Natüralizm Akımının Öncüsü Ünlü Yazar Emile Zola ve Unutulmaz Eserleri

Emile Zola Kimdir? Natüralizm Akımının Öncüsü Ünlü Yazar Emile Zola ve Unutulmaz Eserleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya edebiyat tarihinin dev isimleri arasında yerini alan yazarlardan biri olan Emile Zola, benzersiz yazım dili, eserlerindeki olay örgüsü ve hayatın gerçeklerine değinen konu seçimleri ile büyük bir üne kavuşmuştur.

Edebiyat alanında başlayan Natüralizm akımına da öncülük eden yazar, yazdığı eserlerinde Fransız toplumunun sorunlarına ayrıntılı olarak yer vermiş usta bir yazardır. Natüralizm edebiyat akımı, özellikleri ve temsilcileri için bu yazıya göz atabilirsiniz. Peki, Emile Zola ne tür bir yazar? Emila Zola neyin kurucusu? Emila Zola natüralizm eserleri neler?

Emile Zola Hayatı | Emile Zola Hangi Akım Savunucusu?

Natüralizm Akımının Öncüsü Ünlü Yazar Emile Zola ve Unutulmaz Eserleri
Natüralizm Akımının Öncüsü Ünlü Yazar Emile Zola ve Unutulmaz Eserleri

Fransa’nın başkenti Paris’te 2 Nisan 1840 yılında dünyaya gelen Emile Zola, fakir bir ailede büyümüştür. Babası bir Venedik göçmeni olan mühendis François Zola, annesi ise Fransız Émilie Aubert idi. Küçük yaşta babasını kaybeden Zola, Collège Bourbon isimli okulda yatılı okumuştur.

Küçük yaşlardan itibaren edebiyata ilgi duyan usta yazar, Jean Baptistin Baille ve Paul Cezanne ile sınıf arkadaşıydı ve bu üç isim kendilerine Victor Hugo’yu idol olarak almışlardı. Üniversiteye girmek için gereken bakalorya sınavını veremeyen Zola, bir dönem işsiz kalmış ancak daha sonra Hachette yayınevi bünyesinde memur olarak çalışmaya başlamıştır. Memurluk döneminde bazı dergi ve gazetelerde yayınladığı eleştirileri ile ismi duyulmaya başlayan Zola, ilk romanı olan “Cladue’nin İtirafı” isimli eserini 1865 yılında kaleme almıştır.

Edebiyat alanındaki ilk başarısını ise 1867 yılında yayımladığı “Thérèse Raquin” isimli romanı ile yakalamıştır. Bu romanının ikinci baskısında yer alan ön sözde “natüralist” kavramını kullanmış ve böylece edebiyat dünyasında bu akımın doğmasına neden olmuş ve bu akıma öncülük etmiştir.

Emile Zola,  1870 yılında büyük aşkı Gabrielle-Alexandrine Mele ile evlenmiştir. Bu evlilikten çocuk sahibi olmayan Emile Zola, 1888 yılında Jeanne Rozerot ile ikinci evliliğini yapmıştır. Bu evlilikten Jacques Zola ve Denise Zola ismindeki iki çocuğu dünyaya gelmiştir.

Emile Zola ve Unutulmaz Eserleri

Natüralizm Akımının Öncüsü Ünlü Yazar Emile Zola ve Unutulmaz Eserleri

Dünya edebiyatına ismini adeta altın harflerle kazıyan bu usta yazarın, en tanınmış eserleri ise;

  • Meyhane (l’Assommoir – 1877),
  • Nana (1880),
  • Germinal (1885),
  • Emek (Travail – 1901)

 

isimli romanlarıdır. Bu ünlü eserleri yanında Emile Zola; Tazı Payı (La Cruée – 1873), Paris’in Karnı (Le Ventre de Paris – 1874), Bir Aşk Hikâyesi (Une Page d’Amour – 1876), La Joie de Vivre (Yaşama Sevinci – 1884), Rüya (Le Réve – 1886), Toprak (La Terre – 1887), Para (l’Argent -1891), Les Trois Villes (Üç Kent – 1894), Rome (1896), Paris (1898), Hakikat (Vérité – 1902), Wustice (Adalet -1902) gibi tanınmış eserleri de yayınlamıştır.

Emile Zola ve Dreyfus Olayı

Natüralizm Akımının Öncüsü Ünlü Yazar Emile Zola ve Unutulmaz Eserleri

Emile Zola, Fransız ordusunda yüzbaşı olarak görev yapan ve haksız yere casusluk ile suçlanarak askeri mahkeme önünde yargılanan Yahudi asıllı Dreyfus’u, 1897 yılında başlayan davada hükümetin baskılarına karşın savunmuştur. Bu esnada Fransa Devlet Başkanı’na yönelik yazdığı “İtham Ediyorum” isimli makalesi nedeniyle uğradığı yoğun baskılardan dolayı Fransa’yı terketmek zorunda kalan ve bir müddet İngiltere’de (Londra) yaşayan Zola, uğraşları sonucunda Dreyfus davasının yeniden görülerek adaletin yerini bulmasından sonra ülkesine dönebilmiştir.

Ülkesine döndükten sonra adeta ulusal bir kahraman haline gelen Emile Zola, doğduğu kent olan Paris’te 1902 yılında, kaldığı otelin şömine dumanından zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetmiştir.

Eserlerinde toplumsal sorunlara değinen Zola, zamanını aşmış ve dünya edebiyat tarihinde gelmiş geçmiş en ünlü yazarlar arasındaki seçkin yerini almış usta bir kalemdir.

Dünya edebiyatının dev ismi Lev Tolstoy ve hafızlara kazınan eserleri hakkında bilgi almak isterseniz yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!