featured

Çığlık Atan Mumya Sırrını İfşa Etti

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çığlık atan mumya yıllardır gizemini koruyan ve bilim insanları tarafından merak edilen bir konu. Uzmanlar uzun zamandır mumyanın neden çığlık attığını araştırıyordu. Araştırmalar sonuç verdi ve ölüm nedeni olarak kalp krizi teşhisi konuldu. Mumyalama geç yapıldığı için de ağız kısmına müdahale edemeden mumyalamışlar.   

Mısırda bulunan ve üzerinde arkeologlar tarafından titiz bir çalışma yürütülen mumya, yıllardır gizemi koruyordu. Bulunan mumyanın yüz ifadesi çığlık attığını gösteriyordu. Araştırmacılar bu olayın arka yüzünü merak ediyordu. Bir işkence ile ölmüş olabileceği düşünülüyordu.

YouTube video

Uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda mumyanın 3 bin yıl önce öldüğü ve kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği anlaşıldı. Ölümünden sonra prensesin mumyalama sürecinin gecikmesi nedeni ile de ölüm sırasındaki yüz ifadesi değiştirilemedi.

Ölümünden Saatler Sonra Bulunmuş  

Araştırma grubu içerisinde görev alan Mısır Bilinci Doktor Zahi Hawass, yaptıkları araştırmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamalarda;

“ Çığlık atan kadının cansız bedeninin saatler sonrasına kadar keşfedilmemiş olabileceğini varsayıyoruz. Bu da ölüm katılaşmasını sağlamaya yetecek bir süre. Mumyalama işlemini yapanların, kadının büzülmüş bedenini çürümeden ya da gevşemeden önce mumyaladığını düşünüyoruz. Bu nedenle kadının ağzını kapalı tutamadılar ya da bedenine yatış pozisyonu veremediler ki bu diğer mumyalarla karşılaştırıldığında alışılmadık bir durum. Böylece ölüm anındaki yüz ifadesi ve duruşu korunmuş oldu.”

1881’de Bulunan Çığlık Atan Mumya

1881 yılında Luksor’da bir kraliyet mezarının içerisinde bulunan mumyanın yüzün acı dolu bir ifadeyle doluydu. Bu nedenle mumyayı bulan arkeologlar çığlık atan mumya ismini verdiler. Mumya bulunduğunda bacakları içe doğru büküktü ve çaprazlanmış haldeydi. Ayrıca başı eğikti ve yüzünde acı bir çığlık ifadesi vardı.

YouTube video

Bulunan mumyanın üzerindeki bez parçalarından yola çıkarak Prenses olduğu öğrenildi. Firavun Meret Amon’un kız kardeşi olduğu düşünülüyor. Yine de birçok kadına bu unvan verildiği için net bir bilgi olmadı da ifade edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!