featured

Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi Açıklandı! Türkiye Kaç Üniversite ile İlk 500 Arasına Girdi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en iyi 500 üniversitesi, 93 ülkede bulunan 1500’den fazla üniversite arasında yapılan karşılaştırmalar iler belirlendi. Araştırmayı yürüten Times Higher Education; “öğrenme, araştırma, bilgi aktarma, uluslararası prestij” gibi kriterleri göz önünde bulundurdu. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda 2021 yılı için dünyanın en iyi üniversitelerinin hangi ülkelerde olduğunu yayınladı.

Araştırma sonucunda Amerika ve İngiltere üniversitelerinin büyük başarısı dikkat çekti. İlk 500 üniversite arasında Amerika’nın 106 üniversitesi bulunuyor ve bunların 8 tanesi ilk 10 üniversite arasında yer alıyor. İngiltere ise ilk 500 arasında 60 üniversite dahil etmeyi başardı bunların 2 tanesi ilk 10 içerisinde yer alıyor.

İngiltere’nin en bilinen üniversitesi olan Oxford Üniversitesi 5. kez dünyanın en iyi üniversitesi olmayı başardı. Amerika’da bulunan Stanford Üniversitesi ikinci sırada yer alırken Harvard Üniversitesi kendine üçüncü sırada yer buldu.

YouTube video

Araştırmanın sonucu eğitim kurumlarının başarısı hakkında ilginç ve önemli bilgileri de ortaya çıkardı. Ülkelerin okur oranı ve eğitime verdiği desteğin genel bir yorumu yapılabildi.

Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi Arasında Hangi Ülke Kaç Üniversite ile Girdi?

93 ülkede bulunan 1500 üzeri üniversitenin dahil edildiği araştırmada ilk 500’ün sahipleri 20 ülke oldu. Bu ülkelerin üniversiteleri farklı sıralamalarla listeye girmeyi başardı. Bu listeye göre;

Amerika Birleşik Devletleri 106 üniversiteİngiltere 60 üniversiteAlmanya 41 üniversiteAvustralya 28 üniversiteİtalya 26 üniversite, Çin 22 üniversite, Kanada 18 üniversite, Fransa 17 üniversiteHollanda 13 üniversite, İspanya ve Rusya 7’şer üniversite, Danimarka 6 üniversiteSuudi Arabistan, İsrail ve İran 3’er üniversiteTürkiye, Yunanistan, Mısır, Brezilya 2’şer üniversiteVe Hindistan 1 üniversite listeye sokmayı başardı.

Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi Arasında Eğitimin Lideri Amerika Oldu

Amerika Birleşik Devletleri, yükseköğretim kurumlarının dahil edildiği bu listede 106 üniversite ile lider konumda yer alıyor. Bu üniversiteler arasında 8 tanesi ilk 10’a girerek büyük bir başarı elde etti. Fakat Amerika’nın diğer üniversitelerindeki düşüş gözlerden kaçmadı. İlk 200 sıralamasına giremeyen Amerika Üniversitelerinin başarısı sorgulanmaya başlandı.

Amerika’nın en yakın takipçisi ise listeye 60 üniversitesini sokmayı başaran İngiltere oldu. İngiltere’nin ilk 10 listesinde 2 üniversitesi bulunurken ilk 20 arasında 5 üniversitesi bulunuyor.

Türkiye Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi Listesine 2 Üniversite ile Dahil Oldu

YouTube video

Türkiye, listeye en son sıralardan giren ülke oldu. İlk 400-500 arasında yer bulan Türk üniversiteleri Çankaya Üniversitesi ve Koç Üniversitesi oldu. Türkiye’nin listeye giren en iyi üniversitelerini ilk 500-600 arasında yer bulan Hacettepe ve Sabancı Üniversiteleri takip etti. Bilkent, Boğaziçi ve Özyeğin üniversiteleri ile ilk 600-800 üniversite arasında kendilerine yer duldular. İlk 1000 içerisin de ise İstanbul, İstanbul Teknik, Karabük ve ODTÜ ülkemizi temsil ettiler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!