İlk İslam Filozofu El Kindi Kimdir? El Kindi'nin Hayatı ve Bilime Katkıları...

El Kindi Bilime Yaptığı Katkılar Nelerdir | İlk İslam Filozofu El Kindi Kimdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

El Kindi kimdir? İslam felsefesinin kurucusu olarak kabul edilen ve Ortaçağ Avrupası’nda “Alchindus” ismi ile tanınan El Kindi, başta felsefe olmak üzere tıp, astronomi, matematik, psikoloji, kimya, fizik, ilahiyat ve müzik gibi farklı bilim dallarında eserler vermiş ve bu eserleri ile haklı bir üne sahip olmuştur.

El Kindi, ortaçağ çağının Avrupa’daki en büyük ve en başarılı bilimsel düşünce merkezlerinden biridir. Kendi zamanında çoğu Avrupalıya göre daha ileri olan bu fikirler, matematik, felsefe ve astronomi gibi pek çok alanda etkili oldu. Bu makale El Kindi’nin bilime sağladığı benzersiz katkılar hakkında geniş bir inceleme sunmaktadır.

Peki, El Kindi kimdir? El Kindi Bilime Yaptığı Katkılar Nelerdir? İşte, etkileyici hayat hikayesi ile ilk islam filozofu El Kindi…

El Kindi Kimdir? El Kindi Hayatı

İlk İslam Filozofu El Kindi Kimdir? El Kindi'nin Hayatı ve Bilime Katkıları...
İlk İslam Filozofu El Kindi Kimdir? El Kindi’nin Hayatı ve Bilime Katkıları…

El Kindi ya da tam ismi ile Ebu Yusuf Yakub bin İshak el-Sebbah el-Kindi 801 yılında Kufe’de dünyaya gelmiş ve çocukluğunu Kufe ve Basra’da geçirmiştir.

El Kindi ya da Alkindus, İslam filozofi, matematikçi ve doktorlardan biridir. El Kindi’nin eserleri ise Orta Doğu tarihinin ilk bilime ait çalışmalarına gitmektedir. Şüphesiz ki El Kindi, dünyaya en eski probleme dayanan matematik ve astronomi teorilerini getirdi.

Soylu bir ailenin çocuğu olan Kindi’nin dedesi olan Eş’as, Güney Arabistan’daki en büyük kabileler arasında yer alan Kinde hükümdarıydı. Babası İshak b. es-Sabbah da yıllar boyu Kufe valiliği yapmıştır.

YouTube video

Küçük yaşta babasını kaybeden Kindi, Kufe ve Basra’da dil ve edebiyat alanlarında eğitim görmüştür. Halife Me’mun tarafından 830 yılında kurulan “Beytü’l Hikme’deki” bilginler arasında yer almış ve buranın yöneticiliğini yapmıştır. El Kindi kimdir? Kindi, bilimsel yönü dışında güzel hitabeti ile de dikkat çekmiş ve Halife Mütevekkil’de, Kindi’yi özel hatibi olarak atamıştır.

El Kindi’nin hayatı ve eserleri, Avrupa ve diğer kültürlerin eğitim anlayışlarını ciddi şekilde etkiledi. Onun çabalarıyla, kuşaklar boyunca devam eden istisnai bir bilgi aktarım sistemi ortaya çıktı.

Bu sistem, ilerleyen nesillere mantıksal düşüncenin nasıl uygulanması gerektiğini anlatma yoluyla beraber bilmeyi pekiştirdi. Ayrıca, El Kindi’den sonra matematiğe olan ilgi artmaya başladı ve hedefe ulaşmada yeniler şekiller gelişti.

El Kindi Saray Hayatı ve Bilimsel Çalışmaları

İlk İslam Filozofu El Kindi Kimdir? El Kindi'nin Hayatı ve Bilime Katkıları...
El Kindi Saray Hayatı ve Bilimsel Çalışmaları

El Kindi, VIII. yüzyıl ortalarında yaşamış Arap matematikçi ve filozoftur. Matematiğin gelişimindeki rolüyle ünlüdür. İbn Sina ile birlikte, El Kindi’nin bilimsel çalışmaları Avrupa ve diğer kültürlerin eğitim anlayışlarını ciddi şekilde etkiledi.

Bilime olan ilgiyi desteklemek için birçok farklı bilim dalına katkıda bulundu ve temel özelliklerini bir araya getirmeyi başardı. Bunlar arasında Astronomi, Geometri, Kastronomi, Kimya gibi alanlara giriş de vardır.

Abbasi halifeleri tarafından ve özellikle Halife Me’mun ve Halife Mu’tasım’dan destek gören Kindi, astrolog ve astronom sıfatıyla Abbasi sarayında müneccimlik yapmıştır. Yine Halife Mu’tasım’ın oğlu olan Ahmed’in eğitimini de üstlenmiştir.

Orta Çağ Avrupası’nda ‘Alkindus’ ismi ile tanınan ve ilk İslam filozofu olarak kabul edilen Kindi, Platon, Aristoteles ve Plotinus’un görüşlerinden esinlenmiştir.

El Kindi kimdir? felsefeden tıbba, diyalektikten psikolojiye, matematikten astrolojiye, ilahiyattan siyasete, astronomi ve optikten kimyaya dek yirmi ayrı bilim dalında eserlere imza atmış ve toplamda 277 eserlik devasa bir külliyat oluşturmuştur.

Akla önem veren Meşşaîlik felsefesinin kurucusu olan Kindi’nin, on yedi eseri Latinceye ve dördü ise İbraniceye tercüme edilmiştir. Yine El Kindi, kriptoloji alanında Jül Sezar tarafından bulunan “tek alfabeli yerine koyma şifreleme” yöntemini geliştirmiş ve bu şekilde frekans analizini bulmuştur.

Ünlü İtalyan filozof ve matematikçi Cardanus Heironimus, “De Subtilitate” adlı önemli eserinde, dünyaca tanınmış on iki önemli alim ve filozof arasında El Kindi’nin de ismine yer vermiştir.

El Kindi’nin, genel görüşe göre kronik romatizmal hastalıklarından dolayı 873 yılında Bağdat’ta öldüğü kabul edilir.

El Kindi’nin Bilime Katkıları Nelerdir ?

İlk İslam Filozofu El Kindi Kimdir? El Kindi'nin Hayatı ve Bilime Katkıları...
El Kindi’nin Bilime Katkıları Nelerdir ?

İlk İslam filozofu olarak kabul edilen El Kindi, kendisinden sonra gelen Farabi ve İbn-i Sina ile birlikte büyük Müslüman filozoflar arasında kabul edilmiştir.

‘İnsan sanatları arasında en üstünü ve değerlisi felsefedir’ görüşünü savunan Kindi, varlığı kavrayabilmek ve bu alandaki bilgileri temellendirebilmek adına felsefenin olmazsa olmaz bir disiplin olduğunu söylemiştir.

Çalışmalarında yöntem olarak matematik ve mantık bilimlerini kullanan Kindi, felsefe öğreniminde matematiği ön şart olarak kabul etmiştir. El Kindi’nin en bilinen çalışması ise “İlk Felsefe Üzerine (On First Philosophy)” isimli eseridir.

Kindi, Batlamyus tarafından ileri sürülen “Güneş Sistemi” teorisine destek vermiştir. El Kindi, astronomi alanındaki teori ve düşüncelerini kırk ayrı bölümden oluşan (Hava Değişimi, Güneş Tutulması, Yıldızların Işınları tezleri de dahil) Yıldızlardaki Kanun isimli kitabında bir araya getirmiştir.

El Kindi kimdir? Kindi açıların ilk olarak pergelle ölçülmesini sağlamıştır. Optik alanındaki çalışmaları da dikkat çeken Kindi, Albert Einstein tarafından bilim dünyasına kazandırılan genel görelilik kuramının yani izafiyet teorisinin de temellerini atmıştır.

Penisilini bulan Alexander Fleming kimdir merak ediyorsanız yazımıza mutlaka göz atabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!