En Başarısız Elektrikli Otomobil Modelleri
En Başarısız Elektrikli Otomobil Modelleri

En Başarısız Elektrikli Otomobil Modelleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En iyi elektrikli otomobiller kadar en başarısız elektrikli otomobil modelleri de söz konusu… Elektrik arabaların popülaritesinin artmaya devam ettiği şu günlerde, global olarak da elektrikli araçlara olan ilgi tazeliğini koruyor. Otomobil sektörünün devleşmiş isimleri bile elektrikli araçlar üretmeye başladı.

Benzin fiyatlarının her gün biraz daha artması, çevreye egzoz gazı bırakmadığı için doğayı kirletmiyor ve aynı zamanda da sessiz çalışıyor oluşu elektrikli araçları son derece cazip alternatifler haline getiriyor.

Durum bu kadar iç açıcı görünürken madalyonun diğer yüzünde ise büyük bir heyecanla piyasaya sürülüp beklenen ilgiyi toplayamayan, hayal kırıklığı yaşayan elektrikli arabalar da var elbette. Biz de bu yazımızda en başarısız elektrikli otomobil modelleri olarak görülen elektrikli otomobiller listesini sizler için derledik.

1- Nissan Leaf

Dış görünüşüyle beğenileri toplamayı başaran Nissan’ın elektrikli araç ailesinin bir üyesi olan Leaf, ne yazık ki en başarısız elektrikli otomobil modelleri olarak görülüyor çünkü alıcı bulmak konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Otomobilin güncellenen modelinde genişletilmiş iç mekan ve arttırılmış menzil gibi gerçek iyileştirmeler bulunuyor. Ancak bunlar yeterli mi?

En Başarısız Elektrikli Otomobil Modelleri

Aracın bulunduğu fiyat aralığında özellikle bu otomobili seçmek ne kadar mantıklı? Elbette ki bu fiyata en iyi seçimin Nissan Leaf olduğunu söyleyemeyiz. Fiyat aralığı demişken aracın kaç dolardan satışa sunulduğunun bilgisini de verelim.

2021 model Nissan Leaf’in başlangıç fiyatı 27.000 Dolar’dan daha fazla. Böyle bir fiyat bandı için 240 kilometre menzil biraz yetersiz kalıyor. Uzun yolculuklar yapamayacağınız bu aracın fiyat performans açısından sınıfta kaldığını söyleyebiliriz.

2- BMW i3

Dört kapılı çok daha büyük bir araç olmayan dev otomobil markası BMW’nin elektrikli otomobili i3, tek şarjla kullanıcıya 240 kilometreden fazla menzil vadediyor. BMW i3 için tasarım noktasında çok ileri bir noktaya ulaşmış ve yüzbinlerce insanın beğenisini kazanmış BMW’nin ürettiği en şık araba olduğunu söyleyemeyiz.

En Başarısız Elektrikli Otomobil Modelleri

BMW i3’ün garip tasarımı elbette onun en büyük problemi değil. Çok geniş bir araba olmayan i3, standart haliyle (farklı özellikler eklenmemiş hali) fiyatı, ortalama 45.000 Dolar. Üstelik bu yalnızca başlangıç fiyatı. Ne yazık ki BMW i3 sahip olduğu bu fiyatla daha iyi bir performans, daha uzun menzil ve genel anlamda daha başarılı bir sürüş deneyimi sunan rakiplerinden fiyatı yüzünden geride kalıyor ve en başarısız elektrikli otomobil modelleri arasında yer alıyor.

3- Hyundai Ioniq Electric

Hyundai’nin çıkardığı Ioniq serisinin plug-in hibrit, geleneksel hibrit ve sadece elektrikli versiyonları bulunuyor. Listemizin ilk sırasında yer alan Nissan Leaf’te olduğu gibi Hyundai Ioniq Electric’in de sahip olduğu performans, tasarım ve diğer özellikleri dikkate alındığında fiyatı son derece uçuk.

En Başarısız Elektrikli Otomobil Modelleri

Ioniq serisinin tamamen elektrikli otomobili Hyundai Ioniq Electric’in başlangıç fiyatı 33.000 Dolar. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu fiyat bandında bir otomobil satın almak isteyenler, haklı olarak 260 kilometreden daha uzun bir menzil beklentisi içine giriyorlar.

2019 model Ioniq’in yaklaşık 200 kilometrelik menzili birtakım iyileştirmelerle arttırılmış olsa da Hyundai Ioniq Electric’in bu fiyat aralığında çok daha üstün özelliklere sahip rakipleri bulunuyor ve bu nedenle en başarısız elektrikli otomobil modelleri arasındaki yerini alıyor.

4- Ford Mustang Mach-E

En başarısız elektrikli otomobil modelleri listemizin 4. sırasında son dönemlere damgasını vurmuş bir isim yer alıyor: Ford Mustang Mach-E. Yani Ford’un bu zamana kadar ürettiği otomobillerin arasında hakkında en çok tartışma yaşanan otomobili.

En Başarısız Elektrikli Otomobil Modelleri

40.000 Dolar’dan fazla bir fiyatla satışa sunulan Ford Mustang Mach-E’in şüphesiz en büyük problemi isminde yer alan “Mustang” ibaresi. Dış tasarımı göze hitap etmeyen bu araç ile efsaneleşmiş Mustang’ler arasında tek bir benzerlik var. O da isminde Mustang kelimesinin yer alıyor olması. Ford’un elektrikli aracı Mach-E’ye model ismine “Mustang” i eklenmemesinin çok daha iyi bir karar olacağını söyleyebiliriz.

5- Jaguar i-Pace

2018 yılında piyasaya sürülen Jaguar i-Pace, bu giderek büyüyen elektrikli araç rekabetinde fütüristik tutum sergileyen bir SUV. Tek başına incelendiğinde hiç de kötü bir araba olmamasına rağmen, Jaguar i-Pace fiyat konusunda ne yazık ki sınıfta kalıyor. 70.000 Doların üstünde bir başlangıç fiyatıyla satışa sürülen otomobilin fiyatı oldukça yüksek.

En Başarısız Elektrikli Otomobil Modelleri

Üstelik Jaguar i-Pace’in tek dezavantajı fiyatı da değil. Aracın daha büyük bir problemi var: Menzil. Tek şarjla yaklaşık 400 kilometre menzili olduğunu iddia eden i-Pace’in pek çok kullanıcısı aracın menzilinin bu seviyeden çok daha aşağıda olduğunu söylüyor ve bu sebeple en başarısız elektrikli otomobil modelleri listesindeki yerini alıyor.

6- Chevrolet Bolt EUV

Listemizin 6. Sırasında GM (General Motors)’ nin yalnızca elektrikle çalışan otomobil serisinin en yeni üyesi Chevrolet Bolt EUV yer alıyor. Görüntüsü diğer araçlardan biraz farklı olan bu elektrikli otomobilin 2022 modeli yeniyıla girmemizle beraber satışa sunulmaya başlandı.

Kullanıcıları çok heyecan verici bir sürüş deneyiminin beklediğini söyleyemeyiz. Ayrıca elektrikli araçlar içerisinde bir karar vermeniz gerekiyorsa, muhtemelen oyunuzu Chevrolet Bolt EUV’den yana kullanmazsınız.

En Başarısız Elektrikli Otomobil Modelleri

Güncellenen Chevrolet Bolt EUV, fütüristik ve enteresan görünümün yanı sıra pek çok noktada da diğer araçlara göre dezavantajlara sahip. Yaklaşık 7 saniye içerisinde 100 km hıza ulaşabilen elektrikli araç hakkında en merak edilen noktalardan biri de başlangıç fiyatı. 400 kilometre menzili olduğu iddia edilen Chevrolet Bolt EUV, 33.000 Dolar başlangıç fiyatıyla satışa sunuldu.

7- MG ZS

MG ZS’ye dikkatli bakın! Çünkü dikkatli bir şekilde incelemediğiniz takdirde bir Çin markasının ürünü olan bu elektrikli otomobili Mazda CX-5 ile karıştırmanız oldukça mümkün. İki arabanın da dış tasarım özellikleri son derece benzer, o yüzden dışardan detaylı bir şekilde incelenmediğinde ayırt edilemeyebilir. Fakat MG ZS, fiziksel görünüm açısından Mazda CX-5’e oranla çok daha başarısız görünüyor.

En Başarısız Elektrikli Otomobil Modelleri

2020 yılında Avustralya pazarına sunulan MG ZS EV, o dönemlerde Avustralya pazarda bulunan en hesaplı elektrikli araçtı. Yenilenen 2022 model MG ZS’nin eski sürümünden ekstra güçlü bir özelliği bulunmuyor. Hatta araçta bulunan bilgi-eğlence sisteminin otomobil sektörünün neredeyse en kötü bilgi-eğlence sistemi olarak görülüyor ve dolayısı ile en başarısız elektrikli otomobil modelleri listesindeki yerini alıyor.

8- Tata Nexon

Muhtemelen ilk duyduğunuzda adı bile size yabancı gelecek. Tata Nexon’a kulağınızın aşina olmamasının sebeplerinin, yalnızca elektrikli çalışan bu SUV aracın Hindistan’da üretiliyor olması ve yerel bir otomobil olarak kalarak dünyaya fazla açılamaması olduğunu söyleyebiliriz.

En Başarısız Elektrikli Otomobil Modelleri

Birçok kaynağa göre, elektrikli SUV Tata Nexon’un sürücü ihmali olmadan dahi çeşitli kazalara neden olabilecek kalite problemleri bulunuyor. Hindistan’da satışa sunulan bu aracın başlangıç fiyatı 10.800 Dolar olarak belirlenmiş. Güvenliğin hemen her sektörde öncelik olduğunu düşünürsek, elektrikli bir araç almayı düşünüyorsanız Tata Nexon sizin için doğru bir tercih olmayabilir.

9- Dacia Spring

Dacia Spring aslında tanıdığımız bir aracın güncellenmiş versiyonu. Dacia Spring için 2015’te ilk kez otomobil sektörüne sunulan Renault Kwid aracının tasarımının güncellenmiş hali diyebiliriz. Aynı zamanda 2021 yılı itibariyle bu elektrikli otomobil, Avrupa’da bulunan yerli elektrikli araçların en hesaplısı. Ancak ne yazık ki aracın diğerlerinden öne çıkan belki de tek özelliği fiyatının düşük olması.

En Başarısız Elektrikli Otomobil Modelleri

Çok sevilen bir otomobil markası olan Dacia’nın elektrikli otomobil ailesinin bir üyesi olan Spring’in bunun dışında neredeyse hiçbir olumlu özelliği yok. Herhangi bir ekstra özellik eklenmeden standart haliyle Dacia Spring’in piyasa başlangıç fiyatı tam 20.000 Dolar. Bu fiyata daha iyisi yok mu? Elbette ki var. Elektrikli araç satın almadan önce mutlaka detaylı bir şekilde ön araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

10- Renault Twizy

En başarısız elektrikli otomobil modelleri listemizin 10. Sırasında elektrikli araçlar arasında belki de en enteresan tasarıma sahip olan Renaul Twizy bulunuyor. Aslında bakarsanız bu araç pek çok ülkede otomobil sınıfında değerlendirilmiyor bile. Yüksek bir performansa sahip olmaması ve aracın küçük bir boyutta tasarlanmış olması onu bir mikro araba ya da dört tekerlekli bisiklet sınıfına dahil ediyor.

En başarısız elektrikli otomobil modelleri

Renault Twizy bu kadar yüksek bir fiyat bandında satışa sunulmasaydı, şehir içinde kullanım için güzel bir tercih olabilirdi. Ancak fiyatının yüksek olması dışında kullanıcılara konforlu bir sürüş deneyimi de sunamayan Twizy’e belki inanamayacaksınız fakat yalnızca iki kişi binebiliyor.

11- Citroen C-Zero

Listemizin son sırasında aslında ilk çıkan elektrikli otomobillerden olan Citroen C-Zero’yu inceleyeceğiz. Listedeki elektrikli araçlar arasında yaşı en büyük olan bu araç, 2010 yılında piyasaya sürülmüştü.

Yani 22 yıl önce elektrikli otomobillerin popülaritesinin bu kadar fazla olmadığı dönemlerde çıkarılan bu enteresan mini araç, otomobil sektöründeki ilk modern elektrikli araçlardan biri olma özelliğini taşıyor. Yeni teknolojilerin başlangıçta yaşadığı talihsiz durumlardan C-Zero da payına düşeni aldı.

En Başarısız Elektrikli Otomobil Modelleri

Tam anlamıyla mükemmel bir tasarım ve olağanüstü teknik özellikleri bulunmayan araç, elektrikli araç almayı düşünenler için alıcıların bu fikirden vazgeçme sebebi bile olabilirdi.

Şehir içi seyahat için tasarlanan Citroen C-Zero, tek şarjla sadece 100 kilometre yol katedebiliyor. Menzili bu kadar kısa olan bir otomobille sorunsuz bir seyahate çıkmak ebette ki hiç kolay değil. Elektrikli bir araç deneyimlemek istiyorsanız işte tüm bu nedenlerden dolayı performans özellikleri yetersiz kalan en başarısız elektrikli otomobil modelleri listesindeki bu otomobili tercih etmeniz büyük bir hata olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!