featured

HES KODU NEDİR? HES KODU ALMA YOLLARI NELERDİR?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayatımızı değiştiren, yaşamlarımızı yepyeni bir düzene sokan ve tüm Dünya’nın mücadele ettiği Korona Virüsü ile yepyeni kavramlar da hayatımıza girdi. Maske, sosyal mesafe ve hes kodu gibi kavramlar pandemiyle mücadelede en önemli noktalar olarak başı çekiyor. Hayatımızın tamamen değiştiği şu zorlu süreçte virüsten korunmak için hijyene, sosyal mesafeye ve maske takmaya oldukça özen gösteriliyor. Bireysel bazlı önlemler oldukça önemli olsa dahi kitlesel önlemlerde alınması gerekiyor. Durum böyle olunca da özellikle güvenli alanları belirlemek pandemiyle mücadelede en önemli nokta.

 

Hayat Eve Sığar

Sağlık Bakanlığının Korona ile mücadele de bir süre önce vatandaşların kullanımına sunduğu Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile güvenli bölgeleri oluşturmak ve görmek çok daha kolaylaştı. HES uygulaması ile kullanıcı yaşadığı bölgeyi, gitmek istediği bölgeyi ve yahut bulunduğu lokasyonun risk durumunu ve hastalık yoğunluğunu haritadan kolaylıkla görebiliyor. Birçok özelliği olan uygulamayı, seyahatlerde kullanılması zorunlu olan HES kodunu birkaç basit işlem ile kolaylıkla alınabiliyor.

 

Hes Kodu Nedir?

  HES Kodu nedir sorusuna cevap olarak salgın nedeni ile Sağlık Bakanlığının kontrollü sosyalleşme ve güvenli alanlar oluşturmasında yardımcı olan kod olarak cevabını verebiliriz. Covid-19 hastalığı ile mücadelede kullanılan bu kod, hastalık açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı, gittiğiniz ya da bulunduğunuz kurumlarla ve yahut kişilerle güvenli şekilde paylaşmanızı sağlıyor. Uçak, tren ya da otobüs seyahatlerinde güvenli yolculuk yapılabilmesi için zorunlu olarak alınması gereken bu kod ile yolculuklar çok daha güvenli hale getiriliyor. Ek olarak Hayat Eve Sığar uygulamasını kullanan kişiler, ziyaret ettikleri mağaza, hastane ya da benzeri mekanlarda bulunan QR kodları kendi sistemlerine okutarak bulundukları mekanı sisteme kayıt edebilirler. Bu sayede aynı ortamda aynı zaman dilimi içinde pozitif vaka ile temas etmeleri durumunda sistem üzerinden bildirim yapılır. Bakanlık tarafından sağlık ve rehberlik hizmeti verilir.

 

HES Kodu Nasıl alınır?

HES kodu almak için üç farklı yol vardır.

 

HES Uygulaması

İlk olarak akıllı cihazınıza Hayat Eve Sığar uygulamasını indirmeniz gerekmektedir. Bu uygulama üzerinden “HES Kodu İşlemleri” kısmına girilir. “HES Kodu Oluştur” butonuna tıklanır. Eğer istenirse gerekli bilgiler girildikten sonra, kod kullanım süresi seçilir. Kod oluşturulur.

 

SMS Yöntemi

HES kodu almak için uygulamayı tercih etmezseniz de SMS yöntemini kullanabilirsiniz. HES yazıp bir boşluk bırakarak T.C. Kimlik numarası yazılır, bir boşluk bırakılır Kimlik Kartının Ön Yüzündeki Seri Numarasının Son 4 Hanesi yazılır ve bir boşluk bırakılarak “Paylaşım Süresi” gün sayısı olarak yazılır. 2023’e SMS olarak gönderilir. Sistem otomatik olarak kodu telefonunuza gönderecektir.

Paylaşım süresi belirtilmediği takdirde 1 yıl ile sınırlandırılmış kod gönderiliyor.

 

Uçuş ya da seyahat için alınacak kodlarda, HES kodunun geçerli olması için bilet tarihine kadar olan süre harici ek olarak 7 gün daha fazla eklenmesi gerekiyor.

e- devlet

e-Devlet sistemine giriş yatıktan sonra sistem üzerinden, “HES Kodu Üretme ve Listeleme” sayfasına girmelisiniz. Daha sonra “Yeni Hes Kodu” kısmına girerek yeni HES kodunuzu alabilirsiniz. HES kodunuzun geçerli olması için bilgilerinizi doğru girdiğinize, eksik bilgi bırakmadığınıza ve seyahat için aldığınız kodun süresini doğru seçtiğinize emin olmalısınız.

 

HES Kodu İle İlgili Ek Bilgiler

HES kodu 0-2 yaş arası bebekler için zorunlu değildir.

Her birey için ayrı ayrı HES kodu alınması gerekir.

Covid-19 pozitif ve yahut temaslı olma durumunda ya da karantina sürecinde olma durumunda HES kodunda bu gözükür. Bu da güvenli bölge oluşturulmak için oldukça önemlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!