featured

Eliminasyon Diyeti Nedir | Eliminasyon Diyeti Nasıl Yapılır? Eliminasyon Diyeti Faydaları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eliminasyon diyeti nedir? Son günlerde her metabolizma ve vücut tipi için onlarca farklı diyet içeriği ortaya çıktı. Bunlardan bir tanesi ise son günlerin popüler diyet listesi olan eliminasyon diyetidir. Besin hassasiyetinin baz alınarak, yapıldığı bu diyet önemli ölçüde kilo verilmesini sağlayabiliyor. Peki, eliminasyon diyeti nedir? Eliminasyon diyeti faydaları nelerdir? Gelin, birlikte inceleyelim.

Eliminasyon Diyeti Nedir? Eliminasyon Diyeti Faydaları Nelerdir?

Eliminasyon diyetinin ne olduğuna gelmeden Eliminasyon nedir sorusuna açıklık getirelim. Eliminasyon yok etme, ortadan kaldırma kelimelerini ifade eden yabancı kökenli bir kelimedir. Eliminasyon diyeti nedir denildiğinde ise, kişinin besin hassasiyeti yaşadığı ürünleri diyetine dahil etmeden beslenmesi olarak tanımlanabilecektir. Düzenli ve doğru uygulanan eliminasyon diyeti faydaları ise şunlardır;

Hassas bağırsak sendromu belirtilerini azaltmaktadır.Özofajit hastalığının zararlı etkilerini ortadan kaldırabilmektedir.Dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtilerini azaltabilecektir.Egzamanın neden olduğu kaşıntı ve deri kuruluğunu önleyebilecektir.Kronik migreni azaltabilmektedir.

1- Eliminasyon Diyetini Kimler Yapamaz?

Eliminasyon Diyeti Kilo Verdirir mi? Eliminasyon diyeti nedir? Eliminasyon diyeti bazı kişiler tarafından doktor izni alınmadığı takdirde yapılmamalıdır. Bu diyet çok kısıtlamalara tabi olduğu için uzun süreli açlığa dayanamayan, şeker, kalp gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler tarafından yapılmamalıdır.

Eliminasyon diyeti kilo verdirir mi? Elbette eliminasyon diyeti kişilerin yoğun kilo kayıplarına yol açabilecektir. Ancak bu diyetin en büyük yararı kişideki aşırı şişlik ve mide şikayetlerini tamamen ortadan kaldırabilmesidir.

2- Eliminasyon Diyeti Nasıl Yapılır?

Eliminasyon Diyeti Neler Yenir? Eliminasyon diyeti nedir konusuna değindikten sonra, nasıl yapılacağı konusuna hızlı bir geçiş yapalım. Bu diyet aslında temelde kolayca uygulanabilen bir beslenme programıdır. Çünkü bu diyette yasaklı ve yasaklı olmayan besin grupları bulunmaktadır.

Yasaklı olan besinler eliminasyon diyet listesi içerisinde yer alamayacaktır. Yasaklı olmayan besinler arasından dilediğiniz yemek tariflerini hazırlayarak, tüketebilmeniz mümkün olacaktır. Eliminasyon diyeti nedir? Bu diyette yenen besin grupları ise şöyle;

Turunçgiller hariç tüm meyveler,Gece büyüyen sebzeler hariç tüm sebzeler,Et ve balık türlerinin tümü,Süt yerine kullanılan hindistan cevizi sütü ve şekersiz pirinç sütü,Keten tohumu yağı, hindistan cevizi yağı, soğuk pres zeytinyağı,Kırmızı biber hariç tüm baharatlar,Elma sirkesi,Taze otlar,Su ve bitki çayları şeklindedir.

3- Eliminasyon Diyeti Listesi İçerisinde Hangi Besinler Yer Almaz?

Eliminasyon diyeti nedir? Eliminasyon diyetinde bazı besinlerin hayatınızdan tamamen çıkarılması gereklidir. Bu diyeti düzenli ve doğru bir şekilde uygulamak isteyen kişilerin yasaklı yiyecekleri kesinlikle mini porsiyon dahi olsa tüketmemesi gerekecektir. Eliminasyon diyetinde yasaklı olan besin grupları ise şunlardır;

YouTube video

Kanola, ayçiçek ve mısır özü yağları,Soya,Süt ürünleriNişasta,Şeker,Buğday,Gluten ve tatlılar,Renklendiriciler, aromalar, koruyucular,

İlerleyen dönemde;

Domates, biber, patlıcan, kapya biber,Turunçgiller,Kuruyemişlerin tamamı,Baklagillerin tamamı,Tüm süt ürünleriTereyağı, margarin ve mayonez,Alkol, siyah çay, kahve,Tüm şeker içeren besinler ve tatlılar,

Bu listede olmayanlar dışında size rahatsızlık hissi veren, mide problemlerini beraberinde getiren besinlere de beslenmenizde yer vermemeniz gerekecektir. Görüldüğü üzere Eliminasyon diyeti nedir konusu oldukça kapsamlı bir konudur. Bu diyet diğer diyetlere nazaran oldukça kısıtlayıcıdır. Bu nedenle herkes tarafından uygulanamayabilir. Eliminasyon diyeti kişiyi zorluyorsa, bırakılmalı ve bir diyetisyene muayene olunmalıdır.

4- Eliminasyon Diyeti Kahvaltı | Eliminasyon Diyeti Sabah Kahvaltısı Nasıl Olmalı?

Eliminasyon diyeti nedir? Bu diyette vücudun tolere edemeyeceği besinleri hayatınızdan çıkarttığı için kahvaltılar daha enerji verici olacaktır. Bu diyette kahvaltıda tüketilmesi zorunlu tutulan herhangi bir besin grubu bulunmamaktadır.

Örneğin Eliminasyon diyetinde tam haşlanmış yumurta, 75 gram beyaz peynir, 1 dilim ekmek ve 1 bardak yeşil çay tüketilebilir. Bu diyet yasaklı olmayan yiyeceklerinde sınırlı tüketilmesi gerektiğini savunmaktadır. Eliminasyon diyeti sabah kahvaltısı sırasında kişilerin serbest olan besinlerden porsiyon küçülterek beslenmesi önerilecektir.

5- Eliminasyon Diyeti Nedir? Eliminasyon Diyeti Ne Kadar Sürer?

Eliminasyon diyeti nedir? Eliminasyon diyeti aslında eski dönemde yoğun mide rahatsızlıkları yaşayan kişilerin bu yakınmalarından arınması amacıyla ortalama 2-3 hafta kadar yapılırdı. Bu süreçte kişilerin oldukça konforlu olması ve hızlı kilo vermesi, eliminasyon diyetinin büyük bir popülarite kazanabilmesini sağladı.

Şimdilerde birçok insan bu diyeti, öncelikli olarak kilo vermek amacı güderek uygulamaktadır. Eliminasyon diyeti ne kadar sürer konusunda uzmanlar henüz fikir birliğine varamamıştır. Ancak doktorların büyük bir çoğunluğu bu diyetin maksimum 5-6 hafta uygulanması gerektiğini savunmaktadır.

6- Eliminasyon Diyeti Yapanlar Ne Diyor? Eliminasyon Diyeti Zararları Var mı?

5 sağlıksız popüler diyet listesi için tıklayınız. Eliminasyon diyeti nedir? Eliminasyon diyeti yapanlar, gerçekten de hiçbir şekilde mide problemleri yaşamadıklarını kaydetmektedir. Ancak hemen hepsi bu diyetin son derece zorlu ve yorucu olduğunu ifade etmektedir. Eliminasyon diyeti nedir konusunu araştıran ve sonrasında bu beslenmeyi uygulayan birçok insan ciddi kilo kayıpları yaşamıştır.

Bu diyet ile ortalama 4-6 kilo verilebilmesi, elbette mümkündür. Eliminasyon diyeti uzun süre ara verilmeden sürdürüldüğünde bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Olası eliminasyon diyeti zararları ise şöyle;

Yetersiz beslenme vücutta anafilaktik şok meydana gelmesine neden olabilir.Yanlış ve uzun süre uygulandığında ciddi vitamin ve mineral kayıplarına neden olabilir.Beslenme eksikliğine bağlı olarak zihin bulanıklığı, unutkanlık ve aşırı yorgunluk ortaya çıkabilir.Açlık, stres ve inflamasyon belirtileri görülebilir.Bu diyeti uzun süre uygulamak kişilerde ortoreksiya gelişmesine neden olabilir. Ortoreksiya sağlıklı beslenme takıntısı anlamına gelen psikolojik bir rahatsızlıktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!