featured

Çocuklara Siber Güvenlik Eğitimi Neden Verilmeli? | Siber Güvenlik Eğitimi Önemi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklara siber güvenlik eğitimi vermek oldukça önemli. Çünkü teknolojinin kullanım yaşı düştükçe, teknolojinin zararları söz konusu olabiliyor. Uzmanlar, küçük yaşta bilgisayar ve cep telefonlarının başlaması nedeniyle çocuklara siber güvenlik eğitimi verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.  İşte, tüm detaylarıyla siber güvenlik eğitimi nedir ve çocuklara neden verilmelidir konusunda merak edilenler…

Çocuklara Siber Güvenlik Eğitimi Neden Verilmeli?

Teknolojiyi kullanma yaşı günden güne düşüyor. Çocukların internette harcadıkları zaman aslında ebeveynler için oldukça önemli. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; 8-18 yaş aralığındaki çocuklar, sanal ortamda haftada 45 saat civarında vakit geçiriyor. Çocukların yaklaşık %40’ı sanal ortamda tanıştığı yabancı insanlarla iletişimde. Bu noktada çocuklara siber güvenlik eğitimi vermenin zorunluluğu ortaya çıkıyor. 

Anne babaları tedirgin eden bir diğer veri ise %53’lük bir kısmın bu yabancılarla telefon numaralarını paylaştığı bilgisidir. Teknolojiyle iç içe olan çocuklar, sanal aleme ebeveynlerinden daha hakim. Anne babalar çoğu zaman çocuklarının bu sanal ortamdaki aktivitelerini kontrol etmekte zorlanıyor. 

, bu yazımızdan öğrenebilirsiniz. 

Çocuklara Siber Güvenlik Eğitimi için İdeal Yaş Aralığı Nedir?

Artık çocuklar yeni yeni emeklemeye başladığı andan itibaren telefonlarla ve tabletlerle büyüyor. Çok küçük yaşlarda onların hareketlerini kontrol edebiliyorken biraz büyüyüp ergenlik dönemine yaklaştıklarında bu durum biraz zorlaşıyor. İnternette geçirilen süre arttıkça bir sürü riski de beraberinde getiriyor. Bunun önüne geçebilmek için gençlere interneti ve sosyal medyayı güvenli kullanabilmeleri için eğitimler verilmelidir.  

Çocuklara siber güvenlik eğitimi ne kadar erken verilirse bu durum ona o kadar fayda sağlayacaktır. Yapılan araştırmaya göre 5 çocuktan 3’ünün interneti aktif kullandığını düşünürsek siber güvenlik neden önemli daha iyi anlayabiliriz. 8-18 yaş aralığında bulunan çocuklar, bir haftanın yaklaşık 45 saatini internette geçiriyorlar. Bu oldukça ciddi bir süre. “Çocuğumu dijital dünya tehlikelerine karşı nasıl korurum?” diye merak ediyorsanız size bazı önerilerimiz var:

1 – Gizlilik Ayarlarını Yapın

Sosyal medyada paylaşım yapmadan önce iki kez düşünmelisiniz. Popülerliği günden güne artan sosyal medya, çocukların ve yetişkinlerin günlük yaşantılarını, fikirlerini, videolarını ve özçekimlerini yayınladığı devasa bir platform. Kendi fotoğraflarını veya vlog videolarını rahatça internet ortamına yükleyen gençlerin şunu bilmesi gerekir ki bu paylaşımları silseler dahi sonsuza kadar çevrimiçi mecrada saklanıyor. Çocuğunuzu paylaşımları konusunda daha dikkatli olmaları konusunda uyarmalı ya da gizlilik ayarlarını sadece arkadaşlarının görebileceği şekilde düzenlemelerini söyleyebilirsiniz.

2 – Çocuklarınızı Uyarın

Çocuğunuzu yabancı insanlar hakkında uyarmalısınız. Fenomen ve popüler olma fikirleri gençler için trend haline gelmiş durumda. Genç, yetişkin neredeyse herkesin kendini kanıtlamaya çalıştığı sosyal medyanın bir diğer tehlikesi ise siber suçlular. Çocuğunuza arkadaşıymış ya da güvenilir biriymiş gibi yaklaşarak onları istismar etmeye çalışan siber suçlular, kendi kimliğini gizleyerek çocuğunuza zarar verebilir. 

Yapılan araştırmalar 4.- 8.sınıf aralığında okuyan çocukların yaklaşık %30’unun tanımadığı insanlarla mesajlaşma yoluyla iletişim kurduğu, %15’inin ise yabancı insanlarla buluşmaya çalıştığı ortaya çıktı. Çocuğunuzu bu art niyetli insanlara karşı koruyabilmek adına sanal ortamda tanıştığı yeni insanlar hakkında uyarmalı, sağladıkları iletişimde kırmızı çizgilerinin var olması gerektiği konusunda onu tembihlemelisiniz. Yaşayabileceklerini açık bir şekilde anlatarak dikkat davranmaları gerektiğini anlatın.

3 – Siber Zorbalara Karşı Çocuklarınızın Yanında Olun

Siber zorbalara karşı onun yanında olduğunuzu hissettirin. Çocuk üstünde ciddi şekilde psikolojik baskı kuran siber zorbaların kullandığı bazı yöntemler; tehdit etmek, söylentileri yaymak, kötü yorumlarda bulunmak, sahte hesaplar açarak kişiyi küçük düşürecek eylemlerde bulunmak. Sanal mecrada sayısı azımsanamayacak kadar çok olan siber zorbalar, çocuğunuzun psikolojisini bozabilir. 

Çocuğunuz herhangi bir konuda taciz ediliyor fakat bunu size anlamaya cesaret edemiyor olabilir. Bu konuda yapmanız gereken öncelikle başına gelen her şeyi size anlatabileceği konusunda ona güven vermek olacaktır. Ayrıca bu kişiler hakkında yasal haklarınızı kullanarak gereğini yapmayı da unutmayın.

4 – Çocuklarınızı Online Alışveriş Konusunda Bilgilendirin

Diğer bir konu ise son zamanlarda belki de en sık yaptığımız aktivite olan online alışveriş konusu. Araştırmalar gösteriyor ki 13-18 yaş aralığındaki 5 çocuktan 1’inin kredi kartı var. Sanal alışveriş sektöründe de art niyetli birçok insan kimlik hırsızlığı veya sahtekarlık yaparak gençleri suistimal ediyor. Çevrimiçi alışveriş yaparken ve özellikle kredi kartı kullanırken çok dikkatli olması gerektiği ve kimlik bilgilerini gizlemesi konularında çocuğunuzu uyarın.

5 – Çocuklara Siber Güvenlik Eğitimi : Zararlı Yazılımlar Konusunda Bilgilendirin

Çocuğunuzun hesaplarının güvenliğini sağlamalısınız. Hemen hemen her gencin ebeveyn kontrolü gerekmeden kullanabilecekleri bir e-posta hesabı vardır. E-postalara gelen virüsler veya siber saldırılar hakkında çocuğunuzu bilgilendirmelisiniz. Böylece hem kendi kişisel bilgilerini saklı tutmayı öğrenebilir hem de evde ortak kullanılan bir dijital cihazı zararlı yazılımlardan korumuş olur. Sahip olduğu çevrimiçi hesaplara yüksek güvenlikli şifreler koyulması da son derece önemlidir.

6 – Şifre Gizliliğini Koruyun

Özellikle online oyunlarda diğer oyuncularla etkileşime geçildiğinde finansal anlamda sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu oyunlar ve uygulamalar aynı zamanda kullanıcı veri tabanı, siber suçluların yararlandığı bir kaynaktır. Çocuğunuza hesaplarının şifrelerini belli aralıklarla değiştirmesi gerektiğini hatta iki faktörlü kimlik doğrulama yöntemi kullanmalarının yararlı olacağını anlatın.

Ayrıca siz de güvenlik çözümü edinerek çocuğunuzun çevrimiçi hareketlerinden haberdar olabilirsiniz. Teknolojinin üst seviyelerde kullanıldığı bu dönemde çocuğunuzu tehlikelerden uzak tutmanın pek kolay olmadığının farkındayız. Ancak büyük problemlerin önüne geçebilmek ve çocuğunuzu art niyetli insanlara karşı koruyabilmek için çocuklara siber güvenlik eğitimi vererek ya da bu eğitimi aldırarak bundan yararlanabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!