featured

Dünyanın En Etkili Müzik Gruplarından Biri “The Beatles” ve Efsane Vokalisti “John Lennon”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

John Lennon… 9 Ekim 1940 tarihinde Birleşik Krallık Liverpool’da dünyaya gelen bu isim, müzik dünyasının gidişatına damga vurmayı başarmıştır. Bu isim müzik tarihine adını altın harflerle yazdıran John Lennon’dur. İlk gitarı 1955 yılında kendisine teyzesi tarafından hediye edilen John Lennon’un bir diğer müzik efsanesi Paul McCartney ile tanışması ile birlikte birçok otorite tarafından dünya müzik tarihinin en etkili ve en iyi müzik grubu olarak kabul edilen “The Beatles” grubunun temelleri atılır.

Sonrasında gruba George Harrison’ın ve Stuart Sutcliffe’ın katılımıyla 1960 yılı Temmuz’un da, ritim anlamına gelen “beat” sözcüğüne bir gönderme içeren “The Beatles” müzik grubu kurulur.  Bir yıl sonra ise gruba Ringo Starr, Sutcliffe’in yerine katılır ve böylece Ağustos 1962 ile grubun dağıldığı 1970 yılları arasında hem kültürel hem de ekonomik açıdan dünya müzik tarihinin en etkili gruplarından biri olan “The Beatles”, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr (Sir Richard Starkey) dörtlüsünden oluşur.

Love Me Do ile Başlayan Yolculuk

YouTube video

İlk single çalışmaları olan ‘Love Me Do’yu 1962 Ekiminde piyasa çıkaran grup, çok kısa süre içinde önce Birleşik Krallık ’ta daha sonrada dünya çapında büyük üne kavuşur. Albümleri satış rekorlarına imza atan grup, elliyi aşkın şarkısıyla dünya Billboard listelerine girer. 1964 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne gelen The Beatles, İngiliz müziğinin Amerika’da ve tüm dünyada popülerleşmesini sağlar.

Beatlemania Çılgınlığı

Beatles müzik grubu ilk single sonrası, ikinci single çalışmasını ‘Please, Please Me’ ile yapar. 1963 yılında grup ilk albümlerini de ‘Please, Please Me’ adıyla yayınlar. Sonrasında yayınladıkları ‘From Me To You’ single’ı ile listelerde bir numaraya kadar çıkan grup hayranları Beatlemania olarak adlandırılan akımı başlatırlar.

Amerika’da yayınladıkları I Want to Hold Your Hand isimli parça ile dünya çapında popüler hale gelen grup, ‘A Hard Day’s Night’, ‘Help’, ‘Rubber Soul’, ‘Yesterday and Today’, ‘Revolver’ ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’,  ‘The Beatles (White Album)’, ‘Yellow Submarine’, ‘Abbey Road’ ve ‘Let It Be’ gibi albümlerle dönemlerinin bir numarası olurlar. Beatles etkisi o kadar büyür ki müzik otorite ve eleştirmenlerinin birçoğu bu grubu gelmiş geçmiş en önemli müzik grubu olarak kabul ederler.

John Lennon ve Yoko Ono

1966 yılında John Lennon, büyük aşk yaşadığı ve daha sonra evlendiği Yoko Ono ile tanışır. Beatles’ın bir anlamda kalbi olan John Lennon’un, müzikal anlamda da Yoko Ono ile yakınlaşması ve grubun menajeri olan ve beşinci Beatles olarak anılan Brian Epstein’ın genç yaşında ölümü ile grup üyeleri arasında da anlaşmazlıklar başlar. 1969 yılında John Lennon’un gruptan ayrıldığını açıklaması ve 10 Nisan 1970’te Paul McCartney’in basın toplantısıyla grubun dağıldığını ilan etmesi ile The Beatles efsanesi de son bulur. Daha sonra grubun dört üyesi de (John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr) ayrı ayrı müzik kariyerlerine devam ederler.

John Lennon’un Ölümü

Yaptığı müzik, kurduğu ve içinde yer aldığı Beatles grubu kadar aktivist kişiliği, savaş karşıtı söylemleri, kendisi kadar renkli eşi Yoko Ono ve tartışmalı açıklamaları ile de hep gündemde kalmayı başaran John Lennon, bir Beatles hayranı olduğu ileri sürülen ve akli dengesinin yerinde olmadığı iddia edilen Mark David Chapman tarafından, 8 Aralık 1980 günü New York’ta kaldığı otelin önünde öldürülür. John Lennon’un son sözleri ise “Ben John Lennon, The Beatles’ın John Lennon’u” olur.

The Beatles grubu; gitar – vokalde John Lennon, bas gitar – vokalde Paul McCartney, gitar – vokalde George Harrison ve bateri – vokalde Ringo Starr (Sir Richard Starkey) dörtlüsü ile 1960 ile 1970 yılları arasına her anlamda damgasını vurmuş ve etkisi günümüze kadar uzanan bir efsaneyi ortaya çıkarmıştır.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!