featured

Hisse Senedi Nedir? Hisse Senedi Nasıl Alınır? 

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hisse senedi nedir sorusu genelde borsaya ilk adım atanların ya da ekonomi piyasasına yeni yeni adapte olanların sorduğu sorudur. Güncel hayatta hisse kelimesi sıklıkla kullanılsa da işin içinde senet kelimesi girdiğinde biraz kafa karışıklığı olabiliyor. Bu kafa karışıklığı da genelde insanlarda bir korkuya neden oluyor.

Fakat söz konusu konunun senetle iş yapmakla bir ilgisi yoktur. Bu nedenle içiniz rahat edebilir. Hisse, bilindiği üzere pay anlamına gelmektedir. Bir tarlanın, evin, mirasın hissedarı olabilirsiniz. Hissedarlık oranınız miktarınca o malın veya mülkün getirisinden size de pay verilir. İşte aynı mantık ile şirketler kar paylarını halka arz eder ve borsa piyasası ile kendilerine hissedarlar ararlar.

Genel itibari ile sermaye şirketleri, şirket hisselerinin belirli bir kısmını satışa sunarlar. Yatırımcılar, borsa sayesinde bu hisseleri satın alırlar ve şirketin bir yatırımcısı olurlar. Bu hisseler değerli evrak konumundadır. Belirli fiyatları vardır. Yatırımcılar sermayelerine göre veya isteklerine göre piyasada bulunan bu değerli kağıtları satın alırlar. Her şirket belirli miktarlarda belirli fiyatlarla bu hisseleri satışa sunarlar.

Şirket hisseleri arz ve talep dengesine göre fiyat artışları ve düşüşleri yaşayabilir. Bu nedenle hisse yatırımında kesin bir kazanç hesaplaması yapmak mümkün değildir. Kazanç olacağı da garanti değildir. Yatırım kaybı yaşama ihtimali yüksektir. Tüm riskleri hesaplamalı, hissesini aldığınız şirketi sürekli olarak takip etmelisiniz. Analizler sayesinde kazancınızı artırabilirsiniz.

Hisse Senedi Nedir Nasıl Alınır?

Hisse senedi nedir kısaca söyleyecek olursak, bir şirketin borsa üzerinden satın alınan değerli kağıdıdır diyebiliriz. Şirketin bir kar durumunda bu değerli kağıdın miktarı ve değeri kadar kar payı alma hakkına sahip oluruz. Peki, bu değerli kağıtları nasıl satın alırız? Nereden ve hangi miktarlarda satın alabiliriz?

Yatırım araçları arasında borsa yatırımı ilk akla gelen yatırımdır. Hisse al sat yaparak para kazanmak için tabi bilgi ve tecrübe gereklidir. Kulaktan dolma bilgiler ile bu piyasaya adım atmak büyük kayıplara neden olabilir. Kendinizi piyasaya hazır hissettiğinizde, bazı şeyleri öğrendiğinizi düşündüğünüzde yatırımlara başlamalısınız.

Hisse senedi almak için yapılması gereken adımlar şunlardır;

YouTube video
Al ve sat emri vereceğiniz aracı kurumlar arasından bir aracı kurumu belirleyin.Belirlediğiniz aracı kurumdan bir yatırım hesabı açın.Yatırım hesabını açtıktan sonra ne kadar yatırım yapmak istiyorsanız o miktarda para yatırın.Yatırım yapmak istediğiniz şirketin hissesini hangi miktarda almak istiyorsanız alış emri verin.Aldığınız hissenin değeri arttığında ve kar almak istediğinizde hisseyi satış emri verin.

Hisse Senedir Nedir? Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Yukarıda bahsettiğimiz adımlara bu alanda daha geniş şekilde değinelim. Çünkü borsa ile yatırım yapmak gerçek bir bilgi birikimini gerektirmektedir. Borsa kitapları okumalı, eğitimlere katılmalı, demo hesaplarla piyasada işlem yapılarak piyasa dengeleri öğrenilmelidir. Tüm bunlara dikkat ederek, bilinçli yatırımlar yaparak para kazanmanız mümkündür. Şimdi gelin hisse senedi alımlarının adımlarını inceleyelim.

1- Aracı Kurum Belirleyin

Hisse senedir nedir sorusuna cevap bulduktan sonra ilk yapacağınız işlem aracı kurum belirlemektir. Aracı kurumlar, Sermaye Piyasa Kurulu (SPK) tarafından yetki belgesi almış resmi kurumlardır. Seçeceğiniz kurumun mutlaka onaylı bir yetki belgesi olmasına özen gösterin. Çünkü yapacağınız tüm işlemler resmi işlemlerdir. SPK tarafından kontrol edilmektedir. Bu sayede yasa dışı alım satımlar yapılmasının önüne geçilmektedir.

Aracı kurumlar, her işlemden komisyon almaktadır. Bundan dolayı seçeceğiniz kurumun komisyon oranına mutlaka dikkat edin. Hem güvenilir hem de komisyon miktarı az olan aracı kurumla çalışmaya özen gösterin.

2- Aracı Kurumdan Yatırım Hesabı Açma

Yatırım hesabı açmanız için sizlere iki yol sunulur. Bunlardan ilki bir banka aracılığı ile yatırım hesabı açmaktadır. Bankalar üzerinde yatırım hesabı açmak için şubeye gitmeniz yeterli olacaktır. Oradaki görevlilere hisse alım satımı için hesap açmak istediğinizi söylediğinizde sizlere yardımcı olacaklardır.

Bir diğer yol ise aracı kurumlar üzerinden yatırım hesabı açmaktır. İnternet üzerinden ya da aracı kurumun büroları üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Sizlerden kimlik bilgileriniz, adres bilgileriniz gibi gerçekliğinizi tescil edici bilgiler talep edilecektir. Ayrıca çerçeve sözleşmesi ve risk bildirim formunu zorunlu olarak imzalamanız talep edilecektir.

YouTube video

Hesap açarken sizlerden dosya masrafı talep edilebilir. Bu dosya masrafının miktarı çalıştığınız aracı kuruma göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle aracı kurum seçimi çok önemlidir. Bu sayede çok daha az masraf ile hesabınızı açabilir ve işlem yapabilirsiniz.

3- Hisse Senedi Nedir? Yatırım Hesabına Para Yatırma

Hisse senedi alım satımı yapabilmek için yatırım hesabınızda para olması gerekir. Bu paranın miktarı tamamen sizin ne kadar bir yatırım yapmak istemenizle ilgilidir. 1 TL de yatırabilirsiniz, 100 TL de, 10.00 TL de…

4- Hisse Senedi Nedir? Hisse Alım-Satımı Nasıl yapılır?

Hangi şirketin hissesini, ne kadar miktarda almak istediğinize karar verdikten sonra alım emri vermelisiniz. Emrinizi verdikten sonra aracı kurum sizin emriniz ile alım işlemini gerçekleştirecektir. Hisse senedi alındıktan sonra para hesabınızdan çekilecek ve aldığınız hisse hesabınıza geçirilecektir.

Şirket hisselerinin değerleri farklı zamanlarda farklı miktarlarda olabilir. Bugün 15 TL ye satın aldığınız bir hissenin değeri yarın 18 TL olabilir ya da 12 TL ye düşebilir. Bu iniş ve çıkışlar sizin kazancınızı ya da zararınızı belirler. Kar miktarınızı belirledikten sonra satış emri verebilirsiniz.

YouTube video

15 TL ye satın aldığınız hissenin değeri 20 TL olduysa ve bu kar miktarı sizi tatmin ediyor ise satış emri verebilirsiniz. Satış emri verdiğiniz miktar üzerinden emir işlemi sıraya alınacaktır. Talep olduğu an hissenizin satışı gerçekleştirilecektir. Aracı kurum komisyon miktarını aldıktan sonra geri kalan para sizin hesabınıza yatacaktır.

Hisse senetlerinin durunu hakkında detaylı bilgi almak için Sermaye Piyasası tarafından yetkilendirilen yatırım danışmanlığı ofislerine başvurabilirsiniz. Burada broker kişiler hisse senedinin geleceğini, borsa İstanbul son durumlarını, hangisi alınması gereken hisse senetleridir gibi bilgiler verebilir.

YouTube video

Cumartesi ve pazar günü dışında her gün işlem yapabilir ve borsa İstanbul da yer alan hisseleri satın alabilirsiniz. Yatırım danışmanlığı büroları ayrıca forex piyasası hakkında da sizlere yazılı ve sözlü bilgi verecektir. Hisse senedi nedir sorusuna en tecrübeli şekilde bilgi alabileceksinizdir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!