featured

İç Mimar Nasıl Olunur ?| İç Mimar Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir? | İç Mimar Nedir, Ne İş Yapar? İç Mimar Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İç mimar nasıl olunur? İç mimar olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir ?Gelişen ve globalleşen dünya pek çok meslek grubunun doğmasına da zemin hazırladı. Bu meslek gruplarından biri olan iç mimarlık bölümü, yaşam alanlarının dekorasyonu ile yakından ilgileniyor. Dekorasyona dair tüm detaylara hakim iç mimarlar kendi bilgi ve tecrübelerini müşterilerinin hayal gücü ile buluşturarak, kusursuz sonuçlar elde edebiliyor.

İç mimarlık, yaşam alanlarını bir araya getirmek ve dekore ederek renkli dünyalar yaratmaktan bahsediyor. İç mimarlar için bilgi ve tecrübe önemlidir. Bu nedenle, iç mimarlık dalında başarıya ulaşmak isteyen kişilerin iyi bir eğitim alması gerekiyor. İç Mimarlık bölümlerinde okuyan adaylar hangi dersleri seçmeleri gerektiğini bilmelidir?

Dışarıdan oldukça keyifli ve ilgi çekici görünen bu meslek, meslek seçme aşamasında olan pek çok gencinde yakın markajına girdi. Peki, iç mimar nasıl olunur? İç mimar nedir, ne iş yapar? İç mimarlık bölümü nasıl seçilmeli mi? Gelin, birlikte bakalım.

İç Mimar Nedir? İç Mimar Nasıl Olunur?

İç mimar nasıl olunur detaylı olarak bilgi vermeden önce iç mimar ve yüksek iç mimar nedir, kavramlarından bahsedelim. İç mimarlar, yaşam alanlarının dekorasyonu konusunda plan ve projeler tasarlayan meslek grubu olarak nitelendirilebilecektir.

İç mekan tasarımlarında bilgi, tecrübe ve müşterilerinin beklentilerini değerlendirirler. Bu doğrultuda iç mekan dekorasyonunda estetik, kullanışlı ve keyifli bir görünüm yakalamayı hedeflemektedir.

1- İç Mimar Olmak İçin Lisede Hangi Bölüm Okunmalı? İç Mimar Olmak İçin Sayısal mı Sözel mi Tercih Edilmeli?

İç mimar nasıl olunur? İç mimar nedir, nasıl olunur konusunda lise eğitiminin önemi büyüktür. Bu bölüm çok isteniyorsa, bölüm seçme konusunda daha titiz davranılmalıdır. İç mimar olmak için meslek liselerinde okunması mümkün değildir.

İç mimar ya da iç mimar mühendisi unvanı alabilmek için, üniversitelerin ilgili bölümlerinin okunması gerekecektir. İç mimar nasıl olunur konusu araştırılıyorsa eşit ağırlık bölümünün tercih edilmesi önerilmektedir. Mimarlığın bir alt dalı olarak tanımlanan iç mimarlık ve çevre düzenleme bölümü 4 yıl süren bir eğitimden oluşmaktadır.

2- İç Mimar Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir? İç Mimar Olmak İçin Çizim Yeteneği Şart mı?

İç mimarlık bölümünü kazanmak isteyen adaylar; Matematik, Sosyal Bilimler, Geometri, Resim ve Sanatlar, Mekan İnceleme v.b derse hakim olmalıdır. Ayrıca işi yürütmekten sorumlu olacaklar için mühendislik, çizgi çizme ve hatta dijitale ayak uydurabilecek bilgisayar becerilerine sahip bireyler tercih ediliyor.

Ayrıca İç Mimarlık bölümleri kapsamında bilgisayar modelleri ve maketlerden ibaret çalışmalara maruz kalacaksınız. Dolayısıyla mimarlar istedikleri sonuçlar için mühendislere yardım edebilme veya kişisel olarak bu tür çalışmalar fazlasiyal hedeflemelerde bulunabilmeyi becerebilmelidir.

İç Mimar Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir? 

1647800753_663_Ic-Mimar-Nasil-Olunur-Ic-Mimar-Nedir-Ne-Is.jpg

İç mimar olmak için eşit ağırlık bölümüne ilgi duyulması gereklidir. Aksi takdirde bu derste başarı sağlayabilmek ve sonraki süreçte mesleği başarılı bir şekilde devam ettirmek mümkün olmayacaktır. Matematik ve Türkçe derslerinde iyi olmak bu bölümü kazanmanızda işinizi kolaylaştıracaktır.

İç mimarlık bölümü okumak isteyenlerin, çizim ve grafik alanına ilgi duyması büyük bir avantaj sağlayacaktır. Ancak bazı öğrenciler iç mimar olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir konusunda tereddütler yaşamaktadır. İç mimarlık için el çizim yeteneği olmazsa olmaz değildir ancak bu yeteneğe sahipseniz uyum sağlamanız daha kolay olacaktır. Gelişen teknoloji doğrultusunda oluşturulan pek çok program sayesinde, artık çizim yeteneğine gerek kalmadan da tasarımlar modellenebilir. Meslekte başarılı bir kariyere ulaşmak isteyen kişilerin, şu özelliklere sahip olması beklenmektedir;

  • Detaylara odaklanabilmek,
  • Müşterilerle etkin ve başarılı bir ilişki kurabilmek,
  • Proje yönetim becerisine sahip olabilmek,
  • AutoCAD, 3DMax, SketchUp, Illustrator gibi tasarım uygulamalarını başarılı bir şekilde kullanabilmek,
  • Yaratıcılık ve görsel zeka özelliklerini taşıdığını düşünmek,
  • Problem çözme becerilerine sahip olmak,
  • Estetik detaylara yer verebilmek ve güzel görünebilecek tasarımları düşünebilmek,

3- İç Mimar Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı? Üniversite Okumadan İç Mimar Olunur mu?

İç mimar nasıl olunur araştırıyorsanız, üniversitelerin İç mimarlık ve Çevre düzenleme bölümünü okumalısınız. İç mimarlık bölümü yalnızca 4 yıllık bir eğitim sonunda mezun olmasıyla alınabilecektir. Buna ek olarak bazı bölümlerde 1 yıllık İngilizce hazırlık bölümü de okunmaktadır. TYT EA puanıyla giriş yapabileceğiniz bu bölümde iç mimarlık taban puanları 300-380 aralığında değişiklik göstermektedir.

Bu bölüm, pek çok üniversitede İngilizce ağırlıklı olarak okutulmaktadır. Peki, iç mimar nasıl olunur ve iç mimarlık hangi üniversitede okunmalı? Bu sorunun yanıtı elbette ki, öğrencinin beklentileri ve koşulları doğrultusunda değişiklik gösterebilecektir. Ancak iç mimarlık bölümü konusunda Türkiye’nin en iyi ilk 5 üniversitesi şu şekildedir;

  • Özyeğin Üniversitesi- İngilizce( Burslu) 379.24609
  • İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi- İngilizce( Burslu) 369.73036
  • TOOB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi- Burslu 356.50631
  • Bahçeşehir Üniversitesi- İngilizce(Burslu) 353.22867
  • Kadir Has Üniversitesi- İngilizce(Burslu) 343.32748

Üniversite okumadan iç mimar nasıl olunur? İç mimar olabilmek için üniversite eğitiminin alınması zorunludur. Bazı kurumlarda iç mimarlık üzerine sertifika programları düzenlense de, bu sertifikalarla iş bulmak oldukça zordur. Çünkü işe alım sürecinde tüm kurumlar bölüm mezuniyeti şartı aramaktadır.

İç mimarlık ve çevre tasarımı taban puanları için buraya göz atabilirsiniz.

4- İç Mimar Nasıl Olunur 2023? Yüksek İç Mimar Nasıl Olunur?

İç mimar nasıl olunur 2023? İç mimarlık kendi içerisinde yükselme şansı bulunabilen bir meslektir. Bu bölümden 4 yıl sonunda mezun olan kişiler ‘’İç mimar’’ unvanı almaya hak kazanabileceklerdir. Bunun yanı sıra eğitim hayatlarını devam ettirerek yüksek iç mimar olabilmeleri de mümkün olacaktır.

Yüksek iç mimar nasıl olunur, ne iş yapar?

1647800754_553_Ic-Mimar-Nasil-Olunur-Ic-Mimar-Nedir-Ne-Is.jpg

Yüksek mimar olabilmek için 4 yıllık eğitim hayatı sonrasında yüksek lisans eğitimi alınmalıdır. İç mimar nasıl olunur? Bu bölüm mezunu olan kişiler 2 yıllık yüksek lisans bölümü tamamladıklarında, ‘’Yüksek iç mimar’’ unvanı alarak çalışma hayatını sürdürebileceklerdir. Yüksek iç mimar olan kişiler, çalışma hayatında daha yüksek bir pozisyonda çalışabileceklerdir. Genel olarak mimarlık ofisi ya da şirketlerinde yönetici kadro içerisinde yer alabileceklerdir.

5- İç Mimarlık Okumak Mantıklı mı? İç Mimarlık İş Olanakları Nelerdir?

İç mimar nasıl olunur? İç mimarlık okumak öğrenci adayları için doğru ve mantıklı bir karar olacaktır. Ülkemizde oldukça revaçta olan bu mesleğin, uzun vadede değerini ve önemini yitirmesi mümkün değildir. Aksine dekorasyon kavramı ülkemizde ve dünyada önem kazandığı sürece, iç mimarlık mesleği asla ölmeyecek bir meslek olacaktır.

İç mimarlar mimarlık ofisleri, mimarlık adı altında hizmet veren şirket ya kuruluşlarda hizmet verebileceklerdir. Mobilya ve iç mekan dekorasyonu üzerine hizmet veren önemli markalarla çalışabilmek oldukça mümkündür. İç mimar nasıl olunur konusunda devlette çalışma alanlarının sınırlı olduğu bilinmelidir.

Bazı devlet kamu kuruluşları, iç mimarlık mesleğine dair alım yapsa da kadro sayısının oldukça az olduğu görülmektedir. Fakat iç mimarlık mesleğine özel sektörde ihtiyaç bir hayli fazla olduğundan bu bölüm mezunlarının işsiz kalma olasılığı oldukça düşüktür.

6- İç Mimar Nasıl Olunur Maaşı Ne Kadardır? İç Mimarlar Yurt Dışında Çalışma İmkanı Bulabilir mi?

 

İç mimar nasıl olunur? Bu mesleği seçmeyi düşünen birçok insan, Türkiye’de iç mimarlık maaşları ne kadar ya da yurt dışında çalışma fırsatları var mı gibi konular üzerine araştırmalar yapıyor. İç mimar maaşları belirli bir hiyerarşik düzene göre belirlenmektedir. Kişinin tecrübesi ve çalışma yılına bağlı olarak, ortalama 7000-10000 TL aralığında kazanç elde edilebilmesi mümkün olacaktır.

İç mimar nasıl olunur konusunda, yurt dışında çalışma fırsatlarının da bulunduğu belirtilmelidir. Çalışmak istenilen ülkelerin diploma denkliği şartları yerine getirildiğinde, iç mekan sektöründe hizmet veren değerli markalarda görev alabilmek mümkün olacaktır.

YouTube video

Bunun yanı sıra iç mimar olarak eğitim alınan dönemde, yurt dışında yer alan pek çok firma staj imkanı sunabilmektedir. Yurt dışında staj yapabilmek, yurt dışındaki çalışma koşulları ve yaşam hakkında bilgi alabilmek adına iyi bir fırsat olacaktır. Yurtdışındaki iç mimarlık maaşları elbette ki ülkemize nazaran daha yüksektir. Yurt dışında iç mimarlar, ortalama olarak 4000-5000 dolar kazanç elde edebileceklerdir.

Son yılların gözde mesleklerinden Gastronomi hakkında bilgi almak istiyorsanız, Gastronomi taban puanları 2022 yazımıza göz atabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!