Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Huzursuz Bacak Sendromu İçin Bitkisel Yöntemler Fayda Sağlar mı?
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Huzursuz Bacak Sendromu İçin Bitkisel Yöntemler Fayda Sağlar mı?

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Huzursuz Bacak Sendromu İçin Bitkisel Yöntemler Fayda Sağlar mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Huzursuz bacak sendromu nedir sorusunun en doğru cevabı şu şekildedir: Hastalık, daha çok dinlenme halinde kendini gösteren yaygın bir sinir sistemi hastalığıdır. Uykuya geçiş aşamasında bir anda bacaklarda karıncalanma, yanma ve ağrı hissi ile ortaya çıkar.

Eğer bu durumda kalkıp yürünebilirse ağrıların geçtiği, hastalar tarafından belirtilmiştir. Ancak huzursuz bacak sendromunda ki bu semptomların uyku aşamasında olması, kişinin uyku kalitesine direkt olumsuz etki göstermektedir. Huzursuz bacak sendromu hem fiziksel hem de sinir uçları ile ilgili bir hastalıktır.

Uyku, hem ruh hem de vücut sağlığımız için çok önemli olmakla birlikte, normal düzende uygularsak yaşamımızın 1/3 ‘üne hakimdir. Bu sebeple uyku kalitesi çok önemlidir. Hayat konforuna olumsuz etkisi olmaması için her türlü sorunu çözmek gerekir.

Bu sorunlardan biri de Huzursuz bacak sendromudur. Türkiye’de yaşayanların % 5 ’inde bu problem vardır. Eğer bu sorun tedavi edilmezse, sadece uykuda ve dinlenme aşamasında değil, normal zamanlarda bile yaşanabilir.

1 – Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Huzursuz Bacak Sendromu İçin Bitkisel Yöntemler Fayda Sağlar mı?
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Huzursuz Bacak Sendromu İçin Bitkisel Yöntemler Fayda Sağlar mı?

Bacakların istemsiz bir şekilde hareket etme isteği nedeniyle uyumaya bile izin vermiyorsa huzursuz bacak sendromu başlamış diyebiliriz. Huzursuz bacak sendromu belirtileri genellikle dinlenme zamanlarında ortaya çıkar.

Uyuşma, karıncalanma, ağrı ve sürekli hareket etme arzusu nedenleriyle bireyler dinlenme dönemlerinde çok huzursuz olurlar. Hastalığın ilk dönemlerinde bu belirtilerin sadece akşamları başladığı görülürken, ileri evre hastalarda günün her saati bu sorunları yaşmaktadırlar.

2 – Huzursuz Bacak Sendromuna Neden Olan Şeyler Nelerdir ?

Huzursuz Bacak Sendromu Neden Olur?

Ülkemizde huzursuz bacak sendromu risk faktörleri çok sayıda çeşide sahiptir. Çoğunlukla kadınlarda olmak üzere, demir eksikliği olan bireylerde görülür. Bu sebeple demir seviyesi ve demir depoların durumu ile ilgili kan tahlilleri yaptırarak eksikliğin olup olmamasına baktırılır.

Ayrıca B12 vitamin eksikliği , magnezyum eksikliği, folik asit eksikliği, dolaşım bozukluğu, kas hastalıkları, stres ve hareketsizlik gibi etmenlerde huzursuz bacak sendromu oluşumuna neden olan sorunlardır. Kadınlarda gebelik dönemlerinde oluşan sıvı elektrolit kaybı nedeniyle onlarda daha sık görülen bir hastalık türüdür. Havanın sıcak olması ise huzursuz bacak sendromunun artmasına neden olan bir durumdur.

3 – Huzursuz Bacak Sendromu Teşhisi Nasıl Konur?

Huzursuz bacak sendromu teşhisi aşamasında öncelikle hastanın vereceği bilgiler çok önemlidir. Hastalığın geçmişi ve genetiklik durumu belirlenir. Bir takım fiziksel ve nörolojik muayeneler ile seviyesi anlaşılmaya çalışılır. Elektro fizyolojik testler ve kan tahlilleri de teşhis için yardımcı olan unsurlardır. Özellikle uyku testi teşhis için çok etkilidir.

Uyku testinde hastanın bacaklarına bağlanan elektrotlar yardımıyla, yatarken ve uyanık halde iken gerçekleşen bacak hareketleri kayıt edilir. Bu test, uykuya dalma süresi, bacağın yaptığı hareketler gibi verileri toplar. Bu veriler ışığında bir teşhis ve tedavi yolu belirlenir.

4 – Huzursuz Bacak Sendromu Tedavi Yöntemleri

Huzursuz bacak sendromu tedavisi için her şeyden önce hastalığın çeşidi ve nedenleri üzerinde doğru bir tanı konulmuş olması gerekir. Bununla birlikte eğer hastalığın temelinde demir eksikliği ya da kansızlık gibi sorunlar varsa bunların tedavisi yapılmalıdır ki sendromla ilgili kesin belirtiler daha net ortaya çıksın. Bu noktada uyku testi yapan hastaneler araştırılmalı ve hastalık teşhisi öyle konulmalıdır.

Demir seviyesi iyi ve kansızlık da yoksa geleneksel yöntemlerle masaj, sıcak pres, soğuk pres ve egzersiz destekleri ile müdahale edilir. Tabi bu unsurların yanına ilaçlar da ilave edilir ve sendromun ortadan kaldırılması hedeflenir.

Oldukça rahatsız edici olan bu hastalıkların çoğu beslenme ile yakından bir ilişkiye sahip oldukları için beslenme düzenine de bu dönemde dikkat etmek gerekir. Kafeinin bu hastalığı tetiklediği bilinir. O sebeple etkisini en aza indirmek için kahve ve kola gibi ürünler azaltılmalıdır.

Bu hastalar kesinlikle stres, sigara ve hareketsizlikten kaçınmalılar. Eğer doktorun tedavi yöntemini ve uyarılarını dikkate alınırsa bu hastalıktan kurtulmamak için bir neden görünmüyor. Sadece bu hastalık için değil, çağımızın vebası haline gelmiş stres ve sıkıntı gibi etkenlerden vücudumuzu uzak tutarsak ona zarar vermemiş oluruz.

Bonus: Huzursuz Bacak Sendromu Sabun Yöntemi Önerisi

Bir de dipnot olarak son zamanlarda halk arasında sıkça dillenen sabun yöntemi var. Bu yöntemde çarşaf altın sabun koyuluyor ve bu sayede de huzursuz bacak sendromunun azaldığı söyleniyor. Bazı uzmanlar normal tedavinin yanında bunun da uygulanabileceğini söylüyor.

Sabunun sahip olduğu magnezyum maddesi krampların giderilmesinde ve uyku sorununu ortadan kaldırmada etken bir madde. Doğal sabun olması şartı ve doktor tavsiyeleri bırakılmadığı sürece bu yöntem bacak sendromu tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir.

5 – Huzursuz Bacak Sendromu İçin Bitkisel Yöntemler

Huzursuz bacak sendromu için, Nörolojik yöntemler, Masajlar, Presler, Beslenme şeklin düzeni ve doktor tavsiyelerinin tamamı yapılır. Bu aşamadan sonra tamamen kas gevşetmeye yönelik etkileri olan bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Bu bitkisel tedavi yöntemlerinde kullanılan bazı ürünlere kısaca değinelim.

Hardal Tohumu

Bir çay kaşığı siyah hardal tohumunu her gün sabah ve akşam aç karnına yutulmalı. Bunu 14 gün süreyle yaptıktan sonra hafta da bir kez olmak üzere 2 kere daha uygulanarak bırakılır.

Çörek Otu Yağı

Çörek otu yağı ağrıyan bölgeye masaj yaparak uygulanır.

Hindistan Cevizi Yağı

Kan dolaşımı arttırma özelliği olan bu yağ da bacaklara masaj yapılarak uygulanır.

Papatya Çayı

Kasları gevşetip, ruhu sakinleştiren papatya çayı, uyumadan 2 saat önce tüketilebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!