featured

Dünya Üzerindeki 1 Numaralı Corona Virüs Hastası Kim? Şuan Ne Durumda?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel pandemi olarak adlandırılan  Corona Virüs salgınında, dünya genelinde 1 milyon 800 bini bulan hasta sayısına her gün binlercesi eklenirken, bu virüsten etkilenen ilk hastanın kim olduğu merak ediliyor. Dünyayı tam anlamı ile etkisi altına alan, yaşam stillerinin değişmesine neden olan ve neredeyse tüm dünyayı evlerine hapseden salgının çıkış yeri Çin’in Hubei eyaletinde bulunan Wuhan kenti olarak belirlenmiş durumda. Bu kentte bulunan bir hayvan pazarı ise salgının çıkış yeri olarak biliniyor.

Bir Numaralı Hasta

Corona virüs salgının başlangıç noktası Wuhan’da bulunan bir canlı hayvan pazarı. Burada tespit edilen ilk hastanın ise bu pazarda çalışan bir kadın olduğu bildiriliyor.

Çin basınında yer alan haberlere göre, ele geçen sağlık kuruluşu kayıt bilgileri kapsamında kovid 19 bulaşan ilk kişi Wuhan’da yer alan Huanan Deniz Ürünleri ve Hayvan Pazarında çalışan ve 57 yaşında olan bir kadın olarak belirtiliyor.

Bu haberlere göre, vahşi hayvan pazarından tüm dünyaya yayılarak küresel çapta etkilemediği bölge kalmayan Corona virüsün, ilk olarak bulaştığı kişinin 57 yaşındaki Wei Guixian isimli bir kadın olduğu, Çin merkezli yayın yapan ‘The Paper’ isimli medya kuruluşunda ileri sürüldü.

Sağlık Kayıtlarına Göre

Çin merkezli medya kuruluşu haberinde, sağlık kuruluşu kayıtlarına göre, Wei isimli kadının hastalığın bulaştığı ilk kişi olarak kabul edildiğini yazıldı. Dünya çapında etkileri her geçen gün daha da şiddetlenerek devam eden salgının ilk hastaları arasında olduğu kesin olan Wei Guixian’ın hastalık öyküsü ise Aralık ayı itibariyle başlıyor.

Tekrar İşe Döndü

Konuyu ele alan bir diğer basın kuruluşu olan Amerikan Wall Street Journal ’de yer alan habere göre, COVID -19 hastalığının ilk çıktığı Huanan Pazarı’nda çalıştığı bildirilen Wei Guixian, ilk olarak 10 Aralık günü soğuk algınlığına benzer bazı semptomları göstermeye başladı. Kliniğe tedavi amacı ile giden kadın, muayene sonrası işine döndü. Semptomları artan kadın daha sonrada hastaneye başvurdu ancak hastalığının ne olduğu belirlenemedi. Verilen ilaçlara rağmen kendisinde düzelme olmayan kadının, ilk belirtileri sonrası tam 8. günde durumu ağırlaşarak hastaneye kaldırıldı. Bu kez aynı pazarda bulunan hastalarda olduğu şekliyle kadına ‘yeni tip corona’ teşhisi konuldu.

İyileşmeyi Başardı

Hastalığı atlatarak hayatta kalmayı başaran bu kadın, hayvan pazarında hastalığı yayan ilk kişiler arasında yer alıyor. The Paper’a konu ile ilgili konuşan Wei, “Kendimi çok yorgun hissediyordum. Önceki yıllarda yaşadıklarıma benzemiyordu. Ancak her kış gribe yakalandığım içim bu durumu da öyle sandım” şeklinde bir açıklama yaptı. Kadın Ocak ayı içerisinde ise iyileşti.

İtalya’da Bir Numaralı Hasta

İtalya ’nın bir numaralı hastası ise Mattia. Corona Virüs nedeni ile 19 binden fazla insanın hayatını kaybettiği İtalya’da ‘bir numaralı hasta’ olarak kayıtlara geçen ve tam ismi açıklanmayan Mattia, yaklaşık bir aylık tedavi sonrasında hastaneden taburcu olmuştu.38 yaşında olan Mattia, paylaştığı ses kaydı ile insanlara evlerinden çıkmamalarına yönelik çağrıda bulunduğu anlaşıldı. Salgını en ağır şekilde yaşayan ve binlerce insanın hayatını kaybettiği İtalya’nın Lombardia bölgesinde yaşayan Mattia’nın ses kaydının da, bölge yönetimince yayınlandığı anlaşıldı.

Mattia, ses kaydında

“Bana tam 18 gün yoğun bakımda yattığım söylendi. Sonrasında bulaşıcı hastalıklar bölümünde tedavime devam edildi. Burada en basit ama dünyadaki en güzel şey olan nefes alabilmeye tekrar başladım. Benim yaşadıklarım insanlara evde kalmanın en temel öncelik olduğunu gösterebilmeli. Ben bu noktada çok şanslıydım, tedavi görebildim. Ancak şimdi virüse yakalanırsanız, tedavi olacak doktor veya teçhizat bulamayabilirsiniz”

şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Ses kaydında tek isteğini de açıklayan Mattia, bu tek isteğinin, doğmasını beklediği kendi bebeğinin dünyaya geldiğini görebilmek olduğunu açıklamıştı.

Tek İsteğine Kavuştu

İtalya’da bir numaralı hasta olarak açıklanan, Mattia’ya 20 Şubat’ta Covid-19 teşhisi koyulması sonrası 22 Mart’ta taburcu olmuştu. O dönem Mattia’nın sekiz aylık hamile eşinde de virüs tespit edilmiş ve hastanede yapılan birkaç günlük tedavi ile iyileşmişti.Tek isteğinin doğacak çocuğunu görmek olduğunu açıklayan Mattia, daha sonra bu isteğine de kavuştu. İtalyan basınında yer alan haberlere göre, çiftin ilk çocukları olan Giulia’nın dünyaya merhaba dediği yazıldı.

İtalya’nın “Bir Numarasının” Tedavi Süreci

Lombardia bölgesi Lodi Kentine bağlı olan Codogno kasabasında hayatını sürdüren Mattia, ülkenin Çin’le bağlantısı keşfedilemeyen ilk virüs vakasıydı. İlk önceleri Çin’den dönen arkadaşından virüsü kaptığı düşünülen Mattia’nın, bu arkadaşına yapılan testlerinde ise virüs bulunamamıştı. Son derece aktif bir hayata sahip olan Mattia, çok sayıda kişiye hastalığı bulaştırması nedeni ile aynı zamanda “süper bulaştırıcı” olarak da biliniyordu.

Mattia’nın koronavirüsünü bu denli çok bulaştırmasının en önemli sebepleri arasında ise, başvurduğu hastanede testinin geç yapılmasının da etkili olduğu iddia ediliyordu. 18 Şubat günü grip belirtileri ile Codogno’da acile başvuran Mattia’ya test yapılmadığı, hastaneye yatırılma teklifini de ret ederek evine dönen Mattia’nın, 19 Şubat akşamında bu kez durumu daha da ağırlaşarak hastaneye geri döndüğü belirtilmişti. 20 Şubat tarihinde yoğun bakımda tedaviye alınan Mattia’da bu tarihte yapılan ilk testin ise pozitif çıktığı açıklanmıştı.18 günü yoğun bakımda olmak üzere 22 Mart’a kadar hastanede tedavi olan Mattia, bu tarihte ise taburcu olarak evine dönmüştü.

Mattia’nın babası da bu süreçte corona virüse bağlı olarak hayatını kaybederken, Mattia’nın hamile eşinin de virüse yakalandığı ancak hastanedeki kısa tedavisi sonrasında taburcu olduğu açıklanmıştı. Şimdi ise İtalya basınından son gelen haberlere göre Corona virüs ile yaptıkları mücadeleyi kazanan ‘bir numaralı hasta’ ile eşi, ilk bebekleri olan Giula’ya kavuştu.

İlk koronavirüs hastasından bu yana dünyada ve Türkiye’de yeni tip korona vaka sayısı günden güne artış göstermeye devam ediyor. Corona nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da artıyor. Türkiye’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından ve Dünya Sağlık Örgütü de zaman zaman konuyla ilgili açıklamalar geliyor. Corona ile mücadelede için Sağlık Bakanlığı gereken önlemleri alıyor. Bilim teknoloji ile birleştirilerek araştırmalar yapılıyor. Spor ekonomi ve bunun gibi konularda da Coronanın olumsuz etkisine rastlanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!