featured

Düz Dünya Teorisi Nereden Çıktı? Dünya Düz Olabilir mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düz dünya teorisi kaynağı nedir? Dünyanın düz olduğunu düşündüren ve ortaya Düz dünya teorisini çıkaran etkenler nelerdi? Kısacası ‘Düz Dünya Teorisi nereden çıktı?’ sorusunun yanıtını gelin birlikte inceleyelim…

Dünyanın Şekli Üzerine Düşünceler

Dünya’nın düz bir yapıya sahip olduğu inancı özellikle Antik çağ dönemlerinde oldukça yaygındı. Bilimin çok fazla gelişme göstermediği bu dönemlerde Matematik, Astronomi ya da Fizik gibi bilim dallarına yönelim yok denecek kadar azdı.

Bu yüzden Gökbilim yani Astronomi alanında ilerleme kaydedilemiyordu. Antik çağda insanlar Dünya’nın düz olduğuna dair teoriler ve mitolojiler meydana getirmeye başladılar. Ancak Milattan Önce 600’de Pisagor, Dünya’nın düz bir şekle sahip olmadığını matematik ifadelerle kanıtladı.

YouTube video

Pisagor’dan sonra birçok matematikçi, astronom ve bilim insanı bu teoriyi farklı kanıtlarla destekledi. Bu kanıtlar ve bilimin çok hızlı bir şekilde ilerlemeye devam etmesiyle birlikte yaklaşık 1500-2000 yıldır Dünya’nın şeklinin elips olduğu konusunda neredeyse hiç şüphe taşımıyor hale geldik.

İslam Alimleri Dünya’nın Şekli Hakkında Ne Düşünüyor?

Farklı kültürlerden, dinlerden bilim insanlarının ortaya koyduğu bu teorilere İslam dünyasındaki bilim insanlarının da ciddi katkıları bulundu. Bu noktada ilk aklımıza gelen isimlerden biri elbette Biruni’dir. Yaşadığı dönem şartları düşünüldüğünde Dünya’nın düz olmadığını iddia etmenin yanı sıra Biruni, Dünya’nın kendi etrafında döndüğünü bile varsaymıştır.

YouTube video

900’lü yılları göz önünde aldığımızda bunun ne kadar büyük bir gelişme olduğunu daha iyi anlayabiliyoruz. Yani İslam alimlerinin bilimin pek çok alanında oldukça ileri bir noktada yer aldığı ve bilimin gelişmesi noktasında sunduğu katkılar yadsınamaz bir gerçektir.

Neden Düz Dünya Teorisi Ortaya Atıldı?

Dünya’nın düz olduğu gerçek olmayan bir bilgidir. Dijital ortamda bu konuda yanıltıcı birçok haber bulunmaktadır. Ancak bunlar tamamen insanları yanıltmak ve dikkat çekmek amacıyla ortaya çıkmış teorilerdir. Peki, bu Düz Dünya Teorisi nereden çıktı? Neden ‘Dünya düz mü acaba?’ soru işaretlerine maruz kalıyoruz?

YouTube video

Aslında bulunduğumuz yılların çok öncesinde yine Dünya’nın düz olduğuna dair iddialar ortaya atılmıştı. 1956 yılında Samuel Shenton, Flat Earth Society isimli bir dernek kurmuştur.

Dünya’nın Düz Olduğunu Savunan Topluluk: Flat Earth Society

Düz dünya teorisi inananlarından Shenton, Dünya’nın yuvarlak olduğu teorisini, devletlerin kendi aralarında oluşturduğu bir anlaşma sonucunda ortaya atıldığını savunmaktadır. Ancak Shenton, Dünya’nın düz olduğu inancını destekleyecek bilimsel bir kanıt sunamamakla birlikte sahip olduğu inancı hislerine ve kişisel gözlemlerine dayandırmaktadır.

YouTube video

O dönemin bilim camiasında savunduğu bu görüşü destekleyen pek kimse çıkmadı. Fakat Shenton’un doğru olmayan bu düşüncesini mantıklı bulan birkaç kişi ile birlikte Flat Earth Society adlı topluluk meydana geldi. Uzun yıllar varlığını sürdüren bu topluluk, Dünya’nın düz olduğunu savunan resimler, iddialar ve illüstrasyonlar yayınlayarak sahip oldukları inancı yaymaya çalışmışlardır.

Karşılarına çıkan binlerce kanıtı reddeden, inanmak istemeyen dernek üyeleri, Dünya’yı düz bir tepsiye benzetmişlerdir. Dünya’nın şeklinin yanı sıra yerçekiminin varlığını da yok sayan Flat Earth Society, Dünya’nın dönme hareketinin yerçekimi hissi uyandırdığını savunmaktadır. Topluluk, Antartika Kıtası veya Güney Kutbu gibi bölgelerin de varlığına inanmayı reddetmişti.

YouTube video

Antartika’yı düz tepsi şeklinde olduğuna inandıkları Dünya’nın kenarlarında bulunan buzullar olarak görüyorlardı. Hatta buzullar olduğunu söyledikleri yerlerde uluslararası bir güvenliğin yer aldığı ve o sınır bölgelerine yaklaşanların da öldürüldüklerini düşünmüşlerdir. Antartika’nın steril kalmasını da bu gerekçeye dayandırmışlardır.

Bunların yanında bir diğer ilginç inanç ise Güneş ve Ay’ın Dünya’dan yalnızca 5 bin kilometre uzaklıkta olduğu inancıdır. Ay ve Güneş tutulmalarını ya da mevsimlerin oluşunu ise reddetmişlerdir. Bu bahsi geçen doğa olaylarının yalnızca komplo olduğunu düşünmektedirler.

YouTube video

Amerika’da bu tür topluluklar oldukça yaygındır. Peki, dünya genelinde büyük bir yankı uyandırmayan Düz Dünya Teorisi neden Türkiye’de bu kadar popüler oldu? Bu sorunun cevabını incelerken odaklanacağımız tek bir isim var: Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump.

Düz Dünya Teorisi ile Trump’ın Ne İlgisi Var?

Amerika’da Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan Adayı olan Trump’la Düz Dünya Teorisi arasında nasıl bir ilişki var? Cumhuriyetçi Parti Amerika’da dindar, muhafazakar kitleye hitap eden bir siyasi parti. Zaten partiyi destekleyenlerin büyük çoğunluğu orta bölgelerinde yaşam süren ve “Redneck” şeklinde adlandırılan kesimdir. Peki, “Redneck” tabiri kimler için kullanılır?

Redneck, Amerika’da kültürsüz ve cahil olarak nitelendirilen insanlar için kullanılan bir tabirdir. Bu kesimin Trump’ı koşulsuz bir şekilde desteklemesinden rahatsız olan bir diğer kesim ise bağnaz olarak gördükleri bu Trump hayranlarıyla alay etmek için Düz Dünya Teorisi konusunu tekrar gündeme getiriyor.

Yani bu teorinin yıllar sonra tekrar ortaya çıkması aslında bu muhalif kesimin kullandığı bir alay etme hareketi başlatmasıyla oluyor. Trump destekçileri Düz Dünya Teorisi ile ilgili birçok makale ve video yayınlamıştır ancak bu makaleler ve videolar gerçeği yansıtmamaktadır.

YouTube video

Seçimler sonrasında Trump’ın başa gelmesiyle birlikte Düz Dünya Teorisi de önemini yitirmiştir. Ancak Türkiye’de dalgaya vurulan bu konu etkilerini devam ettirmektedir. Böyle bir teorinin gerçekliği yoktur. Aksini kanıtlamak için binlerce kanıt bulunmaktadır. Sonuç olarak Düz Dünya Teorisi, insanları yanılgıya sürüklemek ve bu fikri savunanlarla alay etmek için kullanılan bir akımdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!