
Hormon bozukluğu nasıl düzelir? Hormon bozukluğu ergenlik dönemindeki bireylerin, kadınların veya erkeklerin kısacası başına gelen hemen herkesin yaşamını olumsuz etkiler.
Hormon bozukluğunun altta yatan nedenleri konusunda birçok fikir ortaya atılabilir. Bu noktada erkeklerde ve kadınlarda hormon bozukluğuna ne iyi gelir? Erkeklerde ve kadınlarda hormon bozukluğu belirtileri neler detay detay konuşacağız.
Hormon Bozukluğu Nedir? Hormon Bozukluğu Nasıl Düzelir?
Hormon bozukluğu nasıl düzelir açıklamadan evvel bu durumun nasıl ortaya çıkacağından bahsedelim. Hormon bozukluğu vücutta üretilen hormonların aşırı ya da eksik düzeyde üretilmesi şeklinde tanımlanabilir.
Bu durum her bireyde bazı semptomlara yol açabilir. Bu semptomlar aynı olabileceği gibi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hormon bozukluğu tanısı alan bireylerin yaşam kalitesi olumsuz yönde etkileneceğinden hemen bir tedavi sürecine geçilmesi gerekecektir.
1- Hormonların Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Hormon Bozukluğu Ne Gibi Belirtiler Gösterir?
Hormon bozukluğu nasıl düzelir? Hemen herkes yaşamının bir döneminde hormon bozukluğu ile karşı karşıya kalabilir. Bu durumda ilk olarak kendisinde var olan semptomları değerlendirmesi ve sonucunda bir doktora başvurması önerilecektir. Hormon bozukluğu cinsiyet ve yaşam dönemine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Kadınlarda hormon bozukluğu yaşandığını gösteren semptomlar şu şekildedir;
- Saç dökülmeleri,
- Aşırı kıllanma,
- Adet dönemi sorunları ( adet süresinin uzun/kısa olması, az/ çok sürmesi)
- Kısırlık,
- Sıcak basması ( özellikle ayak altı yanmaları)
- Yüz ya da vücutta meydana gelen sivilcelenmeler,
- Vajinal kuruluk,
- Vajinal atrofi,
- Cinsel ilişki esnasında ağrı veya kanama,
- Orgazm olamama problemleri
Erkeklerde hormon bozukluğu nasıl düzelir? Erkeklerde hormon bozukluğu yaşandığını gösteren semptomlara ise şunlar örnek verilebilecektir;
- Cinsel isteksizlik,
- İktidarsızlık,
- Kısırlık,
- Vücutta kıllanmalar,
- Kas kütlesi kaybı,
- Kilo alma,
- Enerji azlığı,
- Ruh halinde değişiklikler,
- Kemik yoğunluğunun azalması
Önemli bir sorun olan hormon bozukluğu nasıl düzelir? İlk olarak hormon bozukluğunun resmen tespit edilmesi gerekecektir. Hormon bozukluğu semptomlar sonrasında yapılacak bir hormon testi ile kolayca anlaşılabilir. Sıklıkla kan alınarak bu testin uygulanması mümkündür. Kan sonucu doğrultusunda doktor tarafından gerekli görülürse tedavi sürecine başlanacaktır.
2- Stres Hormon Bozukluğu Yapar mı?
Stres elbette ki hormon bozukluğu yapabilir. Stresin vücuttaki hormonların salınımını baskıladığını gösteren önemli çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle kişide stres artışı hormon bozukluğuna yol açarak bu kapsamda ortaya çıkan semptomları doğurabilir. Hormon bozukluğu nasıl düzelir kısmında belirtilmelidir ki bu rahatsızlığın en önemli kaynağı stres ve düzensiz beslenmedir.
Stres Nedir? Neden Olur? detaylı bilgi için bu yazıyı okuyabilirsiniz.
3- Hormon Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir? Hormon Bozukluğu Kendiliğinden Düzelir mi?
Hormon bozukluğunun kendiliğinden düzelmesi oldukça zordur. Bozukluğun düzelmesi için öncelikle hangi hormonun ne sebepten az/çok salgılandığını bulmak gereklidir. Hormon bozukluğu nasıl düzelir kısmında tedavi adımı ancak bu detayların belirlenmesi sonrasında planlanabilir.
Hormon bozukluğunda eğer hormonun salgılanması az ise bu durumda replasman tedavisi uygulanır. İlaç ya da benzeri tedavi yöntemleri ile hormonun salınması desteklenir ve eksiklik yerine konur. Hormonun aşırı salgılanması ise yine ilaç tedavisi ile önlenebilir. Bu durumda hormon baskılanarak salınımı azaltılır ve bozukluk düzeltilir.
Hormon bozukluğunda yalnızca ilaç tedavisi yeterli olmayabilir. Kimi zaman yaşam biçiminin keskin bir şekilde değiştirilmesi gereklidir. Örneğin adet düzensizliği hormon bozukluğu tedavisi genelde Pcos adı verilen Polikistik overin düzeltilmesinden geçer.
Hastaya Pcos tanısı konulduktan sonra ilaç tedavisi öncesinde ya da sırasında hastanın kilo vermesi desteklenmelidir. Kilo vermek çoğu zaman bu hastalığın geri dönüşümsüz olarak tedavi edilmesini sağlayacaktır.
Hormon bozukluğu hiçbir şekilde tedavi edilemiyorsa bu durumda cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Bu genelde hormonların aşırı salınması durumunda başvurulan bir tedavi yöntemidir. Hormonların salgılandığı bezin bir bölümü ya da tamamının çıkarılarak, hormon salınımı baskılanmaya çalışılır.
Regl nedir? Adet dönemi kaç yaşında başlarsa normaldir? Bilgi için bağlantımıza tıklayabilirsiniz.
4- Hormon Bozukluğu Ne Kadar Sürer? Hormon Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Hormon bozukluğu nasıl düzelir? Bu noktada tüm detaylara değindik. Peki, tedavi süreci ne kadar sürer. Tedavi süreci ile ilgili bir zaman dilimi verebilmek oldukça güçtür. Tedavi süreci birkaç ay ile sınırlanabileceği gibi, tamamen sonlanması yılları da bulabilir.
Hormon bozukluğu tedavi edilmezse vücudun diğer bölümlerinin hastalanmasına neden olabilir. Hormon bozukluğunun tedavi edilmemesi halinde öne çıkabilecek hastalıklar şu şekildedir;
- Kalp hastalıkları,
- Kemik erimesi,
- Depresyon,
- Obezite,
- Kısırlık,
- Tüylenme artışı,
- Adet düzensizlikleri,
- Cinsel ilişki sorunları,
- Kanserler
5- Hormon Bozukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer? Hormon Bozukluğu Nasıl Düzelir?
Hızlı bir şekilde tedavi edilmesi önerilen hormon bozukluğu tedavisi nasıl düzelir? Yukarıda da belirttiğimiz gibi hormon bozukluğu mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavinin süresi minimum 3-6 ayı kapsayacaktır.
Kişinin ömür boyu belirli aralıklarla kan testi vererek hormon seviyelerini kontrol ettirmesi önerilir. Tedavi bitiminde yaşanan ciddi semptomların tamamının sonlanması beklenir. Semptomların devamı halinde hastalık ile ilgili daha ileri tetkiklere ihtiyaç duyulabilir.