İnsanların güneş sistemindeki gezegenler arasında dünyanın evrenin merkezi olduğunu düşündüğü zamanlar vardı. Güneşin, ayın, gezegenlerin ve yıldızların dünyanın etrafında döndüğüne inanılıyor. Yüzyıllar sonra, güneşin etrafında dönen büyük bir gezegen sisteminin parçası olduğumuzu anlamaya başladılar. Güneş sisteminin ne kadar büyük olduğunu ancak geçen yüzyılda anladık. Bu yazıda güneş sisteminin gezegenleri ve özellikleri nelerdir? Sorusuna kısaca cevap vereceğiz.
İçindekiler
Güneş sistemindeki gezegenler, dış uzay galaksisindeki sistemleri oluşturur. Güneş sisteminde güneşin çekiş gücünden dolayı çok sayıda gezegen, uydular ve çok sayıda yıldız vardır. Ayrıca güneş sisteminde yüzlerce gök cismi ve yıldız da bulunmaktadır.
Güneş sisteminde 9 gezegen vardır. Bu gezegenler Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Plüton şeklindedir. Güneş sistemindeki dokuz gezegenden bazılarının uydusu olmasa da, bazılarının da düzinelerce uydusu vardır.
Her gezegen güneş sistemi modeli etrafında kendi yörüngesinde hareket eder. Mars ve Jüpiter arasında bir asteroit kuşağı (kaya ve metalden yapılmış asteroit) vardır. Tüm bu gök cisimleri, güneşle aynı düzlemde kabaca dairesel yörüngelerde (ekliptik) bulunur (Plüton bir istisnadır; eliptik yörüngesi güneş tutulmasına 17 ° ‘den fazla eğimlidir).
Gezegenlerin hareketi eliptiktir ve güneşe uzaklıkları yörünge konumlarına göre yaklaşır veya hareket eder. Güneşe en yakın olduklarında günberi olurlar; Güneş’e en yakın olduklarında güneştedirler. Kısaca gezegenlerin güneşe yakınlık sıralaması; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Plüton şeklindedir.
Güneş sisteminde milyonlarca parça vardır. Bunların her birininde bir amacı vardır. Bunlardan biri, dünyamızla aynı temel özelliklere sahip bir gezegendir. Bunlar ortak özelliklere sahip gezegenler olduklarından, her gezegenin de farklı özellikleri vardır. Örneğin bazıları büyük, bazıları küçük, bazılarının uyduları vardır, bazılarının ise yoktur.
Şimdi güneş sistemindeki en soğuk gezegen Uranüs’tür. Uranüs’ün güneşten en uzak gezegen olduğu için en soğuk gezegen olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz çünkü öyle değil. Uranüs, ortalama -224 santigrat derece sıcaklıkla yedinci sırada yer almaktadır. Neden en soğuk gezegen olduğuna dair kesin bir sonuç yok. Bilim adamlarının görüşlerinden biri, bilinmeyen bir nedenle iç ısısını kaybettiği yönündedir. Dünyanın dönüş hızı da bunlara buna etki edebilmektedir.
Bir dış gezegen veya ötegezegen, güneş sisteminin dışında başka bir yıldızın yörüngesinde dönen bir gezegenin adıdır. 22 Eylül 2020 itibariyle, 4342 güneş dışı gezegen (3208 gezegen sistemi, 711 çoklu gezegen sistemi) tespit edildi ve doğrulandı.
Geçtiğimiz 25 yılda, güneş sisteminin dışında keşfedilen gezegenlerin sayısı, Dünya ve Uzay teleskoplarının çalışması nedeniyle önemli ölçüde arttı. Bu aynı zamanda Samanyolu’ndaki hemen hemen her yıldızın çevresinde en az bir Dünya benzeri gezegen olduğunu da göstermektedir.
Dünya’ya yakın olduğu düşünülebilecek bir yıldız sisteminde bu gezegen sadece 4,37 ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor.
Kepler-10b gezegeni Güneş Sistemi’nde 2011 yılında keşfedilmiştir ve bilinen en küçük dış gezegen olma özelliğini korumaktadır.
Yeryüzünden 20 ışıkyılı uzaklıkta olan bu kayalık gezegen, yaşanabilir bir tarla niteliği taşıyor.
Bu gezegene ilk süper Dünya denildi ve güneş benzeri bir yıldıza da sahip olması oldukça ilgi uyandırdı.
1200 ışıkyılı uzaklıktaki bu gezegen, Dünya’dakilere benzer özelliklere sahiptir.
Dünyadan 22 ışıkyılı uzaklıkta bulunan ve Haziran ayında keşfedilen bu üç gezegen, yaşamı şekillendirme özelliğine sahiptir.
Dünya’dan 300 ışıkyılı uzaklıkta olan bu gezegen de Haziran ayında keşfedildi ve Jüpiter’den 4 ila 5 kat daha büyük.
Genellikle karbon ve oksijenden oluşan ve belirli bir yörüngeyi takip etmeyen gök cisimlerine asteroitler denir. Asteroid kelimesinin sözlük anlamı asteroiddir.
Asteroit kuşağı, Güneş Sistemi’nin Mars ve Jüpiter’in yörüngeleri arasındadır. Burada asteroitlerin yörüngeleri en yoğun nüfusludur ve güneş sisteminin oluşumundan kalan toz ve asteroitlerden oluşur. Şimdiye kadar burada yaklaşık 600.000 asteroit ve cüce gezegen keşfedilmiştir.
Satürn artık dünyanın adı ve güneş sistemindeki en büyük uydusudur. Bilim adamları yakın zamanda toplamda Satürn’ün etrafında 20 yeni uydu keşfettiler. Bu nedenle Satürn’ün etrafındaki uydu sayısı 82’ye yükselmiştir. Daha önce liderlik 79 uydu ile güneş sistemindeki en büyük gezegen olan Jüpiter’e aitti.
Güneş sistemi ve gezegenler hakkında daha fazla bilgi edinmeniz için sizlere faydalı bir içerik getirdik. İyi seyirler!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.PHP Dersleri WordPress Hız Optimizasyonu istanbul vip transfer Bone modelleri Düzce Evden Eve Nakliyat takipçi satın al