Ehliyet Sınavından Kalınca Ne Olur?

Ehliyet Sınavından Kalınca Ne Olur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ehliyet sınavından kalınca ne olur? Ehliyet sınavından kalanlar bir daha ne zaman sınava girebilir? Sürücü adaylarının kaç kez ehliyet sınavına girme hakkı var? Bu yazımızda ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının ‘’Ehliyet sınavından kalınca ne olur?’’ başta olmak üzere en merak ettiği sorulara cevap vereceğiz…

Ehliyet Sınavından Kalınca Ne Olur?

Ehliyet sınavından kalınca ne olur kısaca; sürücü adayları tekrardan ehliyet sınavına girmek durumunda kalır. Sürücü belgesi verilebilmesi için adayların hem teorik ehliyet sınavından yani yazılı ehliyet sınavından hem de direksiyon sınavından geçmesi gerekir. Bu iki sınavdan birinden ya da her ikisinden kalan adayların yeniden sınava girmesi gerekir.

Bu noktada ehliyet sınavından kalınca ne olur daha iyi anlaşılabilmesi için ehliyet sınavları nasıl yapılır, bunun hakkında kısaca bilgi vereceğiz. Ancak ehliyet sınavından kalınca ne olur kısaca özetlemek gerekirse; bir aday teorik ya a direksiyon sınavında kalırsa, sınav ücretini yatırarak yeniden sınava girebilir. Ancak 4 kez sınava girmiş ve başarısız olmuş kişiler sınava girme hakkını kaybeder. Bu durumda sınava girebilmek için yeniden sürücü kursuna yazılmak zorunda kalır.

İlginizi Çekebilir: Direksiyon Sınavından Kalmak | Ehliyet Sınavından Kalanlar Tekrar Ne Zaman Girecek?

Ehliyet Sınavından Kalınca Ne Olur?

Ehliyet Sınavı Nasıl Yapılır?

Ehliyet sınavı iki aşamalı yapılan bir sınavdır. Teorik sınav ve direksiyon sınavı olarak uygulanır. Çoğunlukla illerin merkezlerinde yapılan bu sınavlar, sürücü belgesi sınavına girecek adayların 500’ün üzerinde olduğunda ilçe merkezlerinde de gerçekleştirilebilir.

Ehliyet sınavları bir yıl içinde 5 kez farklı tarihlerde yapılır. Her sürücü adayının da 4 defa yazılı sınava, 4 defa da direksiyon sınavına girme hakkı vardır.

1- Teorik Ehliyet Sınavı Nasıl Yapılır?

Teorik ehliyet sınavı diğer adıyla ehliyet yazılı sınavı; ilk yardım, araç tekniği ve trafik bilgilerini ölçen çoktan seçmeli yani şıklı bir sınavdır. Her sürücü adayına 60 dakika verilir ve toplam 50 soru sorulur. Bu sınavdan en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılır. Başka bir açıdan; 50 sorunun 35 tanesine doğru yanıt verenler teorik ehliyet sınavından başarılı olarak geçer.

Her sürücü adayının yazılı ehliyet sınavına 4 kez girme hakkı vardır. Sınav günü mazereti olan kişiler (raporu olanlar) sınava girmezlerse haklarını kullanmış sayılmazlar.

İlk sınavından teorik ehliyet sınavından kalan kişiler, yeniden sınav ücreti yatırır ve yeniden ilan edilen tarihte sınava girebilir. 3. ve 4. sınava giren kişiler de sınav ücretini yatırdığı takdirde yeniden ehliyet sınavına girebilirler. Ancak 4. kez sınava girip başarısız olan kişiler, bir daha sınava girme hakkını kaybederler ve sınava girme hakkı kazanmak için yeniden sürücü kursuna yazılmak zorunda kalır.

2- Direksiyon Sınavı Nasıl Yapılır?

Direksiyon sınavına yalnızca teorik sınavı başarıyla geçen adaylar girebilir ve bu sınav, sürücü belgesi almanın son aşamasıdır. 35 dakika kadar süren direksiyon sınavında adaylar, direksiyon hocası eşliğinde uygulamalı sınava tabi tutulur.

Direksiyon sınavının ilk aşamasında adaylara iç donanım, motor vb konularda sorular sorulur ve bu soruların en az 5 tanesine doğru cevap vermesi beklenir. Adaylar en az 5 soruya cevap vermezse sınav başarısız sayılır. Doğru yanıt verilmesi durumunda da araç sürmeye yani uygulama aşamasına geçilir.

Sürücü adayları direksiyon sınavından kaldığında, 2 ders saati sınav ücretini ödeyerek ikinci defa direksiyon sınavına girebilir. İkinci ve üçüncü direksiyon sınavında kalanlar da 2 ders saati sınav ücreti ödeyerek yeniden direksiyon sınavına girebilir. Ancak 4 hakkını dolduran kişiler, direksiyon eğitim ücreti ödemek durumunda kalır ve bu ücreti ödediklerinde yeniden direksiyon sınavına girebilir.

Ehliyet Yazılı Sınavından Kalınca Ne Olur?

Ehliyet yazılı sınavından kalınca adayların, ilan edilen tarihte tekrar yazılı sınava girme hakkı vardır. Her adayın yazılı sınava 4, direksiyon sınavına 4 olmak üzere toplam 8 sınav hakkı vardır. Bu haklarını kullanıp sınavda başarısız olan kişiler yeniden sınava giriş hakkı kazanmak için yeniden sürücü kursuna yazılmalıdır.

Ancak birinci, ikinci ya da üçüncü kez sınava girecek kişilerin yalnızca sınava giriş ücretini ödemesi, sınava girmesi için yeterlidir. Eğer dört hakkınızı kullanmadıysanız ve ehliyet sınavından kalınca ne olur araştırıyorsanız; sınav ücretini yatırarak tekrar sınava girebilirsiniz.

Ehliyet Sınavından Kalınca Ne Olur?

Direksiyon Sınavında 1 Kere Kalınca Ne Olur?

Direksiyon için ehliyet sınavından kalınca ne olur; direksiyon sınavında 1 kere kalınca, sürücü adayları 2 ders saati sınav ücreti ödeyerek ikinci defa direksiyon sınavına girme hakkına sahip olabilirler.

Ehliyet Sınavında 1 Kere Kalınca Ne Olur?

Ehliyet sınavında; teorik sınavda kalanlar sınav ücretini ödeyerek, direksiyon sınavında kalanlar ise 2 ders saati sınav ücreti ödeyerek yeniden sınava girme hakkına sahip olabilirler.

Ehliyet Yazılı Sınavında 4 Kere Kalınca Ne Olur?

Ehliyet yazılı sınavında 4 kere kalınca ne olur; sürücü adaylarının yeniden sürücü kursuna yazılması gerekir. Sürücü kursunu tamamlayan adaylar yeniden 4 defa teorik sınava, 4 defa da direksiyon sınavına girme hakkı olur. Kısaca yazılı olarak ehliyet sınavından kalınca ne olur; dört hak kullanılmamışsa sınav ücretini yatıranlar tekrar sınava girebilir.

Ehliyet Sınavında 4 Kez Kalanlar Ne Yapacak?

Ehliyet sınavında 4 kez kalanlar yeniden sürücü kursuna yazılmak zorunda olacak ve böylelikle kurs sonunda sınava girme hakkına sahip olabilecek.

Ehliyet Yazılı Sınavından Kalınca Ne Kadar Ödeniyor?

Ehliyet yazılı sınavından kalınca ödenen miktar, değişen fiyatlar nedeniyle günden güne farklılaşabilir. Ancak ehliyet yazılı sınavından kalanların o günün sınav ücretini yatırması gerekir.

Ehliyet Sınavından Kalanlar Tekrar Ne Zaman Girecek? Ehliyet Sınavı Kaldım Bir Daha Ne Zaman?

Ehliyet sınavından kalanların tekrardan başvuru yapması gerekir. E-sınav merkezindeki yoğunluğa göre en yakın tarih için adaylara randevu verilir.

Direksiyon Sınavından Kalanlar Tekrar Ne Zaman Girecek 2023

Direksiyon sınavları tarihleri de başvuru yoğunluğuna göre değişmektedir. Ancak MEB tarafından, en yakın tarihte olacak şekilde hafta sonu günlerine randevu verilir.

Ehliyet Sınavından Kalınca Ne Olur?

Ehliyet Sınavından Geçemiyorum Ne Yapmalıyım?

Ehliyet sınavından geçemeyenler çoğunlukla uygulamalı sınavda kalan kişilerdir. Bunun için de bol pratik yapılması tavsiye edilir. Mümkün olduğunda direksiyon dersi alınmalıdır. Çoğu kişi, güvendikleri yakınlarından destek alarak direksiyon pratiği yapmaktadır. Ancak tama anlamıyla başarı sağlanabilmesi için bu işin profesyonellerinden destek ve ders alınmalıdır.

Yazılı Ehliyet Sınavından Kalmak Mümkün Mü?

Evet, yazılı ehliyet sınavından kalmak mümkün. 50 sorudan en az 35 tanesine doğru yanıt vermeyen adaylar yani 70’den düşük puan alan adaylar başarısız olmuş olur.

Ehliyet Sınavından Kalan Var Mı?

Ehliyet sınavında gerek teorik gerekse direksiyon sınavından kalanlar vardır. Bu nedenle sürücü adaylarının bol soru çözmesi ve direksiyon derslerini düzenli alması tavsiye edilir.

68 Puan Ehliyet Sınavı Geçer Mi?

68 puan ehliyet sınavının geçilmesi için yeterli değildir. Ehliyet yazılı sınavının başarılı olabilmesi için adayların 70 puan alması gerekir. 68 puan alan adaylar başarısız olur. 68 puan alıp ehliyet sınavından kalınca ne olur; adayların yeniden teorik sınava girmesi gerekir.

0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!