featured

Dünyanın En Küçük Hayvanı Nedir? 5 Adımda Dünyanın En Küçük Hayvanları Listesi!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en küçük hayvanı, en küçük canlısı ya da omurgalı hayvanı kendi içerisinde değişiklik gösteren bir durumdur. Zira her bir sınıflama kendi içerisinde değişiklik gösterecektir.

Fakat bundan yıllar önce yapılan bir keşif sırasında bilim adamları yeni bir tür keşfetti. Bu tür artık ‘dünyanın en küçük hayvanı’ algısında da değişime neden oldu.

Her ne kadar karada ve denizde milyonlarca canlı bulunsa da en küçük olarak kabul edilen insanın keşfiyle sınırlıdır. Önümüzdeki günlerde yapılacak yeni bir keşif ile sınıflamada değişiklik olabilir.

Aynı zamanda bahsedilen dünyanın en küçük hayvanı hem kara hem deniz için kabul edilerek ortaya koyulmaktadır. Eğer karadaki en küçük hayvanları merak ediyorsanız bu sefer sıralama da farklılaşacaktır.

İşte gördüğünüzde sizi şaşkına çevirecek dünyanın en küçük hayvanı! Ve bununla birlikte listelenmiş dünyanın en küçük hayvanları listesi…

Dünyanın En Küçük Hayvanı: Schindleria Brevipinguis

Bilim insanları tarafından dünya üzerinde gerçekleşen araştırmalar her geçen gün sürmeye devam etmektedir. Özellikle teknolojinin gelişmesiyle bilinmeyen okyanus derinlerine inme şansı da artmaktadır.

Tüm bunlara rağmen günümüzde teknolojinin çok geliştiğini düşünsek de deniz ve okyanusların henüz %10luk kısmını bile keşfedilmiş değiliz.

Ancak bundan yıllar önce 1979 yılında yapılan bir araştırmada, araştırmacılar tarafından 32 farklı balık türü keşfedildi. Bunlar arasında yer alan Schindleria Brevipinguis olarak adlandırılan ise diğerlerinden oldukça farklıydı.

Schindleria Brevipinguis görünüş itibariyle fark edilmesi zor bir hayvandı ve bu yüzden ‘dünyanın en küçük hayvanı’ unvanını da almaya hak kazandı.

Dünyanın En Küçük Balığı Schindleria Brevipinguis Hakkında Bilgiler

Bahsedilen bu hayvan bir balıktır. Boyutu sadece 7 mm olarak ölçülmüştür. Ağırlığı ise sadece 1 miligram olarak ölçülmüştür.

Elinize aldığınızda dahi hissedemeyeceğiniz kadar bulunan dünyanın en küçük balığı, diğer türleri gibi yumurtlayarak çoğalmaktadır.

Yumurtlama sonrası dünyaya gelen balıklar sadece 20 günde çiftleşme ve çoğalmaya uygun hale gelmektedir. Dişi dünyanın en küçük canlısı balık, milyonlarca yumurtayı bir anda bırakabilir.

Fakat ortalama ömürleri oldukça kısadır.

Doğdukları andan itibaren sadece 2 aylık yaşama süreleri vardır. Ki bu en yüksek ölçülen süre zarfıdır. Birçoğu küçüklüğü ve diğer canlılara yem olma durumundan ötürü iki aydan kısa yaşayabilmektedir.

Balıkların yaşam süreleri kısa olduğundan dişleri ya da herhangi bir pullanmaları gerçekleşmez. Bu yüzden görünümleri başta minik bir solucan ya da yılanı andırabilmektedir.

Geçmişten Günümüze Bilinen Dünyanın En Küçük Hayvanları Listesi!

Her ne kadar ‘dünyanın en küçük hayvanı nedir?’ sorusu için tek bir yanıt verilse de tahmin ettiğiniz gibi durum bununla sınırlı değildir.

Çünkü yaşam içerisinde var olan canlılar daha önce de bahsedildiği üzere farklı sınıflandırmalara bağlı olarak en küçük olarak adlandırılabilir. Örneğin karada yaşayan en küçük hayvan hangisidir sorusunun cevabı çok daha başka olacaktır.

Geçmişten günümüze keşfedilmiş olan dünyadaki en küçük hayvanlar listesi ise şöyle bulunuyor:

1- Dünyanın En Küçük Köpeği: Chihuahua

Öyle ki günümüzde dünyanın en büyük ve en küçük hayvanı boyutlarıyla birlikte Guiness Rekorlar Kitabı listesinde bulunmaya hak kazanıyor.

Köpekler kategorisinde dünyanın en küçük köpeği de bir Chihuahua cinsine aittir. Genel olarak küçük köpek türleri arasında bulunsa da Ducky diğerlerinden çok daha farklıdır.

Kendisi sadece 12,4 santimetre boyuna sahiptir. Ağırlığı ise 635 gram olarak ölçülmüştür. Boy anlamında dünyanın en küçük köpeği olarak bulunmaktadır.

Çantanıza koyduğunuzda kaybedecek kadar ufaktır.

2- Dünyanın En Küçük Yılanı: Leptotyphlops Carlae

Her ne kadar dünyanın en küçük hayvanı bir balık olsa da yılanlar da bu konuda oldukça iddialıdır. Dünyanın en küçük yılanı Karayip Adaları’nda yer alan Barbados’ta bulunmuştur.

Büyümüş yani yetişkin bir yılan dahi 10,1 cm boyutunda bulunmaktadır. Bu boyut o kadar küçüktür ki 1 TL’yi ancak kapmayacak bir cüssesi vardır.

3- Dünyanın En Küçük Omurgalı Hayvanı: Paedocypris Progenetica

Balıklar sınıfında en küçükler sıralaması bitmiyor. Dünyanın en küçük omurgalı hayvanı da bir balık türüdür.

Sazan balığı türleri arasında yer alan Paedocypris, 2006 yılında keşfedilmiştir. Keşif noktası ise Endonezya’nın Sumatra adasıdır.

Boyutu yalnızca 7,9 milimetredir.

4- Dünyanın En Küçük Kedisi: Mr. Peebles

2004 yılında Guinness Dünya Rekorları içine dünyanın en küçük kedisi olarak girmesiyle aslında ne kadar küçük olduğunu doğruladı.

Adı Mr. Peebles olan bu kedi Illinois’te yaşıyor. Ağırlığı sadece 1,36 kg olmasıyla zaten insanı şaşırmaktadır. Boyutu da bir bardağı geçmeyecek düzeydedir.

5- Dünyanın En Küçük Hayvanı Bukelamun: The Brookesia Minima

Dünyanın en küçük bukelamunu ise The Brookesia Minima türünden ortaya çıkıyor. En kısa boyuta sahip olanı 1,2 cm genişliğindedir. Bu insanın tırnağı kadar uzunluğa denk geliyor.

Madagaskar’da yer alan Nosy Be Island topraklarında yer almaktadır. Dişileri genel olarak erkeklere nazaran daha büyümektedir.

Karada Yaşayan En Küçük Hayvan Hangisidir?

Her ne kadar dünyanın en küçük hayvanı bir balık olsa da bu denizde ve karada genel olarak kabul edilen bir gerçektir.

Fakat karada yaşayan en küçük hayvan sorusu için cevap elbette değişiklik gösterecektir. Karada yaşayanlar arasında sıralama yapıldığında cevap daha net belli olacaktır.

Günümüze kadar Guiness Rekorlar Kitabı içinde özel olarak karada yaşayan en küçük canlı olarak bir bilgi girilmemiştir.

Daha önce de bahsedildiği üzere en küçük kedi, köpek gibi ayrımlar yapılmıştır. Yapılan bu inceleme sonrası karada yaşayan en küçük hayvan şimdiye kadar bukelamun olarak kabul edilmiştir.

En Küçük Canlı Hangisi? Dünyanın En Küçük Mikroskobik Canlısı

Hayvanlar canlılar dünyasının sadece bir kolunu oluşturmaktadır. Halbuki canlılar içinde yaşayan organizmalar, bitkiler ve bakterilerde bulunmaktadır.

Bu yüzden dünyadaki en küçük canlı bir hayvan ya da bitki değildir. Lawrance Berkeley Ulusal Laboratuvarında keşfedilen bir bakteridir.

Yer altı suyundan alınan bir örnek 0,2 mikron gibi çok yüksek yakınlaştırma yapıp filtreleme yapılarak dünyadaki en küçük canlı elde edildi.

Bu canlı dünyanın en küçük hayvanı ile bırakın kıyaslamayı yan yana dahi getirilemeyecek kadar küçüktür. Çünkü saç telinin ucuna bu canlıdan tam 22 milyon 500 bin tane sığmaktadır!

Dünyanın En Büyük Hayvanı Hangisi? İşte Dünyanın En Büyük ve En Küçük Hayvanı!

Dünyanın en küçük hayvanı kadar tahmin edersiniz ki dünyanın en büyük hayvanı da merak edilmektedir. Dünyanın en büyük hayvanı okyanuslardan çıkmaktadır.

Ne tesadüftür ki dünyanın en büyük ve en küçük hayvanı da denizde yaşamaktadır. En küçüğü bir balıkken dünyadaki en büyük balina türü olarak mavi balina karşımıza çıkıyor.

Mavi balina olarak bilinen dünyanın en büyük hayvanı sadece kalbinin damarlarında bile insan yüzecek kadar büyük organlara sahiptir.

 

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!