featured

Havanese Terrier Özellikleri Neler? Havanese Terrier Havlar mı? Havanese Fiyatları 2022

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Havanese terrier özel ırk köpekleri arasında bulunur. Alışılmış köpek boyutu dışında minik bir profile sahip olması onları çok sevimli yapar.

Yıllardır dünyada var olan ve uzun yıllar yaşayan bu köpek küçük köpek ırkı isteyenlerin başlıca tercihleri arasında yer alıyor. Zira kendisi oldukça küçüktür.

YouTube video

Evde hacim olarak yer kaplamayan ama verdiği mesajlarla hep ben buradayım diyen Havanese terrier özellikleri sayesinde sık sahiplenilmektedir.

İşte Havanese terrier özellikleri

1- Havanese Terrier Siyah Beyaz Irk Özellikleri | Bichon Havanese Köpek Hangi Ülkeye Ait?

Havanese terrier ya da Cuban Bichon köpekleri adından da bahsedildiği üzere aslında bir Küba ırkından gelmektedir. Kübalılara ait olan tek ırk köpekten türetilmiştir.

Geçmiş zamanlarda atası olan köpeklerin değişime uğratılarak günümüz Havanese’ler ortaya çıkmıştır. Küba’dan sonra sırayla Amerika kıtası ve daha sonra Avrupa’ya ulaşmıştır.

Günümüzde neredeyse her ülkede bulunabilen bu köpekler elbette özel bir ırktır. Genel olarak küçük köpek ırkı tercih etmek isteyenlerin ilk sıralarında yer alır.

Hem görünümü hem de sahip olduğu nam ile birlikte eski zamanlarda da çok önemli bir yere sahipti. Bundan yıllar önce sahiplenilirken herkes tarafından elde edilmesi mümkün değildi. Sadece soylu aileler tarafından temin edilebiliyordu.

Bu günlerde de bu kadar pahalı bir köpek olması da aslında sahip olduğu ünden kaynaklanmaktadır.

(Hayvanları satın almayalım, sahiplenelim.)

2- Havanese Boyutları Ne Kadar?

Sürekli bahsedildiği ve görünümünden de anlaşılacağı üzere gerçekten çok küçük yapıları bulunmaktadır. Kendilerinin boyutları ortalama olarak 15-18 santim ile sınırlı kalır.

Dişi Havanese terrier, erkeklere göre daha zayıf ve küçük yapılı olabilmektedir. Aynı zamanda beslenmeye bağlı olarak boyutlarında değişiklik görülebilir.

Fakat genel olarak kısa ve minik olmalarıyla bilinirler. Diğer küçük köpek ırklarına göre daha dayanıklı olmalarıyla da uzun yıllar yaşayabilirler.

3- Havanese Kaç Kilo?

Küba ırkından gelen bu köpeklerin her ne kadar çok küçük boyutları olsa da kilo almaya meyilli yapıları bulunmaktadır. Bu yüzden bakımını üstlenen kişilerin dikkat etmesi gerekir.

Ortalama olarak ağırlıkları 3-7 kilo arasında değişiklik gösterir. 6-7 kilo sonrası bu özel ırklar için obezite habercisidir ve zayıflatılması gerekir.

Yine boylarında olduğu gibi dişileri erkeklere nazaran biraz daha zayıf olabilmektedir. Kilo değişimleri özellikle hareketsiz kalmaları ve kısırlaştırma sonrasında artabilir.

4- Havanese Ne Yer?

Sevecen, tatlı mı tatlı Havanese terrier köpekleri diğer köpeklere nazaran biraz daha nazlı olabilmektedir. Özel ırk olmasından dolayı beslenme konusunda dikkat etmek de fayda vardır.

Kısırlaştırma sonrası her canlıda olduğu gibi sindirimi kolay mamalar tercih edilmelidir. Kısırlaştırma öncesinde de özel vitamin içeren mamaları tercih edebilirsiniz.

Bu ırk köpekler için üretilmiş özel bir mama elbette bulunmaz. Ancak almaları gereken vitaminler ve değerlere göre veteriner eşliğinde bir beslenme düzeni oluşturulabilir.

Yine çok beslememeye dikkat etmek gerekiyor. Çok hareketli olmaları onların çabuk acıkıp mamalara yönelmesine sebep olabilir. Fakat kontrolsüz beslenme ile kilo alımları kolaylaşır.

5- Havanese Irkı Kalıtımsal Hastalıkları Neler?

Geçmişten günümüze kadar gelen ve yeni türetilmiş özel ırk köpeklerde genel olarak karşılaşılan bazı sorunlar mevcuttur. Üstelik sadece köpeklerde değil, kedi için de aynı durum gözlemlenir.

Çoğu özel ırkta bu yüzden kalıtımsal olarak var olan hastalıklara denk gelebilirsiniz. Havanese terrier ise bu konuda oldukça şanslı olan bir türdür.

Bahsedilen bu köpeklerde herhangi bir şekilde kalıtımsal sorunla karşılaşmanız mümkün değildir. Kendileri sonradan elbette hasta olabilir ancak doğuştan getirdikleri bir hastalık bulunmamaktadır.

6- Havanese Terrier Yavru Ne Kadar Yaşar?

Cuban Bichon yavruları bir hastalık kapmadığı müddetçe en dayanıklı küçük ırk köpekler arasında yer alır.

Doğuştan hastalıklarının olmaması ve sahip olduğu ırk özelliklerinden dolayı yıllarca sizinle yaşayabilecek dayanıklılık bulunmaktadır.

Ortalama yaşam süreleri 13-15 sene arasında değişir. Ne kadar iyi beslerseniz ve kontrollerini aksatmadan yerine getirirseniz bu canlı yaşamınızda size o kadar eşlik edecektir.

7- Havanese Havlar mı?

Her köpekte olduğu gibi elbette havlama beklenen bir durumdur. Ancak bilmelisiniz ki küçük köpeklerin havlama oranları diğerlerine nazaran daha fazladır.

Hatta sırf bu durum yüzünden apartmanda besleme konusunda bazı sorunlar yaşanabilmektedir. Eğlenceyi ve oyunu sevdiklerinden ötürü çok havladıklarını söyleyebiliriz.

Evinizde sizden başka yabancı biri olduğunda da normale nazaran Havanese terrier cinsi köpekler havlama oranını arttıracaktır. Yabancılardan koruma içgüdüsü olsa da eğer sorun yaratacak bir apartmanda yaşıyorsanız sahiplenmeden önce bir kere daha düşünmelisiniz.

8- Havanese Kaç Tane Doğurur?

Süs köpeği olmalarına ve küçük bir yapıya sahip olmalarına rağmen çok sayıda yavru dünyaya getirebilirler.

Ortalama olarak sayıları değişiklik gösterse de 9 yavruya varana kadar bir doğum gerçekleşebilir. Ancak daha çok 5-6 köpekli doğumların gerçekleştiği görülmektedir.

Hamilelik dönemleri yaklaşık olarak 2 ay sürer. 2 ayın sonunda yavru köpeklerinize kavuşabilirsiniz.

9- Havanese Terrier Koku Yapar mı?

İlk defa hayvan sahiplenecek insanlar tarafından araştırılan temel sorular arasında koku yapıp yapmaması bulunmaktadır.

Elbette hayvanların kendine özgü bir kokusu bulunması en az insan kadar normaldir. Ancak bahsedilen bu ırktaki köpeklerin insanı rahatsız edecek bir kokuya sahip olmadığı bilinir.

Hatta sözlüklerde yapılan yorumlara göre Havanese köpekleri pis olduğunu düşündüğü bir ortamda asla bulunmazlar. Yaşam alanlarının temiz olmalarını isterler.

Aynı zamanda kendilerinin de koku alma duyuları çok gelişmiştir. Tanıdıkları bir kokuyu 200 metre uzaktan fark ederek harekete geçebilirler.

10- Havanese Terrier Tüy Döker mi?

Kesinlikle evet! Çünkü bu köpeklerin fotoğraflarından da göreceğiniz üzere tüy yapıları yoğundur.

Katmanlı halde bulunan tüyleri aynı zamanda çok da uzundur. Özel ilgi isteyen tüylerine bakmaz üzerine bir de gerekli vitaminleri sağlamazsanız daha fazla tüy dökülmesi ile karşılaşabilirsiniz.

Her ne kadar iyi baksanız da dönemsel olarak karşılaşacağınız tüy dökme zamanları da olacaktır. Bu yüzden alerjik reaksiyon göstermeye meyilli olanları Havanese tercihinde bulunmaması gerekir.

Aksi takdirde tüylerinin yapısı ve dökülmesi sağlığınızı tehlikeye atabilir.

11- Havanese Terrier Eğitimi Nasıldır?

Eğitimlerine başlamadan önce bilmelisiniz ki kendilerinin çok inatçı bir yapıları bulunmaktadır. Eğlenceli oluşları bir yana sahip oldukları bu inatları eğitim sırasında sizi zorlayabilirler.

Onları eğitirken dikkat etmeniz gereken her şeyi eğlenceli hale getirmek olmalıdır. Zorla bir eğitim vermek bu köpekler dahil hiçbir köpek de uygulanmamalı.

Eğlenerek, öğretebilirsiniz. Oyuncu yapılarından dolayı öğretmek istediklerinizi bu sayede daha iyi algılar ve yerine getirirler. Siz de daha rahat edebilirsiniz.

Çok zeki olduğu düşünülen bu köpeklerin ayrıca aldıkları eğitime bağlı olarak kısa sürede hareketleri kaptığı görülür. Bir şeyler öğretirken onlarla çok uzun süre uğraşmanıza gerek kalmaz.

12- Havanese Fiyat Aralığı Ne Kadar? Havanese Terrier Fiyat 2022 Bilgisi

Küba ırkından gelmeleri ve süs köpekleri kategorisinde yer alması Havanese fiyat konusunda merak oluşturmaktadır. Irk köpek olmalarından dolayı fiyatları diğer köpeklere nazaran daha fazla olabilmektedir.

Satışını yapan kişiler tarafından fiyatlandırmaları değişse de ortalama olarak en az 1000 TL’yi gözden çıkarmalısınız.

Bakımına, rengine ve kilosuna bağlı olarak 4-5 bin TL’ye varan ücretlendirmeleri de mevcuttur.

13- Havanese Terrier Sahiplenme Nasıl Yapılır? Havanese Ücretsiz Sahiplenme Mümkün mü?

İnternet üzerinde çeşitli hayvan sahiplendirme siteleri mevcuttur. Bahsedilen Havasene terrier dahil birçok cins köpeğe ulaşmanız mümkün.

Ancak genelde bu site üzerinde gerçekten ‘cins’ köpek olmasa dahi o cinsten olduğunu belirtip sahiplendirmek isteyenler de bulunmaktadır.

Eğer benim için önemli olan cinsi değil, bir canlı dost sahiplenme diyorsanız ilanlara bakabilirsiniz. Ücretsiz açılmış birçok ilan var.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!