featured

Boğaz Yanması Nedenleri | Boğaz Yanması Korona Belirtisi mi | Boğaz Yanması Nasıl Geçer?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boğaz yanması, insanları rahatsız edici durumlardan bir tanesidir. Bu duruma neden olabilecek pek çok etken bulunmaktadır. Özellikle de günümüzde boğaz yanması korona belirtileri arasında yer almaktadır. Kış aylarında insanların büyük bir kısmının yaşadığı boğaz yanması corona nedeniyle telaşa neden olmaktadır. Ancak boğaz yanmasının nedenleri oldukça çeşitlidir. Basit bir şekilde boğaz yanması tedavisi yapılabilmektedir. İşte tüm yönleriyle boğazda yanma, nedenleri ve tedavisi…

Boğaz Yanması Nedir? Boğaz Yanması Neden Olur?

Boğaz yanması genel olarak tek başına ortaya çıkmayan ve bir nedene bağlı olarak yaşanan bir rahatsızlıktır. Genelde bir hastalığın habercisi olarak yaşanan boğazda yanma kimi zaman oldukça hafif bir şekilde atlatılabilmekte, kimi zaman da oldukça ağır yaşanabilmektedir. Mukus, gastrik sıvılar ve asitin boğazla doğrudan bir şekilde temas etmesi sebebiyle de boğazda yanma yaşanabilmektedir.

Boğaz Yanması Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak boğaz yanması ve öksürük, bakteriyel enfeksiyon ve pek çok viral hastalık sebebiyle kendisini gösterebilmektedir. Boğaz yanması ile birlikte boğazda kuruluk, yutkunmada zorluk, ses değişikliği, boğaz ağrısı, ses kısılması, boğazda kaşıntı, ateş ve halsizlik rahatsızlıkları da eşlik edebilmektedir. Bu rahatsızlıklar genellikle antibiyotik tedavisini gerektirmektedir.

Günümüzde yaşanan covid-19 salgını sebebiyle boğaz yanması korona belirtisi midir telaşı vatandaşlar tarafından yaşanmaktadır. Çünkü boğaz ağrısı, boğazda yanma gibi durumlar korona belirtileri arasında bulunmaktadır. Ancak boğaz yanması nedenleri çeşitli olduğu için telaş edilmemelidir. Genel olarak boğaz yanması neden olur sorusuna cevap olarak şu rahatsızlıklar sıralanabilmektedir:

1-  Viral ve Bakteriyel Enfeksiyon

Yaşanan solunun yolu enfksiyonu rahatsızlığı, boğaz yanması ve öksürük gibi durumlara neden olabilmektedir. Boğazda yanmanın en yaygın nedeni arasında yer alan viral ve bakteriyel enfeksiyon hastalıkları yalnızca boğazların tahriş olmasına neden olmamakta, bununla birlikte sinüsleri, akciğerleri, nefes borusunu da etkileyebilmektedir. Boğazda yanma şikayetine neden olabilecek bakteriyel ve viral enfeksiyon hastalıkları da şunlardır:

BronşitGripZatürreFaranjitSinüzitBademcik iltihabıLarenjitSoğuk algınlığı

Bu enfeksiyon ve üst solunum yolu hastalıklarından dolayı boğaz yanması ve öksürük şikayeti yaşayan kişilere genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, ve boğaz ağrısı da eşlik etmektedir. Bu sorunu yaşayan kişilerin hastalığı daha kolay ve kısa sürede atlatabilmesi için tedavi alması gerekmektedir.

2-  Reflü

Gastroözofageal reflü hastalığı, midedeki asitli içeriğin mideden yukarıya yani yemek borusuna dönmesine neden olmaktadır. Bu nedenle boğazda yanma nedenleri arasında reflü hastalığı da bulunmaktadır. Çünkü asitli mide içeriği yemek borusuna geri gelmekte ve boğazın yanmasına neden olmaktadır. Ayrıca boğaz yanması ekşi bir tadın sürekli olarak hissedilmesine, midenin bulanmasına ve de boğazın tahriş olmasına da sebebiyet verebilmektedir.

3-  Yemek Borusu İltihabı

Yemek borusu iltihabı yani bir diğer ismiyle Özofajit, yemek borusuna bir iltihabın gelişmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de boğaz yanması şikâyeti yaşanabilmektedir. Bu rahatsızlık ile birlikte kişilerde sürekli geğirme ve göğüs ağrısı şikâyetleri de ortaya çıkabilmektedir.

4-  Alerji

Boğaz yanması neden olur sorusunun yanıtlarından bir tanesi de alerjik hastalıklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir alerjinin varlığı, boğazda tahrişin oluşmasına neden olabilmektedir. Buna bağlı olarak da boğazda yanma hissi yaşanabilmektedir. Alerjik nedenler sadece boğazda değil kulak burun ve boğazda sorunlara neden olabilmektedir.

5-  Geniz Akıntısı

Geniz akıntısı da boğaz yanması neden olur sorusuna bir cevap olarak karşımıza çıkmaktadır. Sinüslerden gelen sıvı veya mukusun boğaza akması nedeniyle ortaya çıkan geniz akıntısı beraberinde boğaz yanmasını getirebilmektedir. Genel olarak alerji ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar geniz akıntısının yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir.

6-  Boğaz Yanması Korona

2020 yılının başlarında tüm dünyada ortaya çıkan covid-19 salgını, boğazda yanma, boğaz ağrıması gibi rahatsızlıklarla kendisini gösterebilmektedir. Boğaz yanması korona belirtisi olarak kendisini gösterebilmektedir. Günümüzde çoğu hasta, boğazdaki yanma hissi sebebiyle test yaptırmaktadır. Ancak genel olarak koronavirüs hastalığında yüksek ateş de boğaz ağrısı ve yanmasına eşlik etmektedir. Ayrıca boğaz yanması burun akıntısı korona hastalığının başlarında yaşanabilmekte ama genel olarak burun akıntısı koronavirüste süreklilik göstermemektedir.   Tüm bu nedenler dışında boğaz yanması şikâyetine neden olabilecek durumlar da bulunmaktadır. Bu nedenler ise genel olarak şunlardır:

HamilelikUzun süre nemsiz ortamda kalmakAşırı baharatlı yiyecek tüketimiAşırı alkol alımıTütün ve tütün ürünleri kullanımıGün boyunca yüksek ses tonuyla konuşmakAşırı sıcak ya da aşırı soğuk sıvı tüketiminde bulunmak

Bu gibi durumlarda boğaz yanması ne iyi gelir sorusuna yanıt olarak; boğazı nemli tutmak ve bitki çayları tüketmek gelmektedir. Ancak gebelikte boğaz yanması şikayetinin giderilebilmesi için uygulanacak olan yöntemler, doktor onayıyla yapılmalıdır. Hamilelik boğaz yanmasına neden olabilmektedir ve bilinçsiz ve aşırı bir şekilde bitki çayı tüketimi, gebelikte tavsiye edilmemektedir. Çünkü gebelikte boğaz yanması, hormonal nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Boğaz Yanmasını Ne Geçirir?

Boğaz yanmasını ne geçirir sorusunun yanıtının verilebilmesi için öncelikle boğazda yanma sorununa neden olan rahatsızlığın, hastalığın tespit edilmesi gerekmektedir. Boğaz ağrısına ve yanmasına ne iyi gelir sorusunun yanıtı için de uzman bir doktor bilgisine başvurulmalıdır. Yapılacak olan muayene ve tetkitler sonrasında boğaz yanması nedenleri tespit edildiğinde, hastalığın tedavisine yönelik uygulamalar yapıldığında boğaz ağrısı ve yanması da giderilmiş olmaktadır.

Günümüzde çoğu kişi boğaz yanması ne iyi gelir evde çözüm önerileri nelerdir diye de pek çok araştırma yapmaktadır. Kimi kişiler uzman doktor muayenesine gitmek yerine evde doğal çözümler ile boğaz yanmasına karşı önlem almakta ve evde tedavi uygulamaktadır. Bu durumda C vitamini açısından bol gıdaların tüketilmesi, tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulması, bitki çayları içilmesi ve adaçayı gibi bitkilerle gargara yapılması tercih edilebilmektedir. Bu gibi uygulamalar ile yutkunurken geniz yanması ve boğazın ağrısı gibi sorunlara çözüm sağlanabilmektedir.

Boğaz Yanması Ne İyi Gelir?

Boğazda yanma batma hissine iyi gelebilecek pek çok uygulama bulunmaktadır. Ancak en sağlıklı olan yol; bir doktor görüşüne başvurmak ve doktorun tavsiye ettiği ilaçları kullanmaktır. Ancak bunun dışında boğazda yanma ve gıcık, ağrı, tahriş gibi durumlara şu yöntemlerle de evde çözüm sağlanabilmektedir:

Tuzlu su ile gargara yapmakBir çay kaşığı hindistan cevizi yağı tüketmekBaharatı bol ev acı yiyeceklerden uzak durmakÇok soğuk ya da çok sıcak sıvılar tüketmemekIhlamur, papatya, zencefil ve nane içerikli bitki çaylar tüketmek

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!