featured

Hipotroid Nedir Belirtileri Nelerdir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hipotroid nedir sorusu sağlık açısından çok sorulan sorulardan biri olur. Vücutta her organın belli bir işlevi olduğu gibi her hormonun yeterli üretimi gerekir. Tiroit bezinin de belirli düzeyde çalışmaması durumunda hipotroid ortaya çıkar. Tiroit bezinin en önemli işlevi vücudun sağlıklı olması ve vücuda enerji vermesi açısından önemli hormonları üretmesi olur.

Tiroit hormonunun az çalışması durumunda metabolizma hızında değişiklik meydana gelir. Metabolizma hızının değişmesi ile hayat kalitesi de olumsuz etkilenir. En çok 60 yaşı geçkin kadınlarda daha fazla görülen bir hastalık olan hipotroid, vücudun normal ilerlemesi gereken tepkime dengesini bozar. Erken dönemlerde çok az belirti veren hastalık, zaman içinde tedavi edilmediği durumlarda pek çok farklı hastalıklara neden olur.

Hipotroid Nedir

Hipotroid nedir tanımı en basit anlatımı ile vücuttaki tiroid hormonlarının normal seviyeden daha az olması şeklinde tanımlanır. Tiroid bezinin normalden daha az çalışması bedensel fonksiyonların da yavaşlamasına ve kişinin kendini devamlı yorgun hissetmesine yol açar. Bu rahatsızlığı olan kişiler kendini daha fazla depresyonda hisseder.

Hipotroid nedir yol açtığı hastalıklarda ayrıca eklem ağrıları, kısırlık, kalp hastalığı ve obezite görülür. Rahatsızlığın bebek ya da çocuklarda yaşanması halinde çocuğun büyüme ve gelişme çağında gerilik yaşanır. Bu çağda yaşanan rahatsızlığın en ciddi sonucu zekâ gerililiği olur.

Belirtileri Açısından Hipotroid Nedir 

Belirtileri bakımından hipotroid nedir, hormon eksikliğinin şiddetine göre değişse de çoğunlukla birkaç yıl içinde belirtiler yavaşça ortaya çıkar. İlk başta oluşan belirti, kişinin devamlı kendini yorgun hissetmesi olur sonrasında kilo alımı başlar. Bu belirtiler zaman içinde ve yavaş şekilde oluştuğu için ilk etapta dikkat çekmeyebilir ya da önemli olduğu düşünülmeyebilir.

Bu rahatsızlık, metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Metabolizmanın yavaşlaması ile de farklı belirtiler ortaya çıkar. Diğer hipotroid belirtileri arasında kişinin soğuğa karşı daha hassasiyet yaşaması ve kuru cilt oluşması yer alır. Kabızlık sorunu artar ve kişinin yüzü şişmeye başlar. Eklem ağrıları gibi eklemde sertlik ve şişme yaşanır ayrıca kas güçsüzlüğü başlar.

Yeterli çalışmayan tiroit hormonları nedeni ile adet dönemleri düzensiz olur ve ağrılı geçer. Kandaki kolesterol seviyesi yükseldiği gibi kalp ritmi yavaşlar. Ses kısıklığı, saçlarda dökülme ve hafızada zayıflama da diğer belirtiler arasında yerini alır. Tedavi edilmeyen hipotroid sonucu belirtiler her geçen gün daha şiddetli hale gelir.

Tiroid bezi, işlevlerini yerine getirmek için daha fazla hormon salgılamak ister bu durumda sürekli uyarılması sonucunda da guatr oluşabilir. Bu durumda kişi daha unutkan hale gelir, düşünce süreçleri azalır ya da depresyon hissi artar. Önemli bir rahatsızlık olan hipotroid nedir teşhisi için fiziksel muayene yapılır, belirtiler değerlendirilir ve hormon seviyesi ölçen kan testi gerekir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!