homeros-vadisi

Homeros Vadisi Nerede, Nasıl Gidilir? 2023 Homeros Vadisi Giriş Bilgisi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Homeros Vadisi, İzmir’in güzide alanlarından birisidir. 2008 yılında dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından planlanan bir projedir. Doğal alan olarak planlanan bu bölgede farklı mekanlar bulunmaktadır. Sadece gezi rotası olarak değil aynı zamanda tarihi bir anlamı da olan bölgedir. Zira alanın bu ismi almasının sebebi de buradan gelmektedir.

Sadece İzmir değil aynı zamanda şehir dışından gelenlerin de uğrak noktası olan Homeros Vadisi hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? İşte, Egenin incisi İzmir’in uğrak noktası ve tarihi noktalarından birisi Homeros Vadisi hakkında bilgiler.

Homeros Vadisi Tarihi Nedir? Homeros Adı Nereden Geliyor?

homeros-vadisi

Vadiye adını veren İyonyalı edebiyatçı olan Homeros’tan gelmektedir. Milattan önce 8.yüzyılda yaşamış olan ve mitolojide önemli bir yere sahip olan isimdir. Tarihte ve mitolojik kaynaklarda Homeros’un yaşadığı çeşitli şehirlerden bahsedilmektedir. Yaşam alanlarından birisi de İzmir’in Bornova ilçesi olduğu düşünülür.

Her ne kadar kayıtlı ve kanıtlı bir belge, kalıntı söz konusu olmasa da tahminler üzerine gidilmiştir. Belediye Başkanı tarafından İzmir’in tanıtılmasında da rol oynaması için bahsedilen tahminler doğru kabul edilerek Homeros Vadisi adı verilmiştir. Hatta belediye başkanı o alanda yapılacak kazı ve çalışmalar sayesinde kanıtların bulunması hedeflenmiştir.

Bahsedilen bölge çok geniş sınırlara sahiptir. Ancak mitolojide yer edinen Homeros’un yaşam alanı olarak buradaki bir noktaya özellikle dikkat çekilmektedir. Homeros Mağarası olarak bilinen mağarada yıllarca yaşadığı tahmin edilmektedir. Sırf mitolojik bu kaynaklardan dolayı yurt dışından bile turist gelmektedir.

Homeros Vadisi Nerede?

Homeros Vadisi, İzmir şehrinde yer almaktadır. Net konumu Bornova ilçesinde bulunuyor. Bornova merkez ile Kayadibi Köyü sınırları arasında bulunuyor. Vadinin genel hatları çok büyüktür. Yapıldığında 18 tane göl, farklı piknik ve eğlence alanları oluşturulmuştur. Eğer şehir dışından gelecekseniz, Bornova’ya gitmeniz gerekecektir. Fakat farklı gitme yöntemleri mevcuttur.

Homeros Vadisi Nasıl Gidilir? Homeros Vadisi Yol Tarifi

homeros-vadisi

Homeros’a gidebilmeniz için Bornova’dan kalkan minibüs hatlarını kullanabilirsiniz. Ünlü bir yer olduğu için Bornova’dan sürekli minibüsler kalkmaktadır. Özel araçla gidecekseniz eğer İzmir merkezine değil Bornova güzergahı çizerek gelmelisiniz.

İzmir şehir içinden Homeros’a gidebilmek için ESHOT otobüslerini kullanabilirsiniz. Metrolarda 566 ve 365 numaralı hatları kullanmalısınız. Ancak gerek metrolarda gerekse özel araç ile gidilecek alan kısıtlıdır. Vadinin içerisinde özel araçla ilerlemek çok da mümkün değildir. Yollar dar ve bozuktur bir alandan sonra yaya olarak ilerlemek gerekiyor.

Homeros Vadisi, İzmir Mekanları Arasında Neler Var? Homeros Vadisi Mekanlar Listesi

Eğer hafta sonunu güzel geçirmek istiyorsanız Homeros Vadisi içinde vakit geçirebileceğiniz değişik mekanlar bulunmaktadır. Her ne kadar doğal bir alan olarak bulunsa da mekanların açılması ile birlikte vakit geçirebilecek imkân sayısı da artış göstermiştir.

A-  Homeros Vadisi Kahvaltı Mekanları

homeros-vadisi
Homeros Vadisi

Erken saatlerde gelecek olanlara karnını doyurmak ve açık alanda vakit geçirebilecekleri kahvaltı mekanları bulunmaktadır. Sadece kahvaltı mekanı olarak planlanmayan bu mekanlarda değişik vakitlerde karnınızı doyurabilirsiniz. Karnınızı doyurmanın dışında içecek de içmeniz mümkündür. Kahvaltı konusunda özellikle yaz aylarında serpme kahvaltı ile geniş bir skala sunulmaktadır.

B- Homeros Mağarası

Mağara bizzat Homeros’un yaşadığı düşünülen alandır. Bu alan insani bir yapılaştırma yapılmayan, doğal kalan noktadır. Mağarada uzun uzadıya çok vakit geçirmeniz mümkün olmaz. Fakat geldiğinizde görmeniz gereken bir noktadır. Çünkü doğallığı neticesinde unutulmaz bir görsel şölen ve fotoğraf, video imkânı sunmaktadır.

C- Piknik Alanı

Vadi içinde piknik noktaları da özel olarak oluşturulmuştur. Yalnız piknik alanı vadinin doğrudan girişinde bulunmamaktadır. Özel noktalar Vadi1 ve Vadi2 olarak yollarla ayrılmıştır. Vadi-1 yolunu takip ederek bir yokuştan inmeniz gerekiyor.  Yokuştan aşağı indikten sonra karşınıza özel piknik noktaları çıkacaktır.

homeros-vadisi

Dışarıdan hazırlık yaparak gelmeniz doğrudur. Yakın çevrede market gibi ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bir nokta yoktur. Her türlü malzemenizi alarak gelmeniz bu yüzden önemlidir. Hazırlığınızı yaptıktan sonra ücret ödemeden rahat bir şekilde pikniğinizi yapabilirsiniz. Ancak mekan mangal konusunda genelde izin vermemektedir.

D- Küçük Amfi Tiyatro

Bahsedilen diğer mekanlar gibi oturup uzunca vakit geçiremeseniz de amfi tiyatro alanı mevcuttur. Özellikle tarihi bir alanda fotoğraflama ve video seçimi yapmak isteyenler için doğru bir seçenek olacaktır. Bunun dışında keyifli vakit geçirmeniz adına ekstra bir mekan ve düzenleme bulunmamaktadır.

Homeros Vadisi Giriş Ücreti Ne Kadar?

İzmir belediyesi tarafından yapılan düzenlemelerle insanların gelişine açılan vadide ücret talebi bulunmamaktadır. İzmir yerlileri ve şehir dışından gelen herkes için ücretsiz alana giriş mevcuttur. Araç ile gelişlerde de ekstra ücret talep edilmez. Yalnız otopark olarak düzenlenen noktalar vadinin ortasına göre çok dışarda kalır. Özelikle hafta sonlarında otoparkta yer bulmak da zorluk çekebilirsiniz.

Homeros Vadisi Yorumlar Nasıl?

Genel itibari ile İzmir Homeros gezisi düzenleyen kişilerin yorumları olumlu şekildedir. Yalnız giden bireyler tarafından özellikle yüksek beklentide olunmaması gerektiği de vurgulanmaktadır. Ekstra beklentiye girmeden özellikle internetten görseller, videolar izlenerek gidilmesi memnuniyet oranınızı belirleyicidir.

YouTube video

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!