featured

Durgun Piyasada Yatırım Önerileri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Durgun piyasada yatırım önerileri tüm yatırımcıların aradığı ve istediği fikirlerdir. Böyle zamanlarda yatırımcılar, alanında uzman kişilerin önerilerini ve ikazlarını dikkate alarak yatırımlarını yönlendirirler. Bu durum bazı riskleri de beraberinde getirmektedir.

Çünkü hiç kimse ekonominin bir gün sonrasını tam anlamı ile tahmin edemez. Beklenmedik bir global olay sonrası tüm öngörüler alt üst olabilir. Bu nedenle kendi stratejinizi kendiniz geliştirmeniz bazı durumlarda avantajlı olabilir. Stratejilerinizi belirlerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair önemli noktalara değinelim.

Durgun Piyasada Yatırım Önerileri: Gerçek Her Zaman Gerçektir!

Gerçek olan piyasalarda her an bir fırlama yaşanabileceği ya da çöküş gerçekleşebileceğidir. Hisse senetleri piyasasındaki tek gerçek budur. Bu gerçek size epey bir korkutucu gelebilir. Ama doğru hisse senedi stratejisiniz var ise o kadar da korkmayınız. Bu alanda size gerekecek tek önemli şey doğru bir ilerleme stratejisidir. Bilinmelidir ki mevcut piyasa durgun olsun ya da olmasın, yatırıma hazır olan her bireyin yapması gereken ilk şey yatırımın temellerini atmaktır.

Durgun Piyasada Yatırım Önerileri: Acil Durum Fonu Oluşturalım

Yatırımcı olmak istiyorsanız öncelikle kendiniz için yapmanız gereken ilk şey acil durum fonu oluşturmaktır. Durgun piyasada yatırım önerileri ilk adımı budur. Yatırımcılığa adım atmadan önce bu fikri önemsemeli ve stratejinizi belirlemelisiniz. Acil durum fonu adından da anlaşılacağı üzere zor günler ayrılan paradır. Acil durumlarda kullanılmak üzere yastık altında ya da herhangi bir bankanın hesabında bekletilen paradır. Bu duruma düşüldüğünde kullanmak üzere saklanmaktadır.

Acil durum fonu tüm giderlerinizi ortalama en az 3 en fazla 6 ay boyunca karşılayabilecek tutarlarda olmalıdır. Elbette bu koşullar sizin mevcut durumunuza göre daha da azaltılabilir ya da arttırılabilir düzeylerde olabilir.

YouTube video

Mantıklı olabilecek acil durum fonlarınızı güvenilir hisse senetlerine yönlendirebileceğiniz gibi en belirgin ve kesin olan altın – döviz gibi hızlı likidasyonlara sahip ortamlarda da barındırabilirsiniz. Böylece yüksek olmasa da bir artı kazanca sahip olabilir ve aynı zamanda acil durum fonunuzu koruma altına almış olabilirsiniz. Bu öneri durgun piyasada yatırım önerileri arasında en değerli ve faydalı öneridir.

Durgun Piyasada Yatırım Önerileri: Bütçenizi Bilmelisiniz

Her birey kendi bütçesini, gelir ve giderlerini, harcama ve tasarruflarını net olarak bilemese de kabaca tabir edilen oranlarda bilmelidir. Durgunluk dönemlerinden çıkmak istiyorsak yaşadığımız her ay için ne kadar para kazanmamız lazım bunu bilmeliyiz. Bilmiyorsak ne yakın geleceği ne de uzak geleceğin ekonomik programını planlamamız çok zor olur.

Bu sebeplerden dolayıdır ki olabildiğince net olabilecek şekilde bütçelerimizi yapmalıyız ve bütçemize uygun bir strateji oluşturmalıyız. Temel acil durum fonu ve bütçe planımızı oluşturduktan sonra aşağıdaki stratejilerle başlayabiliriz.

Durgun Piyasada Yatırım Önerileri: Yatırım Planınız Olmalı

Her yatırımcının bir de yatırım planı olmalıdır. Bu planı yapmak için aşağıdaki 3 soruyu kendinize sorarak başlayınız;

 Kullanacağım yatırım araçları neler? Yatırım hesabıma ya da yatırım hesaplarıma her ay ne kadar ekleme yapacağım? Benim hedefim nedir?

Yukarıdaki üç soruyu yanıtlayarak temellerinizi oluşturabilirsiniz. Sorulara örnek cevaplar verecek olursak bu üç sorunun cevabı aşağıdaki şekilde verilebilir;

Kullanacağım yatırım araçlarım BES, Döviz Hesabı, Hisse Senetleri, Altın HesabıHer ay yatırım hesaplarıma ne ekleyeceğim? Bütçemde belirlenen oranı öncelikle hisse senetlerine ayıracağım. Gerekli gördüğüm durumlarda buradan alarak ya da ek bütçe ayırarak döviz hesaplarıma ekleme yapacağım. Eşimin bizzat takip ettiği altın hesabı alanına ve bireysel emeklilik hesabı olan BES’e bu yıl %35 oranında ekleme yapacağım.Hedefim ne olacak? Emeklilik dönemlerime halen çok uzun bir zaman var. Bu süre zarfında sorumluluğum altımda olan eş, kendim ve çocuklarımın geleceklerini düşünmeliyim. Bu sebeplerden dolayı hisse senedi yatırımlarımı çocuklarım için ayıracağım. Diğer yatırımlarımı ise eş ve kendim için ayıracağım. Çocuklarım için hedefim yıllık minimum asgari ücret temettüsü olacak. Benim adıma ise mevcut maaş gelirimi devam ettirebileceğim bir emeklilik temettü ödemeleridir.

Durgunluk Dönemlerinde Neler Yapılmalıdır?

Durgunluk dönemi ne demektir? Sorusuna cevap vererek başlamak uygun olacaktır. GSYİH tarafından da görülebilir şekilde olduğu gibi art arda yaşanan iki çeyreklik ekonomik hayatta yaşanan düşüşün ardından gelen ekonomik durgunluktur.

Söz konusu bir resesyonda başarılı sayılabilecek bir yatırım gerçekleştirebilmeniz için ilk temel emeklilik sürenizin ne kadar olduğudur. Yukarıda “ Benim Hedefim Nedir? “ sorusuna verdiğiniz cevaba ulaşmanıza 10 seneden daha uzun süre var ise emekliliğe uzaksınız, 10 yıldan az ise yakınsınız demektir. Diyor ve aşağıdaki adımdan devam ediyoruz.

Finansal Emeklilikten Uzaksınız

Emekliliğinize 10 yıl ya da üzeri bir zaman zarfı var ise yaşanan durgunluk dönemi sizin için artı bir puan demek olabilir. Bu koşullarda yani durgunluk dönemlerindeki artınız şu olacaktır; iskonto değeri en az %10 en fazla %30 seviyelerine çıkacaktır. Böylece hisse senetlerinize yönelebilirsiniz.

Şöyle bir örnek verebiliriz. Kıyafet aldığınız mağaza da %30 indirim var ve siz buna seviniyorsunuz. Yukarıda bahsettiğimiz şey de aynı. Evet, bir durgunluk dönemi var ama bu durgunluk döneminde %30 iskonto da var. İşte her iki durum da aynıdır.

Zarar Gerçek mi Değil mi?

Yeni ve genç bir yatırımcısınız. Durgunluk dönemindeyiz. Piyasada yaşanan durgunluklar neticesinde 50 bin liralık yatırımınız tek bir gecede 10 bin lira değer kaybederek 50 bin’e mi geriledi? Muhtemelen panik yapacaksınız ama yapmayın. Çünkü henüz yatırımdaki senetlerinizi satmadınız. Yanı zarar şu an gerçek değil. Siz senetlerinizi satana dek ayırdığınız o 50 bin TL’lik senediniz teknik olarak hala aynı değerde.

Elbette senet aldığınız şirketlere olan güveniniz tam ise ve o şirketlerin mali durumlarında bozulmalara şahit olmuyorsanız. Söz konusu değer kayıpları sadece rakamlardan ibaret. Paniğe kapılmayın ve hisse senetlerinizi satmayın.

Oluşturduğunuz yatırım planlarınıza sadık kalın yatırım hesaplarınızın gelecek 10 yıl içerisinde ne olacağına odaklanın. Şu anki durgunluk dönemine göre çok daha iyi koşullarda olmalı. Hatta durgunluk dönemlerinde yaşanan iskonto ve ucuzluklardan faydalanmaya bakın!

Durgun Piyasada Yatırım Önerileri: Emekliliğe Uzak Olma Stratejisi

Durgunluk döneminde yaşıyorsanız, hedeflediniz finansal emekliliğe on yıl ya da daha fazla zaman var ise aşağıdaki adımlara uyunuz;

 Seçtiğiniz yatırım planlarınıza, yatırım araçlarınıza bağlı kalın Paniğe kapılarak acilen satışa yönelmeyin Fazladan yedek bütçeniz var ise yaşadığınız olumsuz durgunluk dönemindeki indirimlerden faydalanın

Durgun Piyasada Yatırım Önerileri: En İyi Yatırım Önerileri 2020

2020 itibari ile borsa İstanbul tarihin en hareketli dönemi yaşamakta. Altın fiyatları ve dolar tarihinin en yüksek değerlerini görmüş durumda. Merkez bankası aldığı önlemler ile bu yükselişi durduramadı. Çünkü dünyada sürekli olarak değişimler olmakta ve piyasalar ve bist 100 ciddi oranda bu dalgalanmalardan etkilenmekte.

YouTube video

Görünen bu tablo altına olan güveni artırmakta. Şuan için en güvenli yatırım aracı altın olarak görünmekte. Mart ayında altın alan yatırım yaparak gram başı 80 TL civarı bir kazanç elde etmiş durumda. Bu kazanç her geçen gün artmaktadır.

Petrol anlaşmaları neticesinde dünya genelinde petrol fiyatlarını düşürmüş durumda. Beklentiler petrolün biraz daha düşmesi yönünde. Gelişmeler tabi bu durumu nasıl etkiler bunu hep beraber göreceğiz.

Yatırım danışmanlığı bürolarında en çok gelen sorulardan biri konut değerlerinin durumunun ne olacağıdır. Yatirim olarak menkul kıymetler düşüneneler için şuan için durum pek iç açıcı görünmemekte. Özellikle alım satım yapmak isteyenler için durum biraz daha zorlaşmış görünüyor.

Yatırım menkul alımında fiyatlar bazı illerde düşük olsa da bazı yerlerde maalesef çok yüksek durumda. Burada yer alan öneri konut alımı yaparken satış yüzdesinin şuan ki dönemde biraz riskli olduğunu akıldan çıkarmamak gerekiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!