Bilim İnsanlarına Göre Jurassic Park Hatalarla Dolu!

Bilim İnsanlarına Göre Jurassic Park Hatalarla Dolu! İşte, Dinozorlar Hakkındaki Bilgiler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanları, Jurassic Park filminde ekrana gelen hayvanların aslında çok da gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Jurassic World Hakimiyet filmi, 1993 yılında başlayan bu film serisinin sonuncusu… Ancak filmin tanıtım filminin çıkmasıyla, hatalar da tek tek tespit edilmeye başlandı. Bilim insanlarına göre Jurassic Park film serisinde dinozorların betimlenmesinden, onların yaşadıkları dönemlere kadar pek çok hata mevcut. İşte, dinozorlar hakkında bilimsel bilgiler…

Jurassic World Hakimiyet Tanıtım Filmi Youtube’da Yayınlandı

Jurassic World Hakimiyet filminin ilk tanıtım filmi sosyal medyadan paylaşılmıştı. Tanıtım amacıyla Youtube platformunda filmin ilk beş dakikasının yayınlanmasıyla görüldü ki; T-Rex bir kral ve kendisinin hükümdarlığına son vermek isteyen altı ton ağırlığında ve dört metre boyundaki Giganotosaurus’la savaşıyor.

Kısacası bu sahne ile Hollywood, günümüzden 66 milyon öncesine perde aralıyor. Ancak bilim insanlarına göre aralanan bu perdenin ardında görünenler çok da gerçeği yansıtmıyor.

YouTube video

Amerikalı Paleonlolog Jack Horner: Belgesel Olmadığını Aklınızda Tutun!

Jurassic Park film yönetmeni Steven Spielberg’e filmlerinin ilk ikisinde danışmanlık hizmeti veren ünlü Amerikalı paleonlolog Jack Horner, BBC kanalına verdiği bir röportajda, bu filmlerin bir belgesel olmadığını akıllarda tutulması gerektiğini söylemişti. Konu hakkında açıklama yapan Horner’ın sözleri ise şu şekilde:

“Steven eğlenceli bir film yapmaya çalışıyordu. Hiçbirimiz belgesel tarzı bir film yapmak istemedik.”

Bilim İnsanlarına Göre Jurassic Park Hatalarla Dolu!

Bilim İnsanlarına Göre Jurassic Park Hataları

Ancak film oldukça büyük bir ilgi gördü ve filmi izleyenlerin aklında neredeyse o sahneler gerçekçi bir iz bıraktı. Ancak gerçekler hiç de öyle değil… İşte, bilim insanları ve Jack Horner’a göre Jurassic Park filmlerinden öne çıkan hatalar….

1- Giganotosaurus ile T-Rex Hiç Savaşmadı!

Bilim insanı paleonlolog Riley Black’e göre; Jurassic Park World: Hakimiyet filminde olduğu gibi Giganotosaurus ile T-Rex arasında yaşanan savaş asla gerçekleşmedi. Bunun da iki nedeni bulunuyor. Nedenlerden ilki; bu iki dinozorun birbirinden milyonlarca yıl farklı zamanlarda yaşamış olması…

T-Rex, Kretase dönemi sonlarında yani günümüzden yaklaşık 68 milyon yıl önce ve de Kuzey Amerika’da yaşadı. Giganotosaurus ise 99 milyon yıl önce Güney Amerika’da yaşadı. Dolayısı ile Jurassic World Hakimiyet filminde coğrafik ve kronolojik hatalar mevcut.

Ayrıca paleonlolog Riley Black, filmde yer alan bazı hayvanların da  filmde aktarılandan baka zamanlarda ve de bölgelerde yaşadığını dile getiriyor.

Bilim İnsanlarına Göre Jurassic Park Hatalarla Dolu!

2- Gerçel Velociraptorlar Hindi Büyüklüğünde ve Tüylere Sahip

Jurassic Park hatalarından bir diğeri de velociraptorların görsel ifade edilişi… Bilim insanlarına göre; velociraptorların yani bu yırtıcı kuşların gerçekte tüyleri var. Filme danışmanlık yapan Horner konu ile ilgili şunları söylüyor:

“Yırtıcı kuşların tüylü olduğunu biliyoruz. Steven Spielberg ve ben bunu tartıştık, ancak bu teknolojik olarak imkansızdı çünkü tüyleri canlandırmak çok zordu.”

Paleonlolog Riley Black de velociraptorların gerçek görünüşünün, filmdekinden oldukça farklı olduğunu destekliyor. Ve hatta bu betimlemenin, bir başka tarih öncesi hayvana benzediğini ifade ediyor. Gerçekte ise velociraptorların bir hindiyi geçmeyecek kadar büyüklükte olduğu biliniyor.

Bilim İnsanlarına Göre Jurassic Park Hatalarla Dolu!

3- Gerçekte Dinozorlar Daha Renklilerdi

Jurassic Park filmine danışmanlık yapan Horner çoğu zaman bu filme neden danışman olarak alındığını anlamadığını ifade etmişti. Çünkü Horner’a göre yönetmen Steven Spielberg kendi kafasına göre işini yapıyordu. Konuyla ilgili olarak Horner şunları söylüyor:

“Beni ekibe almaları ilginçti çünkü benden tavsiye almadılar, ancak sanırım biraz güvenilirlik ve onları onaylayacak birini istediler. Ancak Steven bunu istemedi, ‘teknikolor’ dinozorların yeterince korkutucu olmadığını söyledi.”

Bilim İnsanlarına Göre Jurassic Park Hatalarla Dolu!

4- Jurassic Park Filmi, Dinozorların Klonlanmasına Dayanıyor Ancak Gerçekte Bundan Çok Uzağız

Jurassic Park hatalarından biri de filmin ana konusuna dayanıyor… Çünkü Jurassic Park filminde ana tema; dinozorların klonlanması. Gerçekte ise bir dinozor klonlamaktan oldukça uzağız!

Bilim insanlarına göre dinozor klonlamak günümüzde mümkün olmayan bir şey. Bunun nedeni ise; milyonlarca yıl önce hüküm sürmüş olan dinozorların DNA’larına erişilememesi.

Londra Doğal Tarih Müzesi bilim insanı paleonlolog Paul Barrett, dinozor klonlamanın günümüzde mümkün olmamasını şu sözlerle ifade ediyor:

“Bildiğimiz kadarıyla uzun süre dayanamıyor. Bildiğimiz en eski fosil DNA’sı 2 milyon yıllık ve bu DNA bakteri, toprak, mantar gibi şeylerden”

Ayrıca DNA’sına erişim sağlanabilen en yaşlı insan, 50 bin yıl önce öldü.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!