featured

E-Fatura Nedir | E-Fatura Nasıl Kesilir | E-Fatura Mükellef Sorgulama Nasıl Yapılır

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en ekonomik faturalandırma yöntemlerinden biri e-fatura nedir, ne değildir ? E-Fatura portal kullanmanın avantajları nelerdir? E-Fatura başvuru işlemi ve e-fatura mükellef sorgulama işlemi nasıl yapılır? E fatura sistemine nasıl girilir?

4 Adımda E-Fatura Nedir GİB ? E-Fatura Portal İşlemleri Nasıl Yapılır?

e-Fatura elektronik ortamda, yani elektronik cihazlar ile internet bağlantısı iş birliği ile hazırlanabilen fatura şeklidir. Elektronik ortamlarda hazırlanan faturalar şirketlerin faturalama giderlerini azaltarak, bu konu hakkındaki maliyeti gözle görülür bir şekilde düşürebilir. Bunun yanı sıra e-fatura sadece şirketlerin işine gelmez.

1 – E-Fatura Portal Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Aynı zamanda şirket müşterileri de bu durumdan faydalanabilir. E-fatura portal kullanma işlemi normal faturalandırmaya göre daha hızlı bir işlem olacağı için müşteriye fatura daha hızlı ulaşır. E-fatura kullanmanın bunlar dışında da birçok yararı bulunuyor.

e-Fatura ile Zamandan Tasarruf Edilir

Maliyet anlamında büyük bir avantaja yol açarken aynı zamanda işlemler sırasındaki yükü de azaltıyor. Mutabakat, postalama, zarf, mürekkep, kâğıt ve arşivleme gibi bütün işlemlerden şirketleri kurtarıyor.

Kargo Masraflarını Azaltır

Bir diğer yararı ise bütün kargo masraflarından şirketi kurtarması olabilir. Günün hangi saati veya dünyanın neresinde olunursa olunsun internet erişimi ve bu internet erişimini kullanabilen bir cihaz sayesinde çok kısa bir sürede fatura oluşturulup müşteriye hemen gönderilebiliyor.

Arşiv Depolama Alanları Rahatlar

E fatura uygulamasına geçmek arşiv yükünü de azaltacaktır. Arşivleme konusunda da son derece yararlı bir işlem olan e-fatura işlemi, insanları ve şirketleri fatura yığınları saklamaktan kurtarıyor ve faturalar internet ortamında arşivlenebiliyor.

Doğayı Korur

Bütün bu anlatılanların yanında öyle bir yararı var ki en önemli yararı olarak kabul edilebilir. Son derece doğa yanlısı olması. E-fatura işleminde herhangi bir kağıt fatura kullanılmaması sebebiyle ise ağaçların en azından fatura oluşturulmak için kesilmesine tamamen karşı bir tavır koymasıdır.

2 – E-Fatura Nasıl Kesilir ?

Bir önceki başlıkta da bahsedildiği üzere, e-fatura elektronik ortamda işlenen müşteri ve şirketler için son derece faydalı olabilen bir işlemdir. E-fatura işlemi son derece basit bir işlemdir. Birçok insanın aklında olan bir soru olmasıyla birlikte son derece basit birkaç yolun eksiksiz bir şekilde izlenmesi durumunda e-fatura kesmek ya da bir diğer tabirle düzenlemek son derece kolay bir işlemdir.

Faturanın onaylanması için ise GİB imza butonuna basılması gerekir. Daha sonra yine hemen fatura onaylanma süreci gerçekleşmez. İmza butonuna basılmasının ardından telefona SMS ile bir şifre gönderilir ve bu şifrenin ilgili alana girilmesi gerekir.Son olarak verilen süre içerisinde gelen şifrenin ilgili alana girilmesinin hemen ardından ekranda onay mesajı belirir ve e-fatura işlemi gerçekleştirilmiş olur. E- fatura işleminin gerçekleştirilme işlemi işte bu kadar kolaydır.

Her ne kadar karışık ve zor gibi görünse de birkaç tekrarın ardından bu işlem hiç sorun yaşamadan yapılabilir hale gelir.

3 – E-Fatura Mükellefleri Kimlerdir? E-Fatura Mükellef Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-fatura nedir kimler zorunlu sorusunun doğru cevabı için 2018 yılındaki ilk karara bakmak gerekmektedir. Yürürlüğe girmiş olan kanunlar çerçevesinde e-fatura kullanımı zorunlu tutulmuş kişi ya da şirketler, e-fatura mükellefleridir. 2018 yılı ve sonrasında brüt satış hasılatı 5 milyon TL’nin üzeri olan mükellefler ya da şirketler e-fatura mükellefi olarak kabul edilirler.

Bu sebeple brüt satışı 5 milyon TL’nin üzerinde olan kişi ya da şirketlerin en kısa zamanda e-defter ve e-fatura kullanmaya başlaması gerekir. Bu tercih değil bir zorunluluktur. Geliri 1 ürün satmış olsa bile 5 milyon TL’nin üzerinde olan her şirketin e-fatura kullanması zorunlu tutulmuştur.

E-fatura sistemine geçiş önceki cümlede bahsedildiği üzere zorunludur ve bu sisteme en kısa zamanda geçmeyen ve geliri 5 milyon TL’nin üzerinde olan şirketlere cezai işlem uygulanır. E-fatura mükellefi olunduğu takdirde ise en kısa zamanda bu sisteme geçiş yapmanız gerekir. Bu bağlamda 3 farklı sistem bulunmaktadır. Bu sistemler;

GİB PortalGİB ile entegrasyonÖzel Entegratör

Yukarıda ismi geçen bu 3 sistemden birisi aracılığıyla mali mühür temin edilir ve başvuru tamamlanarak e-fatura kullanımı başlar. Bunun yanı sıra paraşüt adı verilen bir sistemle geçiş sağlanırsa hiçbir ücret ödenmez.

YouTube video

Bütün bunlar haricinde e-fatura sistemine geçiş yapan şirketlerin kâğıt fatura kesmesi durumunda kesilmiş olan bu kâğıt faturalar geçersiz olarak kabul edilir. Bu sebeple e-fatura sisteminde kaydı bulunan her şirketin sadece ve sadece e-fatura kesmesi zorunludur.

4 – Uyumsoft E-Fatura

Uyumsoft, 24 yıldır şirketlerin teknolojik döneme geçişlerinde öncülük eden ve birçok şirkete bu anlamda rehberlik hizmeti veren bir yazılım firmasıdır. Bu bağlamda Türkiye’de yazılım anlamında liderlik koltuğunda oturan Uyumsoft, birçok alanda kişiler ve şirketlere hizmet veriyor. Bununla birlikte sadece yerli değil, birçok yabancı şirketin yazılım alt yapılarını sağlayan bir yazılım şirketi olarak Türkiye’nin önde gelen yerini her zaman koruyor.

Şirketlere ve insanlara son derece fazla önem veren Uyumsoft yazılım şirketi insanlar ve şirketlerin için her zaman yenilikçi çözümler üreterek, herkesin gönlüne taht kurmuş ve güvenlerini boşa çıkarmamış bir şirkettir.

Uyumsoft şirketinin başarısının sırrı ise kendi kendilerine belirledikleri misyonlar ve önemli başlıklardır. Bu başlıklar; köklü geçmiş, güçlü ekosistem, başarılı müşteri yönetimi ve evrenselliktir. 24 yıllık iş dünyası geçmişlerinin yanında Uyumsoft şirketi adı üzerinde geleceğe uyum sağlamak adına emin adımlar atılmasını sağlıyor.

Bunu ise müşterilerini sürekli olarak dinleyerek ve sürekli olarak müşterilerine destek vererek sağlıyor. Uyumsoft yazılım şirketi aynı zamanda uzun yıllardır Uyumsoft e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter, e-İrsaliye, e-SMM, e-Müstahsil, e-Bilet, e-Mütabakat sistemleri üzerinden de insanlar ve şirketlere hizmet veriyor. Bu alanda da kendisini son derece geliştiren Uyumsoft şirketi bu alanda kendisine bağlı olan ve kendi sistemini kullanan şirketleri ve insanları her zaman memnun ediyor.

Bu memnuniyet ise zamanla güveni getiriyor ve Uyumsoft şirketi uzun yıllardır kendi sektöründe en çok güvenilen şirket olarak liderlik koltuğundaki yerini hiçbir zaman bırakmıyor. E-fatura sisteminin kullanımını her zaman destekleyen Uyumsoft şirketi bu bağlamda diğer şirketler gibi farklı farklı fiyatlandırmalar yapmadan tek bir fiyat üzerinden bütün hizmetlerin kullanılmasını sağlıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!