Evren bir sümilasyon olabilir! Simülasyon varsayımı gerçek olabilir! İsveç asıllı filozof Nick Bostrom’a ait gerçekliğin ve evrenin bir simülasyon olabileceği felsefi varsayımı uzun yıllardan beridir tartışma konusu. Peki, bu doğru olabilir mi? Evren bir simülasyon mu? Bu defa Amerika Birleşik Devletleri’nde bir fizikçi, evrenin bir simülasyon olduğu varsayımını destekleyecek bir yapay zeka algoritması ile tartışmaya bir yenisini daha ekledi.
Evren Bir Simülasyon Varsayımı Nedir | Simülasyon Varsayımı Nedir?
Oxford Üniversitesi’nin felsefe profesörü, İsveç asıllı Nick Bostrom’a ait 2003 yılındaki yayınlanan makalesi ile bu varsayımı ortaya attı. Peki, evren bir simülasyon varsayımı nedir? Gerçekliğin ve evrenin bir simülasyon olduğunu, bu simülasyon içinde yer alanların da bunun bir simülasyon olduğunun farkına varmadıklarını ileri sürer.
Evrenin kökeni ile ilişkili olan simülasyon varsayımı, bu güne kadar birçok filozof, bilim insanları ve de uzay çalışması yapan büyük şirketleri oldukça etkiledi. Daha anlaşılır bir ifade ile simülasyon varsayımı; gerçeklik ile evrenin, ileri teknoloji donanımına sahip olan gelişmiş bir uygarlık tarafından, bilgisayar simülasyonu olarak simüle edildiği fikrine dayanıyor. Nick Bostrom bu konu hakkında şunu söylüyor; tarihin ileriki dönemlerinde insan üstü bir uygarlık, elinde bulunan işlemci gücü ve teknolojik güçle bu gerçekliğe dönüşebilecek.
Nick Bostrom Evren Bir Simülasyon Varsayımları
Evren Bir Simülasyon Varsayımı Kanıtlanabilir!
Bu yıl, geçtiğimiz günlerde Nick Bostrom’un evren simülasyon varsayımı fikrinden ilhan alam bir fizikçi, evrenin gerçekten bir simülasyon olduğunu kanıtlayabilecek bir algoritma geliştirdiğini ileri sürdü. ABD’nin Enerji Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmalar yürüten Princeton Plazma Fizik Laboratuarı çalışanı fizikçi Hong Qin, Bostrom’un makalesinde bulunan yaşanılan dünyanın yapay bir simülasyon olabileceği varsayımından yola çıktı.
Fizikçi Hong Qin bu çalışmasında hiç fizik kuralı bilgisi olmayan, gezegen yörüngelerini tahmin etme kabiliyetine sahip bir yapay zeka algoritmasını geliştirdi. Yalnızca gezegenlerin geçmiş yörüngelerine ait verilerin aktarıldığı yapay zeka algoritmasının, makine öğrenimi yöntemiyle parabolik ve hiperbolik kaçış görüngeleri de içinde olmak üzere güneş sisteminin gezegenlerinin yörüngelerini doğru olarak tahmin edebildiği, fizikçi Hong Qin tarafından açıklandı.
Hong Qin, Simülasyon Varsayımını Nasıl Ortaya Attı?
Bu algoritmanın geliştirilmesinde güneş ile diğer yıldızlara güç veren füzyon enerjisini toplamak için yapılan enerji tesislerindeki plazma parçacıklarına odaklandığını ve de algoritmanın bu parçacıkların hareketlerini tahmin etmek ve yeri geldiğinde de kontrol etmek üzere kurgulanabildiğini ifade eden fizikçi Hong Qin, bu algoritmada herhangi bir fizik kuralının kullanılmadığına dikkatleri çekiyor. Hong Qin’e göre; simülasyon varsayımı doğrultusunda böyle bir sisteme sahip olunabilmesi için teknolojik olarak birkaç kuşağın daha geçmesi gerekiyor.
Bonus: Evrenin bir Simülasyon Olduğu Fikrine Dayanan Filmler
Nick Bostrom simülasyon varsayımı konusunda, insanlığın bir bilgisayar simülasyonunda yaşıyor olduğu varsayımını daha olası buluyor. Hatta evren bir simülasyon varsayımı, pek çok filmlere de konu oldu. Bu filmler arasında; Gerçeğe Çağrı, Tron, Vanilla Sky, Karanlık Şehir, Başlangıç, Matrix ve de Aç Gözünü yer alıyor.