featured

Dünyanın En İyi Üniversiteleri Arasında Bulunan Türk Üniversiteleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamaları her yıl değişmektedir. Her yıl değişen bu sıralamada her yıl yer alan belli başlı üniversiteler bulunmaktadır. Dünya çapındaki bu listeye giren Türk üniversiteleri her zaman ülkemizi gururlandıran eğitim alanları olmuşlardır. Her yıl Türkiye’den hangi üniversitelerin bu listede yer alacağı merak konusudur. Dünya üniversiteleri SIRALAMASI olarak oldukça iyi başarılarımızın olmasının yanı sıra her yıl bu listeye giren üniversite sayılarını arttırmak oldukça önemli bir konudur.

Dünyanın En İyi Üniversiteleri

2020 yılında açıklanan yeni ve güncel listede ilk sırada Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bir diğer adıyla MIT bulunmaktadır. Ardından gelen Stanford, Harvard, Oxford, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, İsviçre’de bulunan Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, UCL, Imperial College London ve Chicago Üniversite gibi üniversiteler sıralamanın ilk 10’unu oluşturan üniversitelerdir. Dünya Üniversite Sıralaması görüldüğü üzere ağırlıklı olarak Avrupa ve Amerika’daki üniversiteleri kapsamaktadır. Türkiye’den bu sıralamaya tam 9 adet üniversite yer alabildi. İşte dünyanın en iyi üniversiteleri arasına giren Türk üniversiteleri!

1 – Dünyanın En İyi 1000 Üniversitesi Sıralamasında 451. Koç Üniversitesi

YouTube video

Dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde Türkiye’den en iyi başarıyı elde eden üniversite olan Koç Üniversitesi, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamada ilk 500’de olup Türkiye’yi temsil ettikleri için oldukça memnun olduklarını dile getirdi. Bir vakıf üniversitesi olan Koç, 1993 yılında açılmış bir üniversitedir.  Pek çok bölümde elde ettiği başarılar ve sadece oldukça yüksek derecelerdeki öğrencileri kabul etmesiyle meşhur bir üniversitedir.

Ayrıca Türkiye’de yer alan Vakıf üniversiteleri arasında yıllık öğretim ücretinin en yüksek olduğu üniversitedir. Ünlü iş adamı Vehbi Koç’un eğitime verdiği önemin en büyük göstergesi olarak kurulan bu üniversite öğrencilerine en iyi ve en mükemmel eğitimi vererek nitelikli insan profilini öğrencilerine kazandırmayı hedeflemektedir.

2 – İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

YouTube video

Dünyanın en iyi üniversiteleri 2020 Türkiye listesinde 501 – 510 Aralığında giren Bilkent Üniversitesi, Türkiye’deki önemli vakıf üniversitelerindendir. Başkent Ankara’da yer alan üniversite İhsan Doğramacı tarafından 1984 yılında Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Özellikle mühendislik alanındaki üstün eğitimi ile dikkat çeken bir üniversitedir. Bilkent’in kurulma amacı eğitim, kültür ve sanat yönünden Dünya’nın önde gelen üniversitelerinden biri olmaktır.

Bu amaçla birlikte İhsan Doğramacının “ Bilim Kenti” daha sonradan kısaltılarak Bilkent olarak isimlendirdiği üniversite günümüzde önemli başarılara imza atan sayılı üniversitelerimizdendir. 12 bini aşkın öğrencisi ve 5000 dönümlük arazide kampüsü bulunan Bilkent, gençlerin en çok tercih ettiği üniversiteler arasında yer alırken aynı zamanda dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alır.  

3 – Sabancı Üniversitesi

YouTube video

Dünyanın en iyi ünivrsiteleri listesine 521 – 530 Aralığında girerek Türkiye’deki en iyi sıralamayı yapan 3. Üniversitedir. 1994 yılında Hacı Ömer Sabancı ve Sabancı Vakfı önderliğinde İstanbul’da kurulan bir vakıf üniversitesidir. Sabancı Üniversitesi verdiği liberal bilimler tarzdaki eğitim ile Türkiye’de tek olma özelliği taşımaktadır. Bu sistem ile üniversitenin ilk yılında tüm öğrenciler çekirdek bir ders grubuna katılırlar.

İkinci dönem yoğunlaşmış oldukları bölümlerin ardından ikinci sene sonunda hangi ana bölümü seçeceklerini tercih ederler.  Türkiye’nin ilk ve tek bölümsüz üniversite özelliğini taşıyan Sabancı bu yönüyle diğer tüm üniversitelerin önüne geçerek öğrencilerin gözünde inanılmaz bir konuma oturmuş olmaktadır.

4 – Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)

YouTube video

Türkiye’nin en iyi üniversiteleri listelerinde her zaman ilk sıraya konulan ODTÜ, 591 – 600 Aralığına girerek Türkiye’den bu listeye giren 4. Üniversite olmuş oldu. 1956’da dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından başkent Ankara’da kurulan bir devlet üniversitesidir. Kuzey Kıbrıs Cumhuriyetinde de bir kampüsü bulunmaktadır.

Günümüze kadar 120 bini aşkın mezun veren ODTÜ’de bütün bölümler tek bir kampüste toplanmıştır. Toplamda 5 fakülte ve 37 bölüm içeren Orta Doğu Teknik Üniversitesi, öğrencilerini yüksek sıralamalar ile alan üniversitelerdendir. Yabancı dilde eğitim, teknokent kurmak, üniversite müzeleri açmak gibi ve daha pek çok alanda Türkiye’de ilkleri gerçekleştiren üniversitedir.

5 – Boğaziçi Üniversitesi

YouTube video

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında 651 – 700 Aralığına girerek bu listeye giren ikinci devlet üniversitesi olmuştur. 1863 yılında Christopher Robert tarafından kurulan ancak daha sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’ne verilen üniversite toplamda altı yerleşkeye sahiptir.

İngilizce eğitim veren üniversite her zaman Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversitelerinden olmuştur. Özellikle yerleşke alanlarının geniş ve oldukça güzel olmasıyla ünlü olan Boğaziçi, öğrencilerine okurken çift ana dal gibi pek çok imkân sunan bir üniversitedir. Toplamda 4 adet fakültesi bulunan okul, öğrencilerini yüksek dereceler ile seçen üniversitelerimizdendir.

6 – İstanbul Teknik Üniversitesi

YouTube video

651 – 700 Aralığı ile listede yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi Türkiye’nin en eski üniversitelerinden biridir. 1773 yılında Sultan 3. Mustafa zamanında Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn adı ile kurulmuştur. Bu okulun açılma amacı batılı tarzda bir mühendislik eğitimi vermektir ve bu amaç ile Osmanlı döneminde Batı referanslı ilk eğitim alanı olma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda İTÜ, dünyanın en eski teknik üniversitelerinden de biridir.

Bu tarihi yapısı ve eğitim kalitesi İTÜ’yü dünyanın en iyi üniversiteleri arasına girmesinde önemli bir etki olmuştur. Türkiye’nin en iyi üniversiteleri 2020 listelerinde ilk sıralarda yer almayı başarabilen en eski üniversitelerdendir. Türkiye’de gerçekleştirilen ilk televizyon yayını, ilk üniversite radyosu, ilk milli helikopterin yapılması ve daha pek çok ilklerin altında İTÜ imzası bulunmaktadır. 13 Fakülteye ev sahipliği yapan üniversite birbirinden nitelikli öğrenciler yetiştirmeye devam etmektedir.

7 – Ankara Üniversitesi

YouTube video

801 – 1000 Aralığında listeye giren Ankara Üniversitesi 1946 yılında kurulmuş olup Cumhuriyetin ilk üniversitesidir. İçerisinde Veterinerlik Ve Siyasal Bilgiler gibi fakültelerin tarihçesi 1800’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Temeller bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan Ankara Üniversitesi Türkçe, İngilizce ve Almanca olarak eğitim verir.

Ayrıca yine Atatürk’ün adını kendisinin koyduğu Tarih – Coğrafya Fakültesi de Ankara Üniversitesine ait bir fakültedir. Dünyanın en iyi üniversiteleri içerisinde yer alması daha çok gencin bu üniversiteyi tercih etmesinde büyük bir etki oluşturmaktadır.

8 – Hacettepe Üniversitesi

YouTube video

Listede 801 – 1000 Aralığında yer alan Hacettepe Üniversitesi 1967 yılında Ankara’da kurulmuştur. Ana kampüs ve Beytepe kampüsü olmak üzere iki ayrı yerleşkeden oluşur. Bir devlet üniversitesi olan Hacettepe Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca eğitim vermektedir. İçerisinde 15 fakülte ve 15 enstitü bulunduran Hacettepe’nin her bölümü oldukça köklü ve iyi eğitim veren bölümlerdir.

50 bin aşkın öğrencisi ile Hacettepe “Daha ileriye, En iyiye “ sloganı ile gelecekte önemli başarılara imza atacak üniversitelerimizdendir. Ülkemizdin de en iyi üniversiteleri arasında kendine yer alan Hacettepe Üniversitesi dünyanın en iyi üniversiteleri arasında her yıl bir adım ileriye giden üniversitelerden bir tanesidir.

9 – İstanbul Üniversitesi

https://www.youtube.com/watch?v=ZOeqRrLhzPY

801 – 1000 Aralığında ve listeye giren son Türk üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi Osmanlı döneminde kurulan Darülfünun’un günümüze kadar gelmiş şeklidir. İlk Avrupa tarzındaki bu okul dönemler arasında pek çok el değiştirmiş ve son olarak İstanbul Üniversitesi halini almıştır. Bir devlet üniversitesidir.  15 fakülte ve 12 enstitüyü kapsayan İstanbul Üniversitesi, İşletme Bölümü ile Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında ilk ve tek AACSB tarafından akredite edilen bölümdür.

Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında Asya Üniversitelerinin yükselişi dikkat çekerken artık eğitime tüm Dünya’nın çok ayrı bir gözle baktığı ve ayrı bir önem verildiği görülmektedir. Türkiye’de de gelecek yıllarda bu listeye daha çok üniversite sokup, bu üniversitelerin sıralamalarını yükseltmek gibi bir çaba içerisinde olmak gerekir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!