Dünyanın En Ünlü Müzeleri | Dünyanın En Prestijli 10 Müzesi
Dünyanın En Ünlü Müzeleri | Dünyanın En Prestijli 10 Müzesi

Dünyanın En Ünlü Müzeleri | Dünyanın En Prestijli 10 Müzesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya üzerinde yer alan en prestijli ve popüler ünlü müze ve galerileri bu yazımızda sizin için bir araya getiriyoruz.

İşte, Paris’ten St. Petersburg’a, Londra’dan Floransa’ya, Roma’dan Madrid’e ve Kahire’ye kadar eşsiz ve etkileyici koleksiyonları ile dünyanın en çok ziyaretçi çeken ve en prestijli 10 müzesi…

Louvre Müzesi (Paris - Fransa) | Dünyanın En Ünlü Müzesi
Louvre Müzesi (Paris – Fransa) | Dünyanın En Ünlü Müzesi

1– Louvre Müzesi (Paris – Fransa) | Dünyanın En Ünlü Müzesi

Musée du Louvre yani bir diğer ifade ile Louvre Müzesi, Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan, dünyanın en ünlü ve en büyük sanat müzesi olma özelliğine sahiptir.

1204 yılında bir kale olarak yapılan görkemli bina, 1546 yılında Fransa Kraliyet ailesine ev sahipliği yapan Kraliyet Sarayı olarak kullanılmaya başlamıştır. 1682 yılında ise Kraliyet ailesinin Versay Sarayı’na taşınmasından sonra bu muhteşem yapı 1793 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Fransa’nın ilk devlet müzesi olan Louvre, 73 bin metrekarelik alana yayılan dev yerleşkesi ile her yıl ortalama 10 milyon kişinin ziyaret ettiği bir müzedir. 380 bini aşkın farklı türde sanat eserini koleksiyonlarında bulunduran bu müzede, söz konusu eserlerden ancak 35 bin kadarı sergilenmektedir.

Louvre müzesi ile alakalı daha detaylı bilgiye ise yine sitemizde yayınlanan “Görkemli Yapısı İle Dünyanın En Büyük Sanat Müzesi: Fransa Louvre Müzesi” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

British Museum (Londra – İngiltere)
British Museum (Londra – İngiltere)

2– British Museum (Londra – İngiltere)

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan British Museum dünya üzerindeki en ünlü müzeler arasında yer alır. Roma, Yunan, Mısır ve İslam kültürüne ait çok sayıda eseri bir arada koleksiyonlarında barındıran müzenin 1753 yılında temelleri atılmış ve 15 Ocak 1759’da açılmıştır.

İngiltere’nin en büyük müzesi olan British Museum hakkında daha detaylı bilgiye ise yine sitemizde yayınlanan “İngiltere’nin Göz Bebeği British Museum! Britanya Müzesi ve Görülmesi Gereken 15 Eser” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

People at the Metropolitan Museum of Art in New York
Metropolitan Sanat Müzesi (New York – ABD)

3– Metropolitan Sanat Müzesi (New York – ABD)

Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan en büyük sanat müzesi olması yanında dünya üzerindeki sayılı müzeler arasında yer alan Metropolitan Sanat Müzesi (Metropolitan Museum of Art), 52 ayrı sanat galerisinde iki milyondan fazla kalıcı sanat eserini barındırır. Bu devasa koleksiyon içinde ünlü tablolardan heykellere,  antik eserlerden sanat objelerine kadar farklı niteliklerde çok sayıda sanat eseri bulunur.

“The Met” kısa adıyla anılan müze 20 Şubat 1872’de açılmıştır. Bu ünlü müze hakkında daha detaylı bilgiye ise yine sitemizde yayınlanan “Metropolitan Sanat Müzesi: Amerika Birleşik Devletleri’nin En Büyük Sanat Müzesi” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

madrid, prado, museum
Prado Müzesi (Madrid – İspanya)

4– Prado Müzesi (Madrid – İspanya)

İspanya’nın başkenti Madrid’de yer alan Museo Del Prado yani Prado Müzesi,  geniş sanat koleksiyonu ile öne çıkar. Dünyanın önde gelen sanat müzeleri arasında yerini alan ve her yıl milyonları bulan ziyaretçiyi konuk eden Prado müzesinde sergilenen sanat eserleri ise İspanyol Kraliyet ailelerinin koleksiyonlarına dayanır.

Prado Müzesinin, İspanya Kralı III. Charles tarafından dönemin en ünlü mimarı Juan de Villanueva’ya yaptırılan muhteşem binasının yapımına ise 1785 yılında başlanmış ancak 1819’da bitirilebilmiştir.

Prado Müzesi hakkında daha detaylı bilgiye ise yine sitemizde yayınlanan “Prado Müzesi Hakkında Bilgi | Dünyanın En Önemli Sanat Müzelerinden Biri Museo Del Prado” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Rijksmuseum Müzesi (Amsterdam - Hollanda)
Rijksmuseum Müzesi (Amsterdam – Hollanda)

5– Rijksmuseum Müzesi (Amsterdam – Hollanda)

Hollanda’nın milli müzesi olan Rijksmuseum yani Rijks Müzesi, Hollanda’nın altın çağına ait olan çok sayıda eseri bünyesinde barındırır. Devasa bir alan üzerinde kurulmuş müze, aynı zamanda Hollanda’nın en geniş ve kapsamlı sanat tarihi kütüphanesini de ev sahipliği yapar.

Dünyanın en önemli ve en büyük 10 müzesi arasında kabul edilen Rijksmuseum ilk başta 1800 yılında sanat koleksiyonlarının sergilenmesi amacıyla Hollanda’nın Lahey kentinde kurulmuş ve 1808 yılında ise Amsterdam’a taşınmıştır.

Rijksmuseum hakkında daha detaylı bilgiye ise yine sitemizde yayınlanan “Rijksmuseum Amsterdam: Hollanda ve Avrupa’nın Gözde Müzesi” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Vatikan Müzesi (Vatikan -  İtalya)
Vatikan Müzesi (Vatikan – İtalya)

6– Vatikan Müzesi (Vatikan –  İtalya)

Vatikan, Katolik dünyasının merkezi olması yanında dünyanın en önemli müzelerinden Musei Vaticani yani Vatikan Müzesi’ne de ev sahipliği yapar.

Ondört ayrı müze ile galerinin birleşiminden oluşan Vatikan Müzesi; bu nedenle “Vatikan Müzeleri” olarak da bilinir. Rönesans döneminin en nadir eserleri ile birlikte Roma Sanatına dair en güzel heykel örneklerini de barındıran müzenin kuruluşu, 1700 yılı başlarında Papa Clement XI Albani tarafından açılan Eski Eserler Müzesine dayandırılır.

Papalar, aileleri ve kardinaller tarafından oluşturulan koleksiyonları, sanat eserleri, satın alınan ve hediye edilen objeleri ile dünyanın en nadide sanatsal yapıtlarına ev sahipliği yapan müze hakkında daha detaylı bilgiye ise yine sitemizde yayınlanan “Vatikan Müzesi Nerede Bulunmaktadır? Vatikan Müzesi Eserleri Nelerdir? Vatikan Müzesi Heykelleri ve Bölümleri Nasıl Yapılmıştır?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Uffizi Galerisi (Floransa - İtalya)
Uffizi Galerisi (Floransa – İtalya)

7– Uffizi Galerisi (Floransa – İtalya)

Galleria Degli Uffizi yani Uffizi Galerisi, Floransa’nın ünlü tarihi şehir merkezinde yer alan dünyanın en önemli sanat müzelerinden biridir. Özellikle İtalyan Rönesansı öncesi ve sonrası dönemlere ait paha biçilemez derecede değerli sanat eserlerine ev sahipliği yapan Uffizi Galerisi, aynı zamanda dünyanın en eski sanat müzeleri arasında da yer alır.

Uffizi Galerisi’nin dünyaca ünlü binası 1560 yılında dönemin tanınmış mimarı ve ressamı Giorgio Vasari tarafından tasarlanmıştır. Tamamlanması 21 yıl süren bina, Vasari’nin 1574 yılında gerçekleşen ölümünden sonra dönemin ünlü sanatçıları Bernardo Buontalenti ve Alfonso Parigi tarafından 1581 yılında bitirilmiştir.

Uffizi Galerisi ve Medici ailesi hakkında daha detaylı bilgiye ise yine sitemizde yayınlanan “Floransa’nın En Çok Ziyaret Edilen Müzesi: Ufizzi Galerisi” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kahire Mısır Müzesi (Kahire – Mısır)
Kahire Mısır Müzesi (Kahire – Mısır)

8- Kahire Mısır Müzesi (Kahire – Mısır)

Dünyanın en ünlü müzelerinden biri olan Mısır Müzesi, Mısır’ın başkenti Kahire’de yer alır. Dünyanın en köklü uygarlıklarından biri olan Antik Mısır Medeniyetine ait en muhteşem koleksiyonları ziyaretçilerine sunan bu arkeoloji müzesi yaklaşık 120 bin adet eseri koleksiyonlarında barındırır ve bunların önemli bir kısmı gösterimdedir. 

Kahire Mısır Müzesi’nin tarihi 1835 yılına dek uzanır. Dönemin Mısır Valisi olan Kavalalı Mehmet Ali Paşa, Kahire’de yer alan Ezbekiye Bahçesi’nde Mısır uygarlığından kalan antik eserlerin ve koleksiyonun korunması amacıyla bir müze oluşturur. Ezbekiye Müzesi olarak anılan bu binada yer alan eserler Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın ölümünün ardından ise Kahire Kalesi’nde yer alan bir binaya taşınır. 1863 yılında bu eserler ünlü Mısır bilimci Fransız Auguste Mariette gözetiminde Bulak bölgesindeki yeni bir binaya taşınır. Ancak bu bölgede gerçekleşen sel felaketi sonrasında ise Auguste Mariette ve diğer Mısır bilimciler eşliğinde ve arkeolog Gaston Maspero denetiminde bugünkü Kahire Mısır Müzesi’nin temelleri 1897 yılında atılır ve 1902 yılında tamamlanan inşası sonrası Tahrir meydanında yer alan Mısır Müzesi’nin açılışı gerçekleştirilir.

Kahire Mısır Müzesi hakkında daha detaylı bilgiye ise yine sitemizde yayınlanan “Kahire Mısır Müzesi | Dünyanın En Çok İlgi Gören ve En Ünlü Müzelerinden Biri” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Hermitage Müzesi (St. Petersburg - Rusya)
Hermitage Müzesi (St. Petersburg – Rusya)

9– Hermitage Müzesi (St. Petersburg – Rusya)

Dünyanın en büyük sanat müzelerinden biri olan Ermitaj Müzesi ya da State Hermitage’de 3 milyonu aşkın sanat eseri bulunur. Bu eserlerin çoğunluğunu ise grafik eserler, resimler, nümizmatik objeler ve arkeolojik eserler oluşturur. Müzenin bu geniş koleksiyonu Rus imparatorlarına ait eski ikametgah niteliğinde olan “Kışlık Saray” da dahil toplam altı tarihi binadan oluşan devasa komplekste sergilenir.

Bu ünlü müzenin kuruluşu ise Çariçe Catherine döneminde 1764 yılına dek dayanır.

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi (New York – ABD)
Amerikan Doğa Tarihi Müzesi (New York – ABD)

10- Amerikan Doğa Tarihi Müzesi (New York – ABD)

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi, ABD New York kentinde bulunan bir müze kompleksi olarak, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi kendisine çeker. Dünya üzerindeki en popüler yapılardan biri olan American Museum of Natural History yani Amerikan Doğa Tarihi Müzesi ünlü Central Park yakınında birbiri ile bağlantılı 25 ayrı binadan oluşur. Dünyanın en büyük ve en ünlü müzelerinden birisi olan bu müzede 46 daimi sergi salonu yanında bir kütüphane ve araştırma laboratuvarları da bulunur. 

Müze koleksiyonlarında hayvan, bitki, fosil, meteor, kaya, mineral, insan kalıntıları yanında toplum kültürlerine ait 33 milyonu aşkın parça yer alır. Milyonlarca yıl öncesine ait fosillerin bir arada bulunduğu müzede 200’den fazla bilim insanı daimi olarak çalışırken, yine dünyanın en büyük dinozor fosil koleksiyonu da bu ünlü müzede bulunur. 1869 yılından beri açık olan Amerikan Doğa Tarihi Müzesi hakkında daha detaylı bilgiye ise yine sitemizde yayınlanan “Amerikan Doğa Tarihi Müzesi | Dünyadaki En Geniş Koleksiyona Sahip Hayvan Müzesi” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!