featured

Büyük Çekici Nedir | Derin Uzayın En Büyük Sırrı; Büyük Çekici…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Büyük çekici nedir? Bilinmeyen uzayı keşfettikçe yeni gizemler, anomoliler ve açıklanamayan durumlarla karşılaşmaya devam ediyoruz. Ancak derin uzayın şu ana kadar tespit edilebilmiş en büyük sırlarından birisini “Büyük Çekici” oluşturuyor. Peki, Büyük Çekici olarak adlandırılan bu gizem nedir? Galaksimiz üzerinde nasıl bir etkisi vardır? İşte, uzaydaki en büyük cisim, tam olarak açıklanamayan en büyük kütleçekim anomalisi “Büyük Çekici nedir”…

Büyük Çekici Nedir?

Büyük çekici nedir? Evet, bizden 250 milyon ışık yılı kadar bir uzaklıkta bulunmasına karşın, Dünyanın da içinde yer aldığı dev Samanyolu Galaksisini saatte yaklaşık 2.2 milyon kilometre hız ile üzerine çeken Büyük Çekici, gizemini sürdürmeye devam ediyor.

Büyük çekici nedir? Uzayın sonu var mı? Büyük çekici hakkında şu ana kadar yapılan tespitlerin en önemlisi, Samanyolu Galaksimiz ile birlikte civarında yer alan daha birçok galaksiyi üzerine çekmekte olan çok büyük bir kütle olduğudur. Ancak, bu kütleçekimsel etkinin nedenleri ve nasıl gerçekleştiği hala daha açıklanabilmiş değil. Bu haliyle, Büyük Çekici bir kütle çekim anomalisi olarak değerlendiriliyor.

Uzayın sonu var mı, bu konuya dair bilimsel ve teorik bilgi içerikleri için bu yazıya göz atabilirsiniz. 

Büyük Çekici Gözlemlenebilmiş midir?

Büyük çekici nedir? Samanyolu Galaksisinde yer alan ve Kaçınma Bölgesi olarak tanımlanan gaz ve toz açısından çok yoğun bir merkez bulunmaktadır. Büyük Çekici’de tanımlanan bu bölgenin ardında yer aldığından, yoğun gaz ve toz bulutu nedeni ile gözlemlenememiştir.

Büyük çekici nedir? Evrendeki en büyük boşluk Büyük Çekici, kendisinden milyonlarca ışık yılı uzağında bulunan galaksiler üzerindeki meydana getirdiği etki ile tespit edilmiştir. Bu çekim etkisi kapsamında şimdiye kadar yapılan çalışmalar bize, Büyük Çekici’nin sahip olduğu kütlenin, dev Samanyolu Galaksisinin toplam kütlesinden on binlerce kat büyük olduğunu göstermektedir.

Kırmızıya Kayma Nedir?

Ünlü bir uzay bilimci ve astronom olan, yine meşhur uzay teleskobu Hubble’ın da ismini aldığı Edwin Hubble, evrenin genişlediğini keşfederken, bir nesneden yayılmakta olan radyasyonun dalga boyunun artması kuramına dayanan kırmızıya kayma durumunu ortaya koymuştur. Buna göre dalga boyu artarak yükselen galaksilerden kırmızımsı renkte bir ışık yayılır.

Büyük çekici nedir? İşte, galaksilerin kırmızıya kaymasında yaşanan değişimler, Büyük Çekici’nin var olduğunun en büyük kanıtıdır. Kırmızı kaymadaki değişimler ‘Tuhaf Hızlar’ olarak bilinmekte ve Büyük Çekici’ye doğru açısal sapma gerçekleştirmektedir.

Büyük Çekici Nedir? Büyük Çekici Nerede?

Büyük çekici nedir? Bilinen evrenin tekdüze genişlemesinde meydana gelen sapmaların ilk belirtileri 1973 yılında gözlenmeye başlasa da, Büyük Çekici’nin yeri 1986 yılında belirlenebilmiştir. Bu belirlemeye göre Büyük Çekici, Triangulum Australe (Güney Üçgeni) ve Norma (Marangoz Meydanı) takımyıldızları yönündedir. Ayrıca galaksimizden yaklaşık 150 milyon ile 250 milyon ışık yılı uzakta bir konumda bulunur.

Great Attroctor, yapılan tespitlere göre Shapley Süperkümesi’ne doğru ilerlemektedir. Bu nedenle aslında Samanyolu Galaksisi de dahil çok sayıda galaksinin, Büyük Çekici’nin ötesinde bulunan ve ‘Shapley Çekicisi’ olarak isimlendirilen Shapley Süperkümesi yakınında bulunan çok daha büyük bir galaksi kümesine doğru çekildiği tezini doğurmuştur.

Büyük Çekici’nin Açıklanamayan Büyük Gizemi

Büyük çekici nedir? İlk olarak 1973 yılından sonra astronomların, Samanyolu Galaksisinin bir bölümünün diğer bölümünden sıcak olduğunu keşfetmeleri üzerine Büyük Çekici kuramı ortaya çıkmıştır. Bu kurama göre milyarlarca yıldan beri, ne olduğunu tam olarak tespit edemediğimiz bir şey, içinde yer aldığımız galaksimizi ve etrafımızda bulunan her şeyi uzay ölçeğine göre yavaş sayılabilecek bir hızla  (Saniyede 600 km hız ile) ama kesintisiz olarak kendisine çekmektedir.

Bu kadar uzak mesafelerden ve aynı anda tüm galaksilere yönelik böylesi güçlü bir tek kuvvet ancak çok yüksek bir kütle çekimi olarak açıklanabilmiştir. Yani bu da bize gösteriyor ki, uzayın keşfedilmemiş derinliklerinde büyük bir kütle çekimi uygulayan ve galaksileri dahi kendisine çekebilen devasa bir şey var.

YouTube video

Büyük Çekici nedir? Kaçınma Bölgesi içerisinde yer alması nedeniyle, gözlemlenmesi şu an ki teknoloji ile imkansız olan belirsiz bir alanda yer almaktadır. Bu sebeple, galaksimizi de etkileyen bu devasa boyuttaki yerçekimsel anormalliğe sebep olan şeyi görmemiz de şu an için mümkün değildir. Peki, içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi de dahil birçok galaksiyi üzerine çekmekte olan nedir? Kırmızı bir üst dev mi yoksa devasa ölçekte bir kara delik mi ya da şimdiye kadar keşfedemediğimiz bambaşka bir şey mi? Evren ne demek kapsamlı bilgi almak isterseniz bu yazımızı ziyaret edebilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!