya’nın da hem en büyük şehri hem de ülkenin başkentidir. Tarihi doku ve yapısını korumaya devam eden sokakları, kendine has yaşam tarzı ile fark oluşturan bu seçkin kent, ayrıca dünyanın en gelişmiş şehirlerinden birisidir.

İki Dünya Savaşı birden atlatan kent, ağır tahribata uğrasa da çok kısa zamanda bu hasarları atlatmış ve yeniden yapılanmıştır. Bu anlamda günümüz Berlin’i gerek çok kültürlü kent yapısı, gerek renkli gece yaşamı, gerekse de müze ve sanat galerileri ile eğlencenin, kültürel zenginliğin ve sanatın bir arada buluştuğu, her yıl milyonlarca gezgine ev sahipliği yapan önemli bir noktadır.

Berlin’de Görülmesi Gereken Yerler

Avrupa Başkentleri arasında oldukça özel bir yere sahip olan bu kent, tarihi içinde yaşatan çok sayı da ünlü meydan, müze, bina ve kiliseye ev sahipliği yapar. Bu zengin çeşitlilik arasında Berlin’de görülmesi gereken yerler;

Şehre bir simge durumuna gelmiş olan Parlamento Binası,Özgün ve özel bir mimari ile inşa edilmiş olan Brandenburg Kapısı,Tarihi içinde yaşatan Charlottenburg Sarayı,Muhteşem ve eşsiz Alexanderplatz Meydanı,Şehrin dev parkı Tiergarten,Kentin çekim merkezi Müzeler Adası ve bu ada üzerinde bulunan tarihi Berlin Katedrali,Bir zamanların ayrılık simgesi olarak Berlin’i doğu ve batı olmak üzere ayıran Berlin Duvarı,Büyük ilgi gören Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi,Ünlü Gendermanmarkt Meydanı ve Holocaust Anıtı

Olarak gezginleri ağırlar. Ayrıca kentte bu sayılanlar dışında da birçok özel müze, cadde ve bina misafirlerini bekler. Berlin’de görülmesi gereken yerler listesi bu şekildedir. 

Berlin Mutfağı

Almanya’ya kültürel açıdan da başkentlik yapan Berlin, aynı zamanda bir gastronomi cennetidir. Sunulan bol çeşit yanında eşsiz lezzetler bu kenti oldukça özel kılar. Şehrin, Michelin yıldızına sahip ünlü restoranlarından, ayak üstü sokak lezzetlerini sunan mekanlarına kadar çok sayıda yemek yeme yeri alternatifi bulunur. Berlin’in ünlü lezzetleri arasında;

Kıtır kıtır dokusu ile oldukça ucuz ve doyurucu olan Pretzels ( Çikolatalı, peynirli ya da sade olarak sunulur),Hem kırmızı hem de beyaz etle yapılabilen ve patates püresi ile servis edilen Schnitzel,Rende patates, soğan, yumurta ve un karışımından ortaya çıkan Kartoffelpuffer,Doyurucu bir erişte türü olan Spatzle,İtalyanların Raviolisi ile ülkemizin Mantısı arasında bir dokuya sahip Maultaschen ( içi peynir, kıyma ve ıspanak türü malzemelerle doldurulur),Sosisli bir yemek olan Currywurst,Et, un, soğan, yumurta ve ançuez ile özel olarak yapılan ve patates püresi ile servis edilen Königsberger Klopse,Yumurta ve hardal ile imal edilen Senfeier,Elma, tarçın ve hamurla yapılan ve çok sevilen bir tatlı olan Apfelstrudel,Bir nevi donut versiyonu olan Berliner Pfannkuche sayılabilir.

Bu Berlin’e özel lezzetler ile birlikte kentte başta Türk mutfağı olmak üzere İtalyan, Hint ve Çin gibi ulusal mutfaklara ait lezzetleri de çok kolaylıkla bulmak mümkün. Bu anlamda kozmopolit bir kent olan Berlin’de şiş kebaptan dönere, pizzadan hamburgere, suşiden spagettiye kadar ne dilerseniz yeme imkanınız bulunur.

Berlin Konaklama Seçenekleri

Avrupa’nın önemli metropollerinden biri olan Berlin’de konaklama anlamında da çok çeşitli alternatif ve seçeneklere sahip olabilirsiniz. Dünya çapında tanınan bol yıldızlı otellerden, ekonomik avantaj sunan hostellere dek kentte bütçenize uygun konaklama imkanları mevcuttur. Kentte başlıca konaklama bölgeleriyse;

Kentin hem kültürel, hem ticari, hem de tarihi merkezi konumundaki Mitte,Berlin Duvarına ve East Side Gallery’e ev sahipliği yapan Friedrichshain,Berlin’in doğu bölgesinin köklü merkezi Prenzlauer Berg,Kentin güney bölümünde yer alan Neukölln,Yoğun Türk nüfusuna ev sahipliği yapan Kreuzberg

Olarak gösterilebilir. Bu bölgelerde hem konaklama açısından bol seçenek bulmak hem de şehrin önemli mekanlarına yakınlık avantajlarına sahip olabilirsiniz.

Kentin Şehir İçi Ulaşımı

Berlin, Almanya’nın başkenti olması yanında dünya üzerindeki önemli kentlerden biridir. Kentin toplu taşıma sistemi de son derece gelişmiştir. Bu anlamda kentin her bir noktasına toplu taşıma kullanarak ulaşım son derece rahat ve kolaydır. Kentin batı bölgesinde toplu ulaşımda daha çok U-Bahn adı verilen metro ve otobüsler kullanılırken, Berlin’in doğu kısmında ise S-Bahn olarak bilinen banliyö trenleri, tramvaylar ve otobüsler yaygındır.

Çevre dostu bir kent olarak Berlin, bisikletin de çok kullanıldığı Avrupa kentlerinden biridir. Bu amaçla çok sayıda bisiklet yolu kenti dolanırken, bisiklet kullanımı da ulaşımda oldukça çok yaygındır. Bu sayede kentin neredeyse hemen hemen her noktasına bisiklet yolları üzerinden ulaşım sağlayabilir, birçok noktadan bisiklet kiralama olanağına sahip olabilir ve yine kentte çok sık görülen bisiklet taksileri ulaşımda kullanabilirsiniz. Dilerseniz kent genelinde bulunan altı bini aşkın taksi ile de istediğiniz noktaya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Berlin Gece Hayatı

 Berlin, sahip olduğu hareketli gece yaşantısı ile de Avrupa’nın eğlence merkezlerinden biri niteliğindedir. Daha çok Kreuzberg ve Friesrichshain bölgelerinde yoğunlaşan eğlence mekanları ile kentte sınırsız gece hayatı imkanı  bulunur. Bu kapsamda kentin önde gelen ve çok tercih edilen eğlence mekanları arasında;

Ünlü Berghain gece kulubü,Caz severlerin gözdesi B-Flat,Tekno’dan Pop’a kadar her tür müzik imkanını sunan Luiza sayılabilir.

Berlin Alışveriş Olanakları

 

Berlin alışveriş noktasında da oldukça cazip bir merkezdir. Bu anlamda kentin alışveriş merkezi olarak daha çok Ku’damm yani Kurfürstendamm ve çevresi öne çıkar.  Ku’damm,  önemli butikleri, birbirinden lüks mağazaları ve ünlü alışveriş merkezleri ile çok tercih edilen bir bölgedir.

Berlin’de bulunan en ünlü alışveriş merkezleri ise Arkaden, KaDeWe, Galeries Lafayette, Wertheim ve Europa-Center olarak gösterilebilir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!