featured

Diş Kisti Nedir ? Diş Kisti Belirtileri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diş kisti, diş köklerinde oluşan ağız içi bir rahatsızlıktır. Sinsice diş etlerine ve diş kanallarına yayılan bu rahatsızlık, diş çürümelerini ve kayıpları beraberinde getirir.

Ağız sağlığı için büyük öneme sahip olan diş kisti nedir ? Nasıl oluşur? Tedavi süreçleri nasıl işler? Diş kisti belirtileri nelerdir?

Diş köklerinde ve kanallarda boşluklar varsa bu alanlarda apse dediğimiz iltihap oluşumu görülür. İltihap bir süre sonra yuvarlak kistlere dönüşür. Kistin oluştuğu diş dayanıksız hale gelir, çürür ve ölür. Bu kist bir kese şeklinde olduğundan diş kökünde patlaması durumunda dışarı çıkan iltihap, diğer iç organlara ve kemik sağlığına zarar verebilir. Dişlerde, kemiklerde ve ağız sağlığında farklı birçok soruna neden olan kist, zaman kaybedilmeden tedavi edilmelidir.

Tedavi yöntemleri, kistlerin farklı oluşumlarından dolayı hastadan hastaya değişebilmektedir. Bu yüzden hastanın kist tipine göre tedavi uygulanır. İlk işlemde, kist oluşumu olan iltihabı tespit edip kurutarak tedaviye başlanır. Sonrasında uygun ekipmanlarla kistin oluştuğu bölüm tespit edilir, temizleme işlemi yapılır. Temizlenen bölgeye kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisi uygulanırken, diş içerisinde enfeksiyon ya da iltihap kalmışsa bu bölümler de temizlenir. Diş temizleme işlemi bittikten sonra kistlere ait iltihaplar da temizlenmiş olacaktır.  

Diş Kisti Belirtileri Nelerdir?

Diş kisti tedavisine başlamaya karar vermeden önce kist belirtileri saptanmalıdır. Kişiden kişiye kist oluşumları farklılık gösterse de belirtileri aynıdır. Vücudunuzu gözlemlediğinizde;

Diş kökünde kabarıklıkDiş kökünde küçük kesecikler oluşumuYüz çevresinde şişlikKemiklerde yumuşaklıkKemik yüzeyinde mavi şişliklerBurun delikleri boyutlarında farklılık olmasıGöz kapağı şişmeleri

durumlar görülüyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Diş Kisti Kimlerde Olur?

Kist nedenleri arasında birçok farklı etken bulunur. Çene kemiğinin üzerinde oluşan diş kistinin olma sebepleri özellikle diş yaralanmaları, diş apsesi, dişe alınan darbeler veya diş travmaları yaşayan kişilerde sık görülür. Zamanında tedavi edilmeyen diş çürüklerinde oluşan oyuklar, diş kistine davetiye çıkartır.

Ağız temizliğine özen göstermeyen kişilerde mantar, tartar oluşumu görüleceğinden dişlerin bakteri barındırma oranı artacaktır. Bu artışla birlikte oluşan asitler diş minesine de zarar vermektedir. Dişi koruyan bir yapı olan diş minesinin zarar görmesi diş özünü ortaya çıkarır. Ortaya çıkan diş özü kısa süre içinde çürümeye ve oyulmaya başlar. Enfeksiyonlar ve kist oluşumları da bu şekilde başlamış olur.

Bu gibi sorunları önlemek adına diş ve ağız temizliğine önem verilmelidir. Günlük en az 2 kere olmak üzere dişler fırçalanmalı, gerekirse diş ipi yardımıyla diş kökleri ve çevresi temizlenmelidir.  

Damakta Kist Tedavisi Nedir ? Nasıl Yapılır?

YouTube video

Damakta meydana gelen bir kist oluşumu olarak görülür. Damak yapısının orta çizgisi üzerinde ve dişlere yakın ön kısımda oluşur. Dişlere yakın oluşu, dişlerle alakası olmayan bir durumdur. Diş kistlerinin tedavisi diş  hekimliği ve çene cerrahi birimleri tarafından tedavi edilir. 

Özellikle burun ve damak bölgesinde oluşan epitel hücre döküntülerinden meydana geldiği söylenmektedir. Bu hücrelerin aşırı derecede çoğalması damak bölgesinde kist oluşumuna neden olur. Ayrıca ağızda oluşan bölgesel enfeksiyonlar da kist oluşumuna neden olabilir.

Tedavi yöntemlerine diş ve ağız röntgenleri çektirilerek başlanır. Kistleri yok etmede aralıklı temizleme yöntemleri uygulanır. Temizleme yöntemleri düzenli şekilde devam ederse kist oluşumları kontrol altına alınabilir. Tekrar oluşumların görülmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır.  

Çene Kisti Röntgen Nasıl Çekilir?

Diş, çene kemikleri ve çene oluşumlarını incelemek adına panaromik röntgen dediğimiz uygulama yapılır. Bu röntgen çekildiğinde diş ve çeneye dair bulguları aynı raporda sunar.

Diş klinikleri ya da hastanelerde bulunabilir. Cihazın baş için ayrılmış bölüme çene koyularak sabit durulur. Başın iki yanında bulunan aparatlar siz sabit dururken başınızın etrafında dönerek görüntüler alır. Çekilen görüntüleri doktora göndererek raporlar.

Diş Kisti Röntgen Görüntüsü

Diş kisti röntgen görüntülerini incelemek, sizde de aynı oluşumlar varsa bunları saptamanızda yardımcı olacaktır. Aynı oluşumlar diş etlerinizde bulunuyorsa uzman bir doktora başvurmalısın.  

İbrahim Saraçoğlu Diş Kisti Kürü

YouTube video

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun kist neden olur gibi sorularınıza çare bulduğu bir kür önerisi vardır. Bu kürü uygulayan kişilerde diş kisti ve apselerin kısa zamanda kontrol altına alındığı görülmüştür.

İşte o kür tarifi ve uygulanışı.

2 su bardağı kaynayan su içerisine 2 yemek kaşığı dut kurusu atın.Kısık ateşte 6 dakika kaynatın.Ilıyınca süzerek işlemi tamamlayın.Kahvaltıdan ve akşam yemeğinden yarım saat önce tüketin.

Yanak Kisti Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yanak tipi kist nedenleri arasında en yaygın olarak sigara ve alkol kullanımı görülmektedir. Bunun yanı sıra ağız temizliğine dikkat etmeyen, uygun proteze sahip olmayan ve yetersiz beslenen insanlarda sık karşılaşılabilir.

Yanakta kitle ve şişlik benzeri bezeler oluşuyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurun. Yine ağız içi ve yanakta yaralar oluşuyorsa tedaviye başlanmalıdır. Tedavinin olumlu sonuçlanması erken teşhise dayandığından zaman kaybedilmemelidir.

Yüz Kemiğinde Kist Oluşumu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

YouTube video

Kemik kisti, kemik yüzeyinde ya da iç bölümlerde oluşan içi sıvı dolu yapılardır. Kemik içinde oluşan kistler genellikle iyi huylu olduğundan kendiliğinden kaybolarak tedavi gerektirmez.

Kist belirtileri arasında en sık;

Ağrı ve şişliklerKemik etrafındaki deride renk değişimleriDeri üzerinde yumru oluşmasıdurumlar görülür.

Çeşitleri farklı olduğundan tedavi yöntemleri de farklılık gösterir. Bu belirtilerden birine sahipseniz vakit kaybetmeden doktorunuza başvurabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!