featured

Güvenli İnternet Kullanımı İçin Mobil İnternet Neden Tercih Edilmelidir | Herkese Açık Wi-Fi Bağlantı Kullanırken Hangi Güvenlik Tedbirleri Alınabilir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsan ihtiyaçlarının hızla arttığı, yaşamların zamanla yarıştığı bugünlerde güvenli internet kullanımı kişisel bilgilerin korunması için büyük bir öneme sahiptir. Dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın, hemen herkesin telefonunda internet erişimi bulunmaktadır. İnsanların bir kısmı internet erişimini telefonundan yani mobil internet yöntemi ile sağlarken, diğer bir kısmı ise şifresiz wi-fi bağlantı noktalarından faydalanmaktadır. İlk bakıldığında oldukça ekonomik bir çözüm gibi görünen bu ortak internet bağlantıları birtakım riskleri de beraberinde getirmektedir.

Güvenli İnternet Kullanımı İçin Mobil İnternet Neden Avantajlıdır

Günümüzde güvenli internet kullanımı denildiğinde akla ilk gelen erişilen web sayfalarının türü ve cihaza sızabilecek kötü niyetli programlardır. Fakat, güvenli internet kavramının bir başka boyutu daha vardır. İnternet kullanıcıları internet erişimi sağladıklarında, cihazlarını kullanan kişinin yalnızca kendileri olduklarını kabul ederler.

Bazı durumlarda kullanıcı fark etmeksizin, internet erişimi sırasında başka bir kişi tarafından takip edilebilir, kişisel bilgilerine ve cihazdaki video ve fotoğraflara ulaşılabilir. Bunu önlemek için kullanıcılara önerilen ilk şey herkesin kullandığı ücretsiz ağlardan uzak durmak ve mobil internet kullanmaktır. Bir diğer öneri ise ortak ağlardan faydalanırken mutlaka ve mutlaka bir VPN kullanmak olacaktır.

Bilgi teknolojileri ile iç içe olduğumuz şu günlerde mobil internet kullanmanın en önemli faydası güvenlik probleminin olmamasıdır. Mobil internet paketleri, hizmeti sunan firma tarafından güvenlik yazılımları ile korunmaktadır. Kendi mobil bağlantısını kullanan kişilerin verileri şifrelenerek sadece kendi cihazlarında depolanmaktadır. Başka bir kişinin bu bilgilere ulaşabilmesi neredeyse olanaksızdır.

Mobil İnternet Nedir

Herhangi bir sabit bağlantı noktasına bağlanma ihtiyacı duyulmadan, cihazın kendi içerisinde kullanılabildiği internet erişimine mobil internet denir. Günümüzde telefon hatları üzerinden yapılan bu bağlantı türü, özel bir yazılım ile donatılmış USB cihazlar üzerinden de yapılabilmektedir.

Her iki bağlantı şeklinde de herhangi bir wi-fi bağlantısı ihtiyacı duyulmadan internet erişimi mümkündür. Bu noktada telefon operatörleri sundukları farklı özelliklerdeki mobil internet paketleri ile ihtiyaca yönelik hizmet sunmaya çalışmaktadır. Böylece güvenli internet kullanımı sağlanmış olur.

Güvenli İnternet Kullanımı İçin Herkese Açık Wi-Fi Bağlantı Noktaları Neden Tehlikelidir?

Herkese açık wi-fi bağlantı noktaları man in the middle kelimelerinin kısaltılmasından oluşan MTM  saldırılarına açık bir pozisyondadır. Genellikle şifrelenmeyen herkese açık wi-fi bağlantı noktalarından internete girmek, birtakım art niyetli kişilerin kişisel bilgilere ve internete bağlanılan cihaza ulaşılmasına neden olabilmektedir.

Şifre ile koruma altına alınmayan ortak kullanım alanlarındaki wifi bağlantıları, şifrelenmiş bağlantılara göre çok daha büyük riskler taşımaktadır. Ortak ağdaki bir cihaza ulaşmak ve cihazdaki kişisel bilgi ve belgeleri elde etmek şifresiz internet bağlantı noktalarında oldukça kolaydır.

Herkese Açık Wi-Fi Bağlantı Noktaları ile Hangi Tür Bilgilere Ulaşılabilir?

Herkese açık wi-fi bağlantı noktaları kullanılarak bağlantı yapılan cihazın teknik bilgilerine ulaşım mümkündür. Ayrıca cihazda kullanılan uygulamalara kaydedilmiş şifreler de şifresiz ortak bağlantı noktaları aracılığı ile kolayca ele geçirilebilir.

Cihazın internet tarayıcı geçmişi görülebileceği gibi HTTP kullanmayan web sayfalarında depolanan bilgiler de çalınabilir. HTTP özelliği olan web sayfaları ise kendi içerisinde bir şifreli güvenlik mekanizmasına sahip olduğu için bilgileri saklı tutmakta başarılı olurlar.

Sahte Bağlantı Noktası Oluşturarak Bilgi Hırsızlığı Nasıl Yapılır?

İnsan kalabalığının fazla olduğu ortamlarda olduğu kadar günlük hayatımızda da herkese açık wi-fi bağlantılarını kullanmanın riskleri vardır.  Sahte bağlantı noktası kuran bazı kötü niyetli kişiler, kendilerini sıradan bir ortak ağ şeklinde göstererek, şifresiz ve bedava internet kullanmak isteyen kişilerin ağlarına düşmesini bekler. Kendi internet ağına bağlanan kişilerin cihazlarına ulaşarak bilgi, belge veya multimedya içeriklerine sahip olabilir.

Herkese Açık Wi-Fi Kullanırken Güvenli İnternet Kullanımı İçin Ne Yapılmalıdır

İş yerinde, toplantıda ya da okul gibi sosyal ortamlarda herkese açık wi-fi kullanmak zorunlu hale gelebilmektedir. Ortak ağdan yararlanmanın gerektiği bir diğer zaman ise telefon hatlarının sağlıklı çekmediği katlarda ya da kör noktalarda bulunmaktır. Bu noktada sınırsız mobil internet sahibi olunsa dahi bu hizmetten faydalanmak mümkün olmayabilir. Bazı basit şeylere dikkat ederek, güvenli internet kullanımı konusunda başarılı olmak mümkündür:

1 – Güvenli Siteler Tercih Edilmelidir

Güvenli internet kullanımı prensiplerinin en önemlisi HTTPS özelliğine sahip web sayfalarını ziyaret etmektir. Birçok insan bu sayfaları ayırt edemezler ya da buna ayıracak zamanları yoktur. Bu durumda yapılabilecek en kolay şey mobil cihaz üzerine indirilecek basit bir eklenti kadar kolaydır. HTTPS Everywhere gibi başarılı eklentiler, kullanılan web tarayıcının HTTPS özellikli web sayfalarını filtrelemesini sağlar. Böylece ortak ağlarda da güvenli internet erişimi sağlanmış olur.

2 – Şifre Girişi Yapılmamalıdır

Eğer bir ücretsiz ağ kullanılmak zorundaysa, şifre girişi isteyen servis, site ya da uygulamalardan uzak durulmalıdır. Ücretsiz bağlantı noktalarını kullanarak kredi kartı bilgileri girilmemelidir. Ücretsiz bağlantı noktalarında standart internette gezmek, bilgi araştırmak ya da video izlemek gibi işlemler yapılmalıdır. Aksi halde çok sayıda bilgi ve multimedya kaybı yaşanabilir.

3 – Uygulama Güncellemesi Önemli

Güvenli internet kullanımı için cihazda kullanılan tüm uygulamaların güncel versiyonlarının kullanıldığından emin olunmalıdır. Aksi halde, eski versiyon bir uygulama, yeni tip saldırılara açık olmayacaktır.

4 – Anti-Virüs Programı Önemli

Mobil iletişim imkanı bulunmayan ortamlarda zorunlu olarak yer alınan ortak ağlar virüs içerikli yazılımları barındırıyor olabilir. İşletim sistemi ile uyumlu güncel bir anti-virüs programı kullanmak bu noktada büyük önem taşımaktadır.

5 – Ücretsiz Wi-Fi Bağlantı Noktaları Kaydedilmemeli

Kalabalık ortamlarda kullanılan ücretsiz wifi bağlantı noktalarını hatırlamak ve “otomatik bağlan” seçeneğini seçmek, cihazın otomatik olarak o ağa dahil olmasını sağlar. Bu bazen çok pratik bir durum gibi görünse de kötü amaçlı yazılımcıların hedef noktası haline gelmektir.

6 – İki Adımlı Şifre Kullanılmalı

YouTube video

Yeni bir ağdan hesap girişi yapıldığında ikincil bir doğrulama gerektiren güvenlik yöntemleri tercih edilmelidir. Böylece hesap şifresi bulunsa dahi ikinci doğrulamadan geçemeyerek ulaşımı engelleyecektir. Özellikle bankacılık bilgilerinde bu maddeye önem verilmelidir.

Önemli Not : Güvenli internet kullanımı konusunda her noktaya dikkat edilmesine rağmen her zaman bir risk vardır. Bu noktada daha çok mobil internet paketleri arasından ihtiyaç duyulana göre bir tercihte bulunulmalıdır. Böylece ücretsiz ağlarda yer almak zorunda kalınmaz. Ayrıca mail adresleri, mobil bankacılık şifreleri ve sosyal medya şifrelerinin birbirinden farklı ve düzenli aralıklarla değiştirilmesi büyük bir öneme sahiptir.            

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!