featured

Dewamke Ne Demek? Sosyal Medyaya Damgasını Vuran Devamke Akımı Nasıl Başladı? Nedir Bu Dewamke?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dewamke bir süredir herkesin diline pelesenk olmuş bir kelime. Yani bu sosyal medya evet herkeste bir şekilde kalıcı etki bırakıyor da yeni akım da bu devamke oldu. Sosyal medya takipçilerinin kendi aralarında konuşurken kullandıkları bu kelimenin anlamı nedir bilen de yok çok fazla. Aslında kelimenin dili bakımından kullanıldığı yeri bilmek belki olayı bir tık aydınlatır. Tabi bunun sosyal medyada bu kadar yankılanıp günlük kullanımda yaygınlaşmasında Doğu insanının komik mizacının da etkisi var.

O halde gelin sosyal medyanın kullanıcı dili şarkılara bile söz olan havalı yol verişlerin ünlü kelimesi “dewamke” nin anlamına bakalım…

Dewamke Ne Anlama Gelir? Kelime Manası Nedir? Dewamke Hangi Dil?

Dewamke muhabbeti çıktı çıkalı akla gelen sorulardan birisi de yahu bu devamke hangi dil sorusudur. Özellikle gençlerin laf sokmada ustalıkla kullandıkları ya da yol vermek istedikleri kişilere karşı kullandıkları bir kelimedir. “ kim ne yaparsa yapsın biz bildiğimize devam ederiz” manasında kullanılan bu kelime aslında Türkçe değildir.

Dewamke ne demek TDK da bir yeri yoktur. Devamke ne demek Türkçe midir? Hayır. Dewamke ne demek İnstagram üzerindeki kullanımına da baksak bu kelimenin aslında bir dil kökeni vardır.

Dewamke Kürtçe bir kelimedir. Dewamke ne demek Kürtçe anlamı nedir? Devamke Kürtçe “devam etmek, var olan işi sürdürmek, işine bakmak” anlamında kullanılır. Kürtçede süreklilik manası da taşıyan bu kelime Türkçe devam kelimesine -ke eklenerek türetilmiş Kürtçe bir kelimedir.

Kürtçe Nasıl Bir Dildir?

Kürtçe, Hint- Avrupa dil ailesine mensup bir dildir. İran grubunda yer alır. Bu yönü ile Farsça ile oldukça benzerlik gösterir. Konuşma ve dilin anlamı Kürtçe ve Farsça arasında sıkı benzerlik gösterir.

Kürtçe Türkiye’de ağırlıklı olarak Güney ve Doğu Anadolu Bölgelerinde kullanılsa da diğer bölgelerde de kürt asıllı ailelerin varlığı ile ülke genelinde konuşulan bir dil haline gelmiştir. Bu yönü ile Kürtçe bazı kelimelerin kullanımı da hem sosyal medya da hem de günlük hayatta zaten benimsenmiş hatta başta da bahsettiğimiz gibi Doğu insanının mizahi yönü ile birleştiğinde ilgi çekici olmuştur.

Dewamke Küfür mu? Dewamke Olayı Nedir? Dewamke Nerden Çıktı?

Devamke küfür değil. Kürtçe devam anlamına gelen bir kelimedir. Dewamke twitter gibi sosyal medya hesaplarından bir anda yayılmış bir akım haline geldi. Sosyal medyada bir olayla ilgili yorumu yaptıktan sonra “dewamkeeeee” diyenlerin sayısı da her geçen gün arttı.

Bu durumun oluşmasındaki en basit durumlardan birisi de dewamke kelimesinin Kürtler arasında bazı olayların boş verilmesi bildiğini okumaya devam et manasındaki alaycı tavırlarda da kullanılmasıdır. Bu tavır oldukça sevimli ve komik durumlara da sebep olurken bizce sosyal medya bu durumu fark etmekte geç kalmamıştır. Her ne kadar nereden çıktı geldi bilinmese de az buçuk doğu insanın tavrını muhabbetini bilen bu kelimenin de nasıl konuşmada kullanıldığını bilir…

Direnişke Dewamke Ne Demek?

Direnişke Kürtçe direnmek anlamına gelir. Yani direnişke dewamke, direnmeye devam demektir. Genellikle Kadıköy taraflarında duvar yazısı olarak karşımıza çıkan bu yazı sosyal medyada da yerini almıştır. Bir çeşit asilik ibaresi olan bu ifade sosyal medyada farklı cümle yapılarında da yerini bulmuştur. Hatta bunu kullanırken dewamkenin sevgi sözcüğü olduğunu düşünenler de vardır.

Dewamke ile İlgili Sözler

Devamke ile ilgili sözler sadece sosyal medya ile kalmamış akım hayatın her türlü alanında kullanılır olmuştur. Dewamke tişört, dewamke sweatshirt, dewamke sticker gibi farklı şekillerde kullanımı da mevcut. Oldukça esprili bir yaklaşıma sebep olan bu sözcük sempatik bir duruşla kıssadan hisse yoludur.

Dewamke Video Sohbetler

Devamke sözü artık videolara şarkılara da yansımış durumda…. videolarda yapılan söyleşiler, sohbetler arasında sıklıkla kullanılırken komik anlara da sebep olur. Gelin izleyelim.

İçyüz Dewamke | Devamke Sözleri

YouTube video

İçyüz isimli Rapçi’nin hazırladığı Dewamke isimli şarkısı da son dönemlerin en çok dinlenen şarkısı arasında… O da dewamke şarkı ismi ile bu akıma ayak uyduranlardan!

Komik Haberler RSS

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!